Søk

Bakgrunn

Nobelkomiteen sendte 12. oktober 2020 brev til Stortingets finanskomité, der det ble gitt en redegjørelse for forhold og faktorer som over tid, og særlig i det seneste tiåret, har ført til en vesentlig svekkelse av instituttets økonomi.

I et brev fra Stortingets presidentskap datert 17. juni 2021 ble Det Norske Nobelinstitutt anmodet om å utarbeide en redegjørelse for instituttets økonomiske situasjon.

Nobelinstituttet sendte 8. september 2021 brev til Stortingets administrasjon, vedlagt en redegjørelse for driftssituasjonen for Det Norske Nobelinstitutt. Redegjørelsen fokuserte på:

  • «I Instituttets rettslige og økonomiske rammer, med særlig vekt på den rettslige og økonomiske situasjon knyttet til eiendommen Henrik Ibsensgt. 51 og Nobelstiftelsens rolle i denne sammeneheng.

  • II Muligheten for økonomisk støtte fra andre aktører.

  • III Vurdering av hvorvidt et økonomisk tilskudd – knyttet til driften av instituttet eller på annen måte – fra Stortinget eller andre norske myndigheter vil kunne utfordre Nobelinstituttets uavhengighet.»

Det fremgår at Nobelinstituttet håper at det på bakgrunn av redegjørelsen vil bli foretatt en grundig vurdering av videre behandlingsalternativer, som vil munne ut i et forslag til en tilskuddsordning som vil sikre Nobelinstituttets videre drift i eksisterende lokaler under robuste og forutsigbare økonomiske rammebetingelser.

Brevet og redegjørelsen fra Nobelinstituttet følger som vedlegg til innstillingen.

Brevet ble referert i Stortinget 18. november 2021 og saken tildelt kontroll- og konstitusjonskomiteen.