Stortinget - Møte onsdag den 24. januar 1996

Dato: 24.01.1996

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 23

Siri Frost Sterri (H): Jeg har følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

Reform 97 starter høsten 1997. Endringer i opplæringslovene har vært forutsatt behandlet i vårsesjonen 1996 i Stortinget. Ifølge meldinger i media vil denne viktige saken, som bl.a. inneholder en rekke uavklarte spørsmål knyttet til reformen, bli forsinket fra departementets side.

Deler statsråden på denne bakgrunn min frykt for at også Reform 97 står i fare for å bli en hastverksreform?

Statsråd Reidar Sandal: Representanten Frost Sterri gjev uttrykk for frykt for at også Reform 97 vil bli ei hastverksreform. Dette er ei grunnlaus frykt. Verken Reform 94 eller Reform 97 er eller vil bli hastverksreformer.

Det er rett at oppfølginga av utgreiinga frå Smith-utvalet er utsett til hausten 1996. Dette får likevel ingen konsekvensar for Reform 97. Proposisjonen med dei nødvendige endringane i grunnskulelova vil bli fremma våren 1996. For å klargjere ytterlegare skal eg kort peike på somme av dei områda som vil bli tekne opp i denne lovproposisjonen.

Det vil bli gjort framlegg om endring i reglane for skuleskyss. Personalnorma for 6-åringane vil bli regulert. Det vil bli fremma forslag som gjeld opplæring i finsk for kvenar og forholdet til sidemålet, og forslag om oppgåvene og tilsetjingsvilkåra for førskulelærarane i grunnskulen. Alle desse - og fleire - er omtalte i tidlegare stortingsdokument, jf. Innst.O.nr.36 (1993-1994), B.innst.S.nr.12 (1995-1996) og endeleg Innst.S.nr.15 (1995-1996).

Siri Frost Sterri (H): Jeg takker statsråden for denne ganske viktige avklaringen i forhold til forsinkelser i lovarbeidet.

Det hadde naturligvis vært fristende å ta en diskusjon om hvorvidt Reform 94 er en hastverksreform eller ikke, men det tror jeg er en diskusjon man kan komme tilbake til ved en annen anledning. Mitt anliggende er at når Høyre har støttet iverksettelse av grunnskolereformen høsten 1997, er vi naturligvis opptatt av at den skal være mest mulig forberedt, og det vil jeg tro at statsråden også forstår. Derfor synes jeg det var nyttig å få rede på at det som angår Reform 97, vil, som tidligere forutsatt, nå Stortinget - jeg håper - før påske, slik at vi kan få behandlet det. Det jeg imidlertid savnet i opplistingen, var bl.a. spørsmålet om fritaksrett for kristendomsfaget og spørsmålet om foreldres rett til å velge utsatt skolestart. Kan statsråden bekrefte at det kan legges grunnlag for at Stortinget også kan drøfte dette i forbindelse med den proposisjonen han nå varslet?

Statsråd Reidar Sandal: Eg må vel seie at den kommunikasjonen som representanten Frost Sterri og eg har hatt i denne saka i løpet av nokre få minutt, viser at det å kommunisere er viktig for å rydde vekk mistydingar. Eg er derfor òg glad for at vi no kan slå fast at det ikkje lenger er grunn til å så tvil om den framdrifts- og tempoplanen som vi tidlegare har kome med.

Når det gjeld dei to konkrete forholda som representanten Frost Sterri stilte spørsmål om i siste runde, er det riktig at eg ikkje konkret gjekk inn på dei. Eg nemnde i svaret mitt ein del av dei spørsmåla som ville bli behandla. Når det gjeld spørsmålet om fritaksretten, vil eg tru at det òg vil bli med i den proposisjonen som eg tar sikte på å leggje fram for Stortinget i løpet av mars månad.