Stortinget - Møte onsdag den 19. februar 1997

Dato: 19.02.1997

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 13

Einar Steensnæs (KrF): Jeg har tillatt meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Rv 11, strekningen Teigland - Håland, siste parsell for ny veg langs Åkrafjorden, representerer den mest rasfarlige delen av vegen. Ifølge bompengeavtalen skulle veganlegget vært ferdig i løpet av 1995. På grunn av forsinkelser og nye fremdriftsplaner har avsatte vegmidler til prosjektet vært overført til andre veganlegg. Ifølge pressen kan det oppstå nye forsinkelser på dette veganlegget, i strid med forutsetningene i 1997-budsjettet.

Medfører dette riktighet?

Statsråd Gudmund Hernes: Under omtalen av riksveg 11, strekningen Teigland - Håland langs Åkrafjorden, står det i St.prp.nr.1 (1996-1997) at prosjektet « ventes åpnet for trafikk i september 1999 ».

Arbeidet med statsbudsjettet for 1998 er nå inne i den innledende fasen både i Vegdirektoratet og på vegkontorene. I den forbindelse har Vegdirektoratet gitt vegkontorene foreløpige økonomiske planleggingsrammer basert på rammene for 1997. Jeg understreker at dette er foreløpige rammer.

Ettersom de vedtatte rammene i det endelige statsbudsjettet for i år ble lavere enn forslaget i St.prp.nr.1 (1996-1997) , vil Vegvesenets foreløpige planleggingsrammer nødvendigvis måtte bli lavere. Det vil imidlertid på vanlig måte bli opp til Stortinget ved høstens behandling av statsbudsjettet for neste år å fatte vedtak om hva slags rammer en vil bruke til vegformål i 1998.

Det er riktig at det i Vegdirektoratets foreløpige budsjettforslag for stamvegnettet, der parsellen Teigland - Håland inngår, vurderes om åpningen av denne vegen kan utsettes noe. Det vil ikke være aktuelt å skrinlegge prosjektet, men en utsettelse kan være aktuelt dersom rammene for neste år ikke blir tilstrekkelige.

Vegdirektoratets forslag vil nå bli lagt fram for Hordaland fylkeskommune til politisk behandling. Fylkeskommunen har frist til 1. juni med å uttale seg.

Samferdselsdepartementet er selvsagt kjent med bompengeavtalen og de forsinkelsene som allerede har oppstått, og vil være oppmerksom på det i sitt videre arbeid med statsbudsjettet for 1998.

Ettersom dette er et viktig vegprosjekt, er det etter Samferdselsdepartementets mening ønskelig at fremdriften blir som beskrevet i St.prp.nr.1 (1996-1997) . Men jeg gjentar at dette vil avhenge av neste års bevilgning.

Einar Steensnæs (KrF): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg forstår det slik at det ikke på noen måte er trukket en konklusjon.

Som statsråden muligens kjenner til, er dette et veganlegg som er en meget viktig stamvegforbindelse for 100.000 mennesker i Nord-Rogaland/Sunnhordlandsregionen. Men det er et veganlegg med stor rasfare, og liv har gått tapt. Regionen har derfor akseptert en bompengeinnkreving for å løse problemet med å få til en sikker veg innen rimelig tid - i løpet av 1995. Nå ser det altså ut til at det kan bli en ny utsettelse. Dette har vakt meget sterke reaksjoner i distriktet, og jeg vil spørre statsråden: Synes statsråden ut fra den forhistorie som dette kompliserte veganlegget har, at det er rimelig med en ytterligere utsettelse? Og: Vil statsråden sørge for en omprioritering av vegmidlene til fordel for denne siste parsellen dersom det skulle vise seg at de totale rammene vil bli knappe?

Statsråd Gudmund Hernes: Det er ikke vanskelig å skjønne de frustrasjoner som oppstår når vegprosjekter blir utsatt, og ikke minst når det gjelder vegprosjekter av denne art i et område som, slik representanten Steensnæs sier, også er rasfarlig. Det er vel også frustrasjoner som kan forsterkes gitt at befolkningen i det aktuelle området har sluttet opp om en bompengeavtale. Nå er det jo slik at det er Stortinget som er det bevilgende organ. Representanten Steensnæs sitter selv i finanskomiteen - den komite som til slutt er med på å legge de endelige rammer gjennom salderingen av budsjettet, de rammer som vil være avgjørende - og jeg går ut fra at representanten Steensnæs med den nødvendige kraft kan fremføre disse synspunkter i finanskomiteen, som legger den endelige avgjørelse frem for Stortinget.

Einar Steensnæs (KrF): Jeg syns helseministeren gjør en brukbar innsats som samferdselsminister her i dag. Og hvis vi kan gjøre den avtalen med den fungerende samferdselsminister at Regjeringen gjør sin jobb og kommer til Stortinget med en positiv anbefaling om at dette veganlegget nå skal fullføres i tråd med forutsetningene i inneværende statsbudsjett, så er jeg nokså sikker på at Stortinget skal gjøre sin del av den jobben.

Statsråd Gudmund Hernes: Etter å ha øvet meg i to andre ministerposter er det hyggelig også å få vite at man gjør en brukbar jobb som samferdselsminister. Når det er slik at representanten her etterlyser en positiv anbefaling fra Regjeringens side i denne saken, er det vel riktig å si at denne anbefalingen forelå allerede i Regjeringens budsjettforslag for inneværende år, nemlig i St.prp.nr.1, og at det var de rammer som der lå inne for vegbevilgningene, som til slutt ble skåret ned her i huset, med de uheldige konsekvenser det har hatt for den berørte vegstrekning. Men, som sagt, jeg regner jo med at med den sentrale stilling representanten Einar Steensnæs har i finanskomiteen og også i sitt parti, vil han med både fynd og klem sørge for at Stortinget fatter det vedtak han her etterlyser.