Stortinget - Møte onsdag den 15. november 1995

Dato: 15.11.1995

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 18

Erling Folkvord (RV): Spørsmålet er følgjande:

Trass i Stortingets vedtak i juni 1995 er flere viktige grunnfag ved historisk-filosofisk fakultet adgangsbegrenset ved Universitetet i Bergen.

Hva vil statsråden gjøre for å unngå at interne vedtak ved Universitetet i Bergen overprøver Stortingets vedtak?

Statsråd Grete Berget: Etter gjeldende lov om universiteter og vitenskapelige høgskoler av 16. juni 1989 nr. 77 § 44 første ledd kan adgangsregulering til fag og studier gjøres dersom kapasitets- eller ressurshensyn gjør det nødvendig. Institusjonene skal selv sende inn forslag om adgangsreguleringer til departementet, som så vurderer søknaden på bakgrunn av vår kunnskap om ressurs- og kapasitetssituasjonen på den enkelte institusjon. Institusjonen kan ta opp og diskutere forslag til adgangsregulering, men den har ikke kompetanse til selv å vedta en bindende adgangsregulering til enkelte fag. Endelig vedtak om adgangsregulering treffes etter § 44, 1. ledd av departementet.

Departementet fastsatte i brev av 30. juni og 25. juli i år rammene for opptaket ved Universitet i Bergen for studieåret 1995-96. Det gikk her klart fram at Stortinget hadde vedtatt at de tre fakultetene matematisk-naturvitenskapelig, historisk-filisofisk og samfunnsfag skulle være åpne det samme studieåret. Vedtaket om adgangsregulering gjelder for hele studieåret, og dersom det er behov for endring av vedtaket, må dette tas opp med departementet.

Departementet har sendt brev til Universitetet i Bergen der det minnes om gjeldende vedtak for så vidt gjelder adgangsregulering til fag og emner på grunnfagsnivå samt hvilke kompetansebestemmelser som gjelder på området.

Erling Folkvord (RV): Eg skal takke for eit detaljert svar. Det kan jo vere fordi at eg sjølv aldri har vore på eit universitet, at eg ikkje heilt klarte å ta kva som er essensen i svaret.

Eg oppfattar det slik at det er to sentrale poeng her: For det første gjeld det om universiteta skal vere opne eller stengde, og for det andre kven som har mynde til å avgjere stenging. Det svarte statsråden på. Stortinget har sagt at det skal vere opne studium, men så viser det seg at fakultetsrådet på HF i Bergen har fått utdelt ein liten ekstranøkkel som gjer at dei kan stenge ni grunnfagsstudium frå innsida etter at Stortinget har låst opp frå utsida.

Eg må da spørje: Ligg det i det svaret som statsråden gav, at desse studia likevel skal vere opne frå nyttår, eller blir dei stengde, slik som faktultetsrådet har vedtatt?

Statsråd Grete Berget: Jeg har samme bakgrunn som representanten Folkvord når det gjelder erfaringer fra universiteter.

Slik jeg forstår det, har Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet nå skrevet brev til Universitetet i Bergen og gjort det helt klart at de ikke har adgang til selv å lukke studier, at det er Stortingets vedtak som her ligger i bunnen, og at det skal være åpne studier.

Erling Folkvord (RV): Nå trur eg eg skjøna litt meir, og bra er det. Eg oppfattar det da slik at den statsråden som ikkje er her, har sendt brev til Universitetet i Bergen og sagt frå om at den nøkkelen som dei har brukt frå innsida til å stenge studium, hermed er dratt inn. Det må da innebere at dersom Universitetet aksepterer det, blir desse ni grunnfagsstudia opne frå nyttår, og det er utmerkt.

Dersom Universitetet i Bergen ikkje aksepterer at dei ni grunnfagsstudia blir opne frå nyttår, går eg ut frå at statsråden vil syte for at Stortinget får dette som ei sak, slik at det blir Stortinget sitt ansvar å gi eit tydeleg svar dersom det ikkje er samsvar mellom Stortinget sitt vedtak i juni om opning og løyvingsvedtaka.

Statsråd Grete Berget: Jeg forutsetter at når Universitetet i Bergen får brev fra et departement og en statsråd angående tolkning av et stortingsvedtak, så følger de det også opp.