Søk

Stortingets avgraderingskompetanse

Opplysningene i den graderte sluttrapporten og det graderte sammendraget av denne er sikkerhetsgradert av Forvarsdepartementet eller organer underlagt dette. Etter regler fastsatt med hjemmel i sikkerhetsloven § 5-3, jf. virksomhetsikkerhetsforskriften § 31, kan sikkerhetsgradert informasjon bare omgraderes av

«virksomheten som har utstedt informasjonen, en overordnet virksomhet, det departementet som er ansvarlig for det forebyggende sikkerhetsarbeidet innenfor sektoren, og av Nasjonal sikkerhetsmyndighet».

Stortinget er ikke etter loven gitt kompetanse til å omgradere informasjon gradert av forvaltningen. Videre følger det av EOS-kontrolloven § 11 annet ledd at forvaltningens avgjørelser vedrørende av- eller nedgradering av sikkerhetsgradert informasjon er bindende for EOS-utvalget.

En eventuell beslutning om avgradering av det graderte sammendraget, i strid med Forsvarsdepartementets gradering av informasjon i sammendraget og avgjørelse i spørsmålet om avgradering, vil således innebære en fravikelse av regler fastsatt i og i medhold av sikkerhetsloven, og en fravikelse av EOS-kontrollovens system.

Stortinget har imidlertid alltid mulighet til å fatte vedtak i lovs form som fraviker tidligere vedtatte lovregler. Etter presidentskapets vurdering vil det derfor også være mulig for Stortinget å fatte vedtak i lovs form vedrørende gradering av et bestemt dokument som fraviker reglene i sikkerhetsloven knyttet til dette. Presidentskapet viser for øvrig til drøftelsen av Stortingets avgraderingskompetanse i Innst. 259 L (2016–2017) fra Stortingets presidentskap i spørsmål om avgradering av dokumenter i forbindelse med Stortingets behandling av Tillegg nr. 1 til Dokument 1 (2016–2017) Riksrevisjonens rapport om revisjon av politiets og Forsvarets objektsikring.