Stortinget - Møte onsdag den 22. februar 1995

Dato: 22.02.1995

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 5

Kaci Kullmann Five (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til utenriksministeren:

Russiske myndigheter planlegger ifølge Aftenposten å lagre opptil 200 reaktorer fra opphugde atomubåter i en sjøtunnel i Arabukten på Kola, ca. 10 mil fra Norge.

Er Utenriksdepartementet informert om den forestående lagringen, og kan Norge kontrollere at lagringen er miljømessig forsvarlig?

Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Lagring av atomavfall fra ulike kilder i Nordvest-Russland representerer et alvorlig problem. Ved slutten av tiåret forventer en at det vil ligge ca. 90-100 utrangerte atomubåter fortøyd ved forskjellige baser på Kola, hvis ingenting gjøres. Disse vil ha 180-200 reaktorer, hvorav 140-150 fremdeles vil ha atombrenselet intakt om bord. Dette aktualiserer det som kanskje er den mest presserende oppgaven når det gjelder atomsikkerhet, nemlig bygging av et permanent lager for fast avfall. Inntil dette problemet er løst, vil behovet for mellomlagring av avfall kunne presse fram ulike midlertidige løsninger.

Det er kjent fra offisielle russiske rapporter, særlig Jablokov-kommisjonens rapport, at Nordflåtens lager for radioaktivt avfall er nesten fullt, og at det ikke er verftskapasitet til å tømme fartøyer som er tatt ut av tjeneste. Vi er kjent med at i denne situasjonen vurderes forskjellige handlingsalternativer på russisk side. Det er dessuten en rekke aktører involvert i beslutningsprosessen i Russland. Det er derfor forbundet med problemer til enhver tid å ha full oversikt over de ulike planer og forslag som foreligger. Et hovedproblem når det gjelder gjennomføring av planer for bygging av lagre for atomavfall, er at det er svært kostnadskrevende og av den grunn ofte strander på manglende finansiering.

Norske myndigheter har kontaktet representanter for Forsvarsdepartementet og Atomenergidepartementet i Moskva, marinestaben i Moskva og Den interdepartementale kommisjon for økologisk sikkerhet under det russiske nasjonale sikkerhetsråd så vel som fylkesmyndighetene i Murmansk, atomisbryterflåten samt Nordflåten om Aftenpostens opplysninger om at det foreligger konkrete planer om et mellomlager for 200 reaktorer i en sjøtunnel i Arabukten på Kola. Ingen av disse instanser kan bekrefte at det er fattet en beslutning om slike lagre som representanten Five spør om. Atomenergidepartementet, som har et særskilt ansvar for disse spørsmålene, opplyser at det er uklart når et konkret opphoggings- og håndteringsprogram vil bli vedtatt.

Jeg kan imidlertid ikke utelukke at de omtalte planer er et av de alternativer som vil bli vurdert på russisk side. Vi vil derfor følge opp denne saken på ulike måter i våre videre kontakter med Russland - og det framgår av svaret at det er mange å snakke med i denne forbindelse - for å være helt sikre på at vi blir med på å vurdere de miljømessige aspekter dersom det skulle vise seg at opplysningene blir konkretisert.

Kaci Kullmann Five (H): Jeg takker for svaret, som jo vedrører et meget betydelig problem i vårt umiddelbare nærområde. Jeg forstår også på svaret at Utenriksdepartementet ikke var varslet om slike planer - la oss kalle det det - før Aftenpostens oppslag.

Jeg er fortsatt meget urolig over signaler i det russiske system om en helt utilfredsstillende lagring av slike reaktorer i norsk nærområde, og jeg er glad for at utenriksministeren vil sørge for å formidle norske bekymringer over slike eventuelle prosjekter, selv om de pr. dato ikke er offisielt bekreftet overfor norske myndigheter.

Det russiske systemet er uoversiktlig og ikke alltid slik at høyre hånd vet hva venstre gjør. Nettopp derfor blir det ekstra viktig for Norge å utvikle et nettverk av kontakter med interesse for miljøvern og bekjempelse av atomforurensning. Bellona står helt sentralt i dette arbeidet, slik Stortinget tidligere har påpekt. Ressurser til miljøarbeidet i dette området er økt av Stortinget. Jeg regner med at også Bellonas økonomiske muligheter til å gå videre i dette arbeidet vil bli vel ivaretatt i de vurderinger jeg vet departementet nå er inne i.