Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Martin Henriksen, lederen Lene Vågslid og Maria Aasen-Svensrud, fra Høyre, Ingunn Foss, Peter Frølich og Frida Melvær, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen og Kjell-Børge Freiberg, fra Senterpartiet, Jan Bøhler og Jenny Klinge, og fra Sosialistisk Venstreparti, Petter Eide, viser til Prop. 218 S (2020–2021) Endringer i statsbudsjettet 2021 under Justis- og beredskapsdepartementet (økonomisk tiltak i møte med pandemien). Det legges i denne proposisjonen frem forslag til endring i bevilgningen på kap. 451 Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, post 60 Refusjoner til kommunene og statsforvalterne mv. i statsbudsjettet 2021. Komiteen viser til at antall brukere av karantenehotellene har økt mer enn det som ble lagt til grunn i regjeringens forslag i Prop. 195 S (2020–2021). Regjeringen har gjort innstramminger i innreiseregelverket som har ført til at en større andel av de reisende enn tidligere har gjennomført karantenetiden på karantenehotell. En del av de som den siste tiden har oppholdt seg på karantenehotell, er vaksinert, og når lettelser for vaksinerte trer i kraft, vil det trolig redusere bruken av karantenehotell.

Komiteen viser til at det i tillegg har vært en økning i antall innreiser fra utlandet, til tross for at myndighetene fraråder utenlandsreiser. Belegget på karantenehotellene har derfor økt betydelig de siste 10 ukene. Komiteen ser at det også er nødvendig å ta høyde for en ytterligere økning som følge av at flere antas å gjennomføre utenlandsreiser i de kommende månedene som følge av ferieavviklingen.

Komiteen viser til at det i Prop. 195 S (2020–2021) er lagt til grunn i gjennomsnitt 2 000 nye brukere av karantenehotell hver uke frem til 10. november. De siste 10 ukene har belegget steget til over det dobbelte, og i uke 21 var antallet nye brukere om lag 7 200. Videre antas antallet per uke i juni, juli og august å bli betydelig høyere enn dette som følge av sommerferie og forventet økt reiseaktivitet.

Komiteen viser til at regjeringen på denne bakgrunn foreslår å øke bevilgningen på posten med 2 250 mill. kroner. Komiteen viser til at regjeringen videre foreslår at Justis- og beredskapsdepartementet får fullmakt til å overskride bevilgningen under kap. 451 Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, post 60 Refusjoner til kommunene og statsforvalterne mv. med til sammen 850 mill. kroner i 2021, dersom det er nødvendig for raskt å kunne håndtere et økt antall brukere av karantenehotell, jf. forslag til romertallsfullmakt.