Søk

Bakgrunn

I dokumentet fremmes følgende forslag:

  1. Stortinget ber regjeringen instruere Statkraft om å tilby bedre fastprisavtaler.

  2. Stortinget ber regjeringen tilrettelegge enda bedre for at offentlig eide kraftselskaper kan tilby rimeligere fastprisavtaler, for eksempel med en makspris rundt 35 øre/kWh, ved å slå fast at et slikt prisnivå ikke er i strid med forskriften om standard fastprisavtaler.

  3. Stortinget ber regjeringen fjerne tidsbegrensningen på standard fastprisavtaler for strøm, som krever at avtalene må vare i 3, 5 eller 7 år.

  4. Stortinget ber regjeringen gjøre de standard fastprisavtalene mer fleksible ved å fjerne begrensningen på at avtalene må ha en fast mengde strøm.

  5. Stortinget ber regjeringen videreføre forskriften som tillater at flaskehalsinntekter brukes til å senke nettleia de regionale nettselskapene tar, og forhandle med EU om å bruke flaskehalsinntekter fra handel med EU-land til utbetaling.

  6. Stortinget ber regjeringen senke 35 øre/kWh-grensa for kompensasjon til lokale nettselskaper og utbetale de ekstraordinære inntektene til Statnett i høyere grad, slik at flaskehalsinntektene i større grad kommer strømkundene til gode.

  7. Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med ekstraordinære tiltak som kan innføres i NO2 for å kompensere for ekstraordinært høye strømpriser i dette prisområdet, i påvente av mer strukturelle endringer i strømmarkedet.»

Det vises til dokumentet for nærmere redegjørelse for forslagene.