Stortinget - Møte onsdag den 31. mai 1995

Dato: 31.05.1995

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 24

Lisbeth Holand (SV): Jeg skal få stille følgende spørsmål til justisministeren:

Stortinget vedtok i juni 1994 en rekke lovendringer for å bedre kriminalitetsofres stilling, blant annet ble det vedtatt at voldsoffer skulle kunne få bistandsadvokat.

Hvorfor er ikke denne lovendring trådt i kraft, og når vil ikrafttredelse skje?

Statsråd Grete Faremo: De endringene i straffeprosessloven som representanten Lisbeth Holand refererer til, ble sanksjonert i statsråd ved lov av 1. juli 1994 nr. 51, og endringsloven fastsatte at de enkelte bestemmelsene kan settes i kraft til ulik tid.

De lovendringene som kunne gjennomføres uten videre, trådte i kraft 1. januar 1995.

Enkelte lovendringer, herunder straffeprosessloven § 107 a om utvidelse av bistandsadvokatordningen, forutsatte endringer også i påtaleinstruksen. For at ikke regelsettene skal være i utakt, har ikrafttredelsen utstått i påvente av endringene i påtaleinstruksen, som skulle samordnes med andre endringer i instruksen - bl.a. som følge av toinstansreformen. Forslag til endringer ble sendt på høring 5. mai, og de vil kunne vedtas i løpet av sommeren. Lovendringene vil tre i kraft straks endringene i påtaleinstruksen er vedtatt.

Lisbeth Holand (SV): Jeg takker for svaret.

Jeg er jo glad for at lovendringa snart skal tre i kraft, men jeg må si at jeg synes det er nokså forstemmende og vitner om liten politisk handlekraft når det har tatt så lang tid å få denne lovendringa klar. Det måtte jo være kjent for justisministeren at det ville trenges en endring i påtaleinstruksen da lovendringa ble lagt fram. Allerede i januar 1993 - altså for to og et halvt år siden - gikk Justisdepartementet ut og informerte om at nå skulle det bli en bistandsadvokatordning for voldsofre. Da synes jeg det er nokså ille at denne ordninga to og et halvt år etter ikke har trådt i kraft. Det er mange voldsofre som har lidd i løpet av denne tida.

Statsråd Grete Faremo: Jeg kan forsikre representanten Lisbeth Holand om at jeg er svært opptatt av at denne endringen i bistandsadvokatordningen skal komme på plass. Men det er et faktum at vi står midt oppe i en stor rettsreform, og de ulike regelendringer bør gjøres i den stil og orden som må kreves.

Jeg synes jeg registrerte en viss kritikk for ikke å ha forskuttert en stortingsbehandling av et regelverk. Til det vil jeg bare bemerke at det normalt er slik at regelendringer som konsekvens av en stortingsbehandling, gjøres etter at Stortingets beslutning er fattet.

Lisbeth Holand (SV): Selvfølgelig skal regelendringer komme etter stortingsbehandlinga. Men jeg må minne justisministeren om at det er over ett år siden Stortinget ferdigbehandlet denne saka, og det var først i mai - altså elleve måneder etter at Stortinget var ferdig med sin behandling - at justisministeren sendte utkastet til endring av påtaleinstruksen ut på høring. At en lar ei sak som er så viktig for å bedre kriminalitetofres stilling - ei sak der justisministeren i over to år har annonsert at en er handlekraftig og gjør noe - ligge i over ett år etter at Stortinget har behandlet saka ferdig, synes jeg er høyst kritikkverdig.

Statsråd Grete Faremo: Som representanten Lisbeth Holand riktig understreker, er justisministeren opptatt av å få fram at vi gjør noe. At vi faktisk har gjort noe med dette regelverket som er betydelig i forhold til hva som for øvrig er skjedd i perioden etter at ordningen kom i stand, bør det ikke være noen tvil om. Isolert sett kunne det selvsagt vært å foretrekke at dette ikke kom samtidig med toinstansreformen. Nå er nå det engang tilfellet, og jeg skal sørge for at de endringer som nå er ute på høring, trer i kraft så fort det er praktisk mulig.