Stortinget - Møte onsdag den 15. desember 1993

Dato: 15.12.1993

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 20

Kjellaug Nakkim (H): Jeg vil få stille følgende spørsmål til kommunal- og arbeidsministeren:

I samsvar med EFs direktiv om virksomhetsoverdragelse ble det vedtatt nytt kap. XII A i arbeidsmiljøloven. Blant annet inneholder § 73 C regler om vern mot oppsigelse som følge av virksomhetsoverdragelse.

Hvordan står statens overtakelse av vaktholdstjenesten i Regjeringsbygget i forhold til disse bestemmelser?

Statsråd Gunnar Berge: Nytt kap. XII i arbeidsmiljøloven er basert på EF-direktiv 77/187 og inneholder bestemmelser om vern av arbeidstakere ved overdragelse av virksomhet. Disse endringene trer i kraft samtidig med EØS-avtalen. Direktivet inneholder blant annet bestemmelse om at overføring av virksomhet eller deler av virksomhet til annen innehaver som følge av kontraktsmessige disposisjoner i seg seg selv ikke er grunn for oppsigelse. Direktivet favner med andre ord videre enn reine eierskifter.

Departementets merknader og forståelse av direktivet framgår for øvrig av Ot.prp.nr.71 (1991-1992). Der har departementet uttalt at selv om virksomhetsoverdragelse er mest praktisk innen privat sektor og en omorganisering innen offentlig virksomhet ofte vil bli gjennomført i andre former, kan det ikke utelukkes at det kan finne sted en overdragelse i forbindelse med offentlig sektor.

Det er imidlertid en klar tendens i EF til ikke å bruke direktivet på offentlig sektor, og det er, så vidt vi kjenner til, ingen rettspraksis fra EF-domstolen som omhandler offentlig sektor på dette området.

Med forbehold om at ikke alle forhold omkring lovgivning og rettspraksis på dette området er avklart, vil jeg for min del bli overrasket dersom en ny § 73 C skulle være til hinder for at Statens forvaltningstjeneste kan avvikle engasjementet av vaktselskapet ved kontraktens utløp.

Kjellaug Nakkim (H): Jeg takker statsråden for svaret. Det er riktig at kap. XII A trer i kraft samtidig med EØS-avtalen. Men det som er interessant i denne sammenhengen, er to ting. Det er for det første definisjon av hva en virksomhetsoverdragelse er, og for det andre om ikke offentlig sektor omfattes av det samme regelverk som privat sektor. Skal ikke dette praktiseres på samme måte overfor offentlig som overfor privat sektor? Jeg vil gjerne ha statsrådens kommentarer til dette.

I likhet med statsråden tror jeg ikke at § 73 C er til hinder for at Statens forvaltningstjeneste kan avvikle engasjementet av vaktselskapet, men er ikke Statens forvaltningstjeneste ifølge lovverket forpliktet til å tilby de ansatte i vaktselskapet å kunne komme inn i tilsvarende stillinger ved statens overtagelse?

Statsråd Gunnar Berge: For å si det rett ut er jeg ikke sikker på om jeg vil vikle meg inn i en debatt omkring en vurdering av hvorvidt det er noe å bemerke til det forhold at Regjeringen ikke forlenger en kontrakt med et selskap ved kontraktperiodens utløp. Det er altså det som er den aktuelle situasjonen i dette tilfellet. Og når jeg nødig vil vikle meg inn i en videre vurdering om dette her og nå, er det også fordi det faktisk er en annen statsråd, en kollega av meg, som har akkurat denne spesielle saken. Spørsmålet var jo tatt opp generelt, men i og for seg med utgangspunkt i et konkret tilfelle. De synspunktene og spørsmålene som representanten Kjellaug Nakkim nå har tatt opp, skal jeg selvfølgelig med glede ta med meg tilbake til administrasjonsministeren, som i forhold til den konkrete saken altså er rette vedkommende.

Kjellaug Nakkim (H): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er enig i at kontrakten kan avvikles, men dette gjelder jo prinsipielt for alle innen offentlig sektor, for vi kan vel se at dette kan skje både i kommuner, fylkeskommuner og også i staten. Tidligere har det vært den praksis når det gjelder de private vaktselskapene - og det gjelder også renholdsselskapene - at når virksomheten er blitt overtatt, har de ansatte fått reansettelse. Det er dette prinsippet som jeg nå etterlyser for denne spesifikke saken, men også generelt. Jeg må imidlertid si det slik at § 73 C er mye mer utvidet enn § 60 som nå gjelder i arbeidsmiljøloven. Det er på dette prinsipielle grunnlag jeg gjerne vil at statsråden skal foreta en vurdering, ellers kunne jeg jo stilt spørsmålet til administrasjonsministeren. Jeg stiller det nå til kommunalministeren, fordi det er et prinsipielt spørsmål, og jeg vil ha en vurdering av arbeidsmiljøloven kap. XII A i forhold til virksomhetsoverdragelse i offentlig sektor.

Statsråd Gunnar Berge: Jeg har ikke noe imot å foreta en slik vurdering, men da vil jeg altså foreta den vurderingen før jeg offentliggjør resultatet av den. Jeg går ut i fra at det også var det som lå i tilleggsspørsmålet, nemlig en anmodning om at man vurderer spørsmålet nærmere. Så får vi komme tilbake til svaret når det blir anledning til å gjøre det.

Presidenten: Me går tilbake til spørsmål 6.