Stortinget - Møte onsdag den 23. mars 1994

Dato: 23.03.1994

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 11

Tore Nordtun (A): Mitt spørsmål til statsråden er:

I Rogaland er det etablert et anlegg for gjenvinning av KFK-gasser.

Vil statsråden kunne medvirke til å videreføre det arbeidet som er igangsatt?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg går ut fra at representanten Nordtun sikter til anlegget for utvinning av KFK fra kuldemøbler, som ligger på Forus utenfor Stavanger. Dette er i så fall et anlegg jeg kjenner godt til, i og med at jeg foretok den offisielle åpningen. Det er også gitt støtte fra Statens forurensningstilsyn til etableringen av anlegget.

Fra miljøvernmyndighetenes side har vi sett positivt på etableringen av dette anlegget. Jeg synes også det er positivt at flere kommuner nå på frivillig basis velger å betale de kostnader som levering av kuldemøbler til dette anlegget innebærer.

Når det gjelder det konkrete spørsmålet fra representanten Nordtun om i hvilken grad jeg vil kunne medvirke til å videreføre driften ved anlegget, går jeg ut fra at han særlig tenker på om Miljøverndepartementet vil legge opp til en obligatorisk innsamlingsordning med sikte på utvinning av KFK fra alle kuldemøbler som utrangeres i Norge. Spørsmålet er i så fall i stor grad sammenfallende med de forslag som stortingsrepresentantene Chaffey og Meland har framsatt i Dok.nr.8:18 (1993-1994). Jeg vil derfor ikke kommentere dette nærmere her, men vil i stedet vise til mitt svar på spørsmålene fra Chaffey og Meland som vil bli oversendt Stortinget i løpet av kort tid.

Tore Nordtun (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Grunnen til at jeg stiller spørsmålet, er de signalene som er kommet fra SFT i pressen, hvor det framgikk helt klart at en skulle prioritere andre typer utslipp.

Jeg vil også vise til Innst.S.nr.56 (1992-1993) hvor kommunal og miljøvernkomiteen uttalte seg ganske klart om dette og blant annet sa:

Komiteen er opptatt av å effektivisere innsamling av KFK-gasser og KFK-holdig materiale, og vil be departementet utarbeide et landsomfattende system for innsamling av hvitevarer.

Videre roste komiteen Stavanger kommune for det initiativ som var tatt i samarbeid med den lokale bedriften.

Bedriften for gjenvinning av KFK-gass fra kasserte kuldemøbler har nå vært i drift i vel ett år. Det er et samarbeidsprosjekt mellom de berørte kommuner, og det er stort kommunalt engasjement og stor oppslutning. SFT gikk jo også inn i oppstartingsfasen med ca 1 millioner kr.

Etter min oppfatning har prosjektet klart de tre målsettingene, nemlig å ivareta det lokale ansvar og engasjement for en viktig del av det globale miljøet (presidenten klubber), videre å etablere gode arbeidsplasser for yrkeshemmede og være et eksempel for resten av Norge. Jeg vil be statsråden legge vekt på disse forhold i det videre arbeid som departementet nå er i gang med. Jeg ser fram til positiv, konkret handling og ønsker at statsråden skal videreføre det engasjement som han tidligere har lagt til grunn i denne saken.

Presidenten: Presidenten vil minne om taletida i tilleggsspørsmål.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg tror, som jeg sa i stad, at det ikke er riktig av meg nå å gå inn i selve saken, i og med at dette Dok.nr.8-forslaget er fremmet. Det har ligget til uttalelse i Miljøverndepartementet, og vi er på det nærmeste ferdig med de utredninger som det er nødvendig å gjøre i sakens anledning. Dette blir sendt til Stortinget snart, og dermed vil Stortinget på det grunnlaget kunne ha en debatt om dette spørsmålet, som reiser mange interessante og viktige problemstillinger. De ting som representanten Nordtun nå nettopp nevnte, vil selvfølgelig også bli skikkelig belyst i det svaret som departementet gir på Dok.nr.8-forslaget.