Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 12. januar 1994

Dato:
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 3

Syver Berge (Sp): Eg stiller følgjande spørsmål til landbruksministeren:

Det skjer stadig omleggingar av travspelet.

Kven meiner landbruksministeren bør ha konsesjon for å drive totalisatorspelet i framtida?

Statsråd Gunhild Øyangen: Det har ikke skjedd endringer i totalisatorspillet siden 1991, da Dagens Dobbel ble innført.

Når det gjelder konsesjoner, er det i dag slik at Norsk Rikstoto har konsesjon for V6 og Dagens Dobbel, de spilleformer som er kalt riksspill. De totalisatorkjørende selskaper har konsesjon for det som kalles banespill.

Det er i den aktuelle situasjon ikke grunnlag for å endre dette. Dette og andre spørsmål vil bli vurdert i samband med en odelstingsproposisjon om modernisering av totalisatorloven som vil bli lagt fram i vårsesjonen 1994.

Den teknologiske utvikling har ført til at Norsk Rikstoto har bygd ut et totomatnett med om lag 1000 kommisjonærer. En svært stor del av omsetningen skjer via dette nettet. Dette gjelder også banespill.

Den nye situasjonen har gjort det enda mer nødvendig enn tidligere med et overordnet koordinerende spilleselskap som kan samordne både totalisatorspillet og økonomien. Dette er helt i samsvar med den offentlige innstilling som ble lagt fram i januar 1988, Stubsjøen-komiteens innstilling. Denne innstillingen var enstemmig, og den ble også vedtatt i generalforsamlingene i Det Norske Travselskap og Norsk Jockeyklubb. Det er disse to organisasjoner som står som stiftere av Norsk Rikstoto.

Syver Berge (Sp): Eg vil takke statsråden for svaret.

Eg er tilfreds med at Landbruksdepartementet ikkje vil drage inn konsesjonar som løpsbanane i dag har, men eg vil åtvare mot at ein innfører nye retningsliner slik at handlefridomen til travforbunda som eig og har ansvaret for drifta av løpsbanane, blir mindre.

Det Norske Travselskap har drive travsporten her i landet i 115 år. Det har drive ei planmessig utbygging av sporten utover i landet ved økonomisk utjamning. Eg vil åtvare mot vedtektsendringar som vil føre til sterk statleg styring gjennom stiftelsen Norsk Rikstoto.

Landbruksministeren ser vel minussidene ved at dei som i dag har ansvaret for løpsbanane og dei 115 treningsbanane som er utover i landet, mistar handlefridomen over si eiga drift og over den sporten som er sjølve drivkrafta?

Statsråd Gunhild Øyangen: Det jeg mener er avgjørende viktig i dagens situasjon, er mulighetene for å øke omsetningen og få en bedre koordinering, og på den måten også styrke hesteholdet og hesteavlen i Norge. Det er også det som er bakgrunnen for de endringene som er foretatt.

Syver Berge (Sp): Eg er ikkje einig i den framstillinga som landbruksministeren her kjem med. Travsporten må organiserast gjennom eit landsomfattande selskap, Det Norske Travselskap, som er bygt opp av travforbunda som eig og driv løpsbanane. Departementet har vore uryddig når det gjeld planar for den framtidige drifta av travsporten. Her har nok stiftelsen Norsk Rikstoto verka forstyrrande inn.

Forstår landbruksministeren den uvissa som departementet har skapt innanfor travsporten med den gjennomgripande omlegginga som er i ferd med å skje, der dei som har organisert og drive travsporten fram til i dag, føler at dei meir eller mindre kan bli sett på sidelinja?

Statsråd Gunhild Øyangen: Det er mulig jeg misforstod innlegget til Syver Berge, at han ikke er enig i at det viktige nå er å øke omsetningen og å koordinere virksomheten og på den måten styrke hesteholdet og hesteavlen i Norge. Jeg håper at det ikke var på det punktet Syver Berge var uenig.

Det jeg føler er veldig viktig nå, med den uroen som vi har hatt i mange år, er at vi også gjennom politiske signaler støtter det styret som er oppnevnt, og som skal gjøre en vanskelig og krevende jobb. Det mener jeg er det beste vi fra politisk side nå kan bidra med.

: