Stortinget - Møte onsdag den 15. desember 1993

Dato: 15.12.1993

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 5

Erling Folkvord (RV):

Bruk av korttidskontraktar og utleigeverksemd grip stadig meir om seg mellom anna i oljeverksemda. Dette bryt med arbeidsmiljø- og sysselsettingslova og undergrev arbeidaranes tilsettingsvilkår.

Kva vil statsråden gjera for å stoppe den ulovlege praksisen med utleigeverksemd som nå utviklar seg?

Statsråd Gunnar Berge: Bruk av korttidskontrakter og utleie av arbeidskraft innenfor petroleumsvirksomheten er særlig aktuelt i forbindelse med operatørselskapenes bruk av entreprenører.

I utgangspunktet er kontraktsforhold mellom operatørselskap og eventuelle underentreprenører ikke et forhold som er gjenstand for styring fra myndighetenes side, utover det å se til at virksomheten drives innenfor rammen av lover og forskrifter. Om et oppdrag organiseres som en entreprise eller et utleieforhold av arbeidskraft, er det opp til partene å avgjøre, men en forutsetning for utleie av arbeidskraft er selvsagt at det foreligger gyldig dispensasjon.

I verkstedindustrien er det gitt en del dispensasjoner for utleie av arbeidskraft. Utleie av arbeidskraft nyttes særlig av verkstedindustrien med oppdrag innen oljevirksomheten, hvor det på grunn av store kontrakter og korte tidsfrister i perioder er behov for arbeidskraft langt utover bedriftens normale arbeidsstokk. Generell dispensasjon for utleie av arbeidskraft gis av det sentrale Arbeidsutleieutvalget, vanligvis for to år. Andre bedrifter kan få dispensasjon for konkrete oppdrag av fylkesarbeidskontoret. Etter utleieforskriftene skal en bedrift som ønsker å leie inn arbeidskraft, drøfte saken med tillitsvalgte for de ansatte i bedriften.

Ulovlig utleie av arbeidskraft forekommer, især i virksomheter med svakt utbygd tillitsmannsapparat. Det er vanskelig for arbeidsmarkedsetaten å få kjennskap til dette dersom den ikke blir underrettet. I mange tilfeller blir etaten nettopp ved henvendelse fra fagforeninger gjort oppmerksom på ulovlig utleie og kan vurdere anmeldelse. Det er derfor et problem at det kan være vanskelig for utenforstående, i dette tilfellet arbeidsmarkedsetaten, å skille mellom en reell underentreprise og et ulovlig utleieforhold.

Arbeidsmiljøloven regulerer adgangen til midlertidig tilsetting. I odelstingsproposisjonen om arbeidsmiljøloven som legges fram på nyåret, vil grensen for lovlig/ulovlig midlertidig tilsetting bli presisert nettopp for å unngå misbruk. Jeg kan opplyse at Oljedirektoratet også har oppfordret operatørselskapene til å inngå kontrakter av lengre varighet, og man har opplevd en positiv tendens i så måte ved at den gjennomsnittlige varigheten på de enkelte kontrakter har økt i de senere år.

Erling Folkvord (RV): Raud Valallianse har reist dette spørsmålet med bakgrunn i ei konkret sak. Arbeidsutleigeutvalet godtok den 25. oktober i år at Statoil - av alle - fekk leige inn 124 arbeidarar frå Smedvig Drilling fram til 1. november 1995 for å utføre ordinært arbeid på Statfjord-feltet. Denne utleiga eller innleiga av arbeidarar bryt etter RV sitt syn med arbeidsmiljølova og sysselsettingslova, m.a. § 27 i sistnemnde, og det undergrev arbeidarane sine tilsettingsvilkår. Nå veit eg at statsråden neppe vil kommentere den konkrete saka fordi ho ligg til behandling i departementet, men eg vil stille eit generelt spørsmål til statsråden:

Meiner statsråden at tilsettingsstopp i eit firma, i dette tilfellet Statoil, er ein akseptabel grunn for å godta arbeidsutleige, at tilsettingsstopp i firmaet åleine er nok til å kunne leige inn folk frå andre firma til å utføre ordinært arbeid i eige firma?

Statsråd Gunnar Berge: Jeg kan bare bekrefte overfor representanten Folkvord at jeg ikke vil kommentere den konkrete saken som ble nevnt. Den vil bli behandlet, og vi kommer altså tilbake til resultatet av den behandlingen.

Når det så gjelder det konkrete tilleggsspørsmålet om ansettelsesstopp i et selskap i seg selv alene er tilstrekkelig grunn for å kunne godkjenne innleiing av arbeidskraft, er svaret nei.

Erling Folkvord (RV): Eg takkar for eit konkret og positivt svar. Generelt er det slik at m.a. dagarbeidarar, lausarbeidarar, kontraktørtilsette, prosjekttilsette, utleige av arbeidarar og deltidsarbeidarar florerer i større og større grad og undergrev ordinære faste tilsettingsforhold på heiltid. Etter RV sitt syn trengst det no ei allsidig sikring av tilsettingsvilkåra i arbeidslivet. No har vi hatt nok av godt prat. Eg vil be statsråden om å nemne tre-fire konkrete tiltak vi kan vente oss det første halvåret for å sikre at lønnstakarar i Noreg får meir trygge og verdige tilsettingsvilkår enn det som er stoda pr i dag.

Statsråd Gunnar Berge: Jeg tror det viktigste og kanskje mest hensiktsmessige dokument for å kunne diskutere de spørsmål som representanten Folkvord nå tar opp, vil være proposisjonen om endringer i og gjennomgang av hele arbeidsmiljøloven. Det er en sak som departementet jobber med på spreng, og den vil bli lagt fram for Stortinget like over nyttår. Der tror jeg alle relevante spørsmål som er reist i denne sammenheng, vil bli tatt opp, og den utgjør sånn sett et samla solid grunnlag for å drøfte disse spørsmålene.

Presidenten: Vi går så til spørsmål 20.