Stortinget - Møte onsdag den 15. desember 1993

Dato: 15.12.1993

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 2

Olaf Gjedrem (KrF): Eg tillèt meg å stilla følgjande spørsmål til fungerande landbruksminister:

Statskog SF har fått fullmakt til å selja nokre av statsskogane. Salet har gått tregt.

Vil landbruksministeren bidra til at fleire bønder kan få overta statsskogar og dermed oppnå eit tryggare driftsgrunnlag for sine bruk?

Statsråd Gunnar Berge: Ved behandlingen av St.meld.nr.35 (1988-1989), Innst.S.nr.205 (1988-1989), vedtok Stortinget den 30. mai 1989 at Direktoratet for statens skoger skulle selge mindre spredtliggende skogeiendommer for 15 millioner kr til støtte for små og mellomstore bruk.

Direktoratet satte opp en liste over eiendommer som kunne selges innenfor beløpsrammen. Lista ble godkjent av Landbruksdepartementet.

Prisen på eiendommene ble fastsatt av fylkeslandbruksmyndighetene i samråd med Direktoratet innen rammen av reglene for prisfastsetting ved overdragelse av skogeiendommer underlagt konsesjon.

Disposisjonsretten til eiendommene ble deretter overført fra Direktoratet til fylkeslandbruksmyndighetene, som skulle stå for fordeling av arealer og salgspris til den enkelte kjøper. Ved utgangen av 1992 hadde Direktoratet for statens skoler overført eiendommer for 14994800 kr, og var dermed ferdig med sin del av salgsarbeidet. Arbeidet med videresalg av eiendommene til de enkelte gardsbruk pågår i regi av fylkeslandbruksmyndighetene.

Når videresalgene i noen tilfeller kan trekke ut i tid, beror dette på at enkelte eiendommer er så store at de skal deles før videresalg til flere kjøpere. I tillegg kombineres salgene noen ganger med makeskifte for å få en hensiktsmessig arrondering av kjøpernes eiendommer.

Olaf Gjedrem (KrF): Eg takkar statsråden for svaret, og eg har fylgjande tilleggsspørsmål:

På bakgrunn av at mange private skogar vart selde til staten i økonomiske krisetider for å unngå at heile garden vart seld, har dette no i økonomisk betre tider ført til ein draum om å få kjøpa skogane tilbake. Vil statsråden styrkja grunnlaget for eit slikt håp om at fleire statsskogar kan gå tilbake til sin opprinnelege, private bruk?

Statsråd Gunnar Berge: Ja, det er faktisk det som skjer, og som de opplysninger som jeg nå har gitt, er et eksempel på, men det skjer etter konkrete fullmakter gitt av Stortinget. Dermed kan man i hvert fall ikke si at det er et prinsipp ikke å gå lenger, når vi allerede har startet med dette, men jeg går ut fra at det ikke er aktuelt å gå videre uten at Landbruksdepartementet har innhentet presise fullmakter fra Stortinget til å kunne gjøre dette. Hvorvidt det foreligger slike fullmakter eller ikke, har jeg ikke oversikt over akkurat her jeg nå står, men dette er en tilleggsmerknad som landbruksministeren selvfølgelig vil bli gjort kjent med.

Olaf Gjedrem (KrF): Eg takkar statsråden for eit oppmuntrande svar og håpar at Landbruksdepartementet tek initiativ i tråd med dette.

Så eit kort lite avslutningsspørsmål: Kva erfaringar har statsråden med prinsippet om at eit statsføretak har ansvaret for sal av eigedomar og derigjennom svekkjer etatens eigne arbeidsplassar?

Statsråd Gunnar Berge: Nå er det slik at en rekke statsforetak er blitt omorganisert og blitt det vi nå kaller statsforetak, men det er relativt kort tid siden dette har skjedd, slik at jeg tror det kanskje er litt tidlig å summere opp erfaringer så langt. Det ligger i systemet og i prinsippet at foretakene får videre fullmakter enn det de hadde før - jeg hadde nær sagt - på godt og vondt, men hva dette fører til rent konkret, er det vel naturlig å komme tilbake til når en har høstet noe mer erfaringer enn det en har så langt.