Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Tove Elise Madland, Cecilie Myrseth, Even A. Røed og Truls Vasvik, fra Høyre, Sandra Bruflot, Erlend Svardal Bøe og lederen Tone Wilhelmsen Trøen, fra Senterpartiet, Lisa Marie Ness Klungland og Hans Inge Myrvold, fra Fremskrittspartiet, Bård Hoksrud og Morten Wold, fra Sosialistisk Venstreparti, Marian Hussein, fra Rødt, Seher Aydar, fra Kristelig Folkeparti, Olaug Vervik Bollestad, og fra Pasientfokus, Irene Ojala, viser til Prop. 68 S (2021–2022) som omhandler samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 6/2022 av 4. februar 2022.

Komiteen viser til at det i proposisjonen foreslås at Stortinget skal samtykke til innlemmelse av direktiv 2014/40/EU om tilnærming av medlemsstatenes lover og forskrifter om framstilling, presentasjon og salg av tobakksvarer og relaterte produkter (tobakksdirektivet) og delegert kommisjonsdirektiv 2014/109/EU i EØS-avtalen. Helse- og omsorgsdepartementet tilrår at Norge godkjenner beslutningen i EØS-komiteen, og dette støttes av Utenriksdepartementet.

Komiteen viser videre til at det har blitt gjennomført skriftlig høring, hvor det kom inn ett høringsinnspill, fra Kreftforeningen.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Rødt, Kristelig Folkeparti og Pasientfokus, merker seg at Kreftforeningen støtter forslaget om nye helseadvarsler og forbudet mot bruk av mentol i sigaretter og rulletobakk. Kreftforeningen er derimot kritiske til at forbudet mot smakstilsetninger som f.eks. mentol ikke gjelder for snus.

Komiteen merker seg at tobakksdirektivets hovedformål er å fremme et velfungerende indre marked i EØS-området for tobakksvarer og relaterte produkter, beskytte menneskers – og særlig unges – helse og å oppfylle EUs forpliktelser i henhold til tobakkskonvensjonen. Videre er direktivet en oppdatering av tidligere direktiver, for å blant annet ta høyde for e-sigaretter. Komiteen viser til at Norge sitt forbudsunntak for snus videreføres, med en ny helseadvarsel om risikoen for fosterskader ved snusbruk i svangerskapet.

Komiteen gir sin tilslutning til at tobakksdirektivet innlemmes i EØS-avtalen.