Sammendrag

Helse- og omsorgsdepartementet legger i proposisjonen frem forslag til endringer i lov 9. mars 1973 nr. 14 om vern mot tobakksskader (tobakksskadeloven).

Forslaget gjelder hovedsakelig strengere regulering av elektroniske sigaretter og gjenoppfyllingsbeholdere (e-sigaretter mv.) i form av forbud mot karakteristisk aroma og krav om standardisert innpakning. Disse forslagene er omtalt i kapittel 4 og 5 i proposisjonen.

I kapittel 6 foreslås det at røykeforbudenes saklige virkeområde klargjøres, i lys av at det har kommet mange nye produkttyper på markedet.

I kapittel 7 foreslås en presisering av forbudet mot synlig oppstilling av tobakksvarer for å tydeliggjøre at unntaket fra dette forbudet kun omfatter fysiske spesialforretninger.

I tillegg til ovennevnte forslag foreslås det i kapittel 8 enkelte språklige endringer i tobakksskadeloven som følge av forventet gjennomføring av EUs tobakksdirektiv 2014/40/EU (tobakksdirektivet) samt enkelte tekniske endringer for bedre sammenheng i regelverket.

I kapittel 9 omtales forholdet til EØS- og WTO-retten.

Etter departementets syn vil forslagene i proposisjonen ha beskjedne økonomiske og administrative konsekvenser. Dette er omtalt i kapittel 10.