Bakgrunn

Dokument 7:2 (2020–2021) Særskilt melding fra Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget) om graderte opplysninger ble oversendt Stortinget 25. februar 2021. Saken ble oversendt den særskilte komité for behandling av Særskilt melding fra EOS-utvalget (Dokument 7:2 (2020–2021)), som samme dag ble vedtatt opprettet av Stortinget i medhold av Stortingets forretningsorden § 18.

I den særskilte meldingen skriver EOS-utvalget:

«EOS-utvalget avgir med dette særskilt melding til Stortinget for å gjøre oppmerksom på at hensynet til Stortingets kontroll med forvaltningen tilsier at Stortinget bør gjøre seg kjent med sikkerhetsgraderte opplysninger, jf. EOS-kontrolloven § 17 andre ledd. I denne saken mener utvalget at Stortinget bør gjøre seg kjent med utvalgets vurderinger og konklusjoner, slik disse fremgår av utvalgets graderte sluttrapport.»

Etter anmodning fra den særskilte komité ba Stortingets presidentskap 26. februar 2021 EOS-utvalget om å få oversendt den graderte sluttrapporten. Denne ble overlevert Stortinget samme dag.

Som ledd i behandlingen av saken ønsket den særskilte komité å avholde en lukket høring med deltakelse av Frode Berg. Det var etter komiteens syn nødvendig å gi Frode Berg tilgang til rapporten som grunnlag for høringen. På anmodning fra den særskilte komité ba derfor presidentskapet i brev 11. mars 2021 departementet om å vurdere om Frode Berg kan gis tilgang til rapporten, helt eller delvis. I brev 18. mars 2021 fra forsvarsministeren til Stortingets presidentskap ble det opplyst at departementet hadde kommet til at anmodningen ikke kunne etterkommes. Det er imidlertid gjort kjent at Frode Berg og hans advokat Brynjulf Risnes 8. april 2021 hadde et møte med forsvarsministeren, der de fikk muntlig informasjon om saken.

Den 24. mars 2021 sendte EOS-utvalget et kort sammendrag av den graderte sluttrapporten til Stortinget. Etter anmodning fra den særskilte komiteen rettet Stortingets presidentskap 25. mars 2021 en ny henvendelse til Forsvarsdepartementet med anmodning om avgradering av EOS-utvalgets sammendrag av utvalgets sluttrapport.

I svarbrev 6. april 2021 fra forsvarsministeren til Stortingets presidentskap heter det:

«Departementet har vurdert muligheten for å avgradere EOS-utvalgets sammendrag. Sammendraget er gradert HEMMELIG etter sikkerhetslovens §§ 5-3 og 5-4. Jeg vil også vise til mitt brev av 18. mars vedrørende anmodningen fra den særskilte komité om å gi Frode Berg tilgang til EOS-utvalgets sluttrapport.

Departementet har vurdert spørsmålet og kan vanskelig se at de hensyn som skulle tilsi avgradering veier tyngre enn hensynet til skjerming av nasjonale sikkerhetsinteresser i denne saken.

Departementet har konkludert med at EOS-utvalgets sammendrag av sluttrapporten er gradert informasjon. Anmodningen fra presidentskapet om å avgradere EOS-utvalgets sammendrag av sluttrapporten kan derfor ikke etterkommes.»

I brev til Stortingets presidentskap 20. april 2021 ber den særskilte komiteens flertall (medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Miljøpartiet de Grønne og Rødt) presidentskapet om å igangsette en prosess med sikte på at Stortinget avgraderer EOS-utvalgets sammendrag.