Stortinget - Møte onsdag den 5. november 1997

Dato: 05.11.1997

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 2

Grethe Fossli (A): Jeg vil be om å få stille følgende spørsmål til kulturministeren:

I et intervju i Dagsavisen Arbeiderbladet 21. oktober 1997 sier statsminister Kjell Magne Bondevik at han ikke vil sette foten ned for BingoLotto, med den begrunnelse at mange frivillige organisasjoner ønsker BingoLotto.

Deler kulturministeren statsministerens syn, og hvilke frivillige organisasjoner i tillegg til de to som eier BingoLotto, ønsker at avslaget omgjøres?

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Kulturdepartementet har mottatt en henvendelse fra seks organisasjoner som har inngått en intensjonsavtale om å danne en stiftelse/forening med det formål å etablere BingoLotto i Norge. Det dreier seg om Norges Musikkorps Forbund, Norges Speiderforbund, Norges Bygdeungdomslag, Norske 4H, Norsk Pensjonistforbund og Idrettens Fellesorganisasjon. Sistnevnte er ikke en etablert organisasjon, men et initiativ fra enkeltpersoner innen idretten.

Norges Idrettsforbund og Norges Olympiske Komite har vedtatt ikke å fornye sin søknad om BingoLotto.

Det er ikke organisasjonene som eier lotteriet. BingoLotto er i utgangspunktet et svensk konsept. Det er selskapet BingoLotto Norge AS som innehar rettighetene til BingoLotto-konseptet i Norge i henhold til avtale med BingoLotto International AB.

Regjeringen ser på frivillige organisasjoner og deres medlemsbaserte virke som svært viktig. Et levende organisasjonssamfunn er en forutsetning for et samfunn i balanse. Gjennom arbeid på lokalt nivå bidrar organisasjonene til samhandling og sosialt fellesskap. Som kunnskapsformidlere og demokratiske aktører bidrar et omfattende lokalt nettverk av organisasjoner til å sikre muligheter for folkelig uttrykk og dermed et samfunnsmessig mangfold.

Regjeringen ønsker på denne bakgrunn å fremme en tilleggsmelding til St.meld.nr.27 (1996-1997) , Om statens forhold til frivillige organisasjoner. Temaet for tilleggsmeldingen vil være hvordan staten kan stimulere til økt aktivitet og deltakelse i frivillige sammenslutninger, særlig på lokalt nivå. Det er organisasjonenes medlemsbaserte virke som vil bli satt i sentrum.

En eventuell ny søknad om BingoLotto vil måtte ses i sammenheng med andre mulige tiltak for å bedre organisasjonenes rammevilkår. For Regjeringen er det viktig å finne fram til løsninger som sikrer at det frivillige arbeidet på lokalplanet i større grad kan rettes mot lagenes primæraktiviteter.

Ved en ny vurdering av BingoLotto vil en måtte søke å avklare om det er rom for ytterligere vekst i spille- og lotterimarkedet. Begrensninger i det kommersielle spilleautomatmarkedet kan i så måte synes å være et viktig tema.

Grethe Fossli (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Årsaken til at jeg stilte spørsmål om hvilke frivillige organisasjoner som stod bak en ny søknad, var at jeg ikke var kjent med at samme dag som statsministeren ble intervjuet, var denne nye sammenslutningen av de organisasjonene som statsråden nevnte, etablert.

Men jeg har lyst til å følge opp med et nytt spørsmål. I Aftenposten for i dag kan vi nemlig lese at mange frivillige og humanitære organisasjoner nå ønsker å etablere seg videre i spillemarkedet med automater. Vil statsråden - antakeligvis da sammen med Justisdepartementet - se dette i lys av det arbeidet som hun nå refererte til i sitt svar?

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Jeg tror representanten Fossli er enig med Regjeringen i den grunnleggende holdning at det frivillige arbeidet skal styrkes, og da spesielt på det medlemsbaserte nivå, nemlig på lokalt nivå. Når vi har bestemt oss for å legge fram en tilleggsmelding, er det nettopp for å sikre en økonomi og en aktivitet som kan være rettet inn mot det. BingoLotto er ett tema, andre typer lotterier og automater er andre tema for å få penger til denne aktiviteten. Jeg er kjent med at Justisdepartementet har sendt ut et opplegg på høring når det gjelder regulering av spilleautomatområdet, og jeg syns det er naturlig at vi i forbindelse med den tilleggsmeldingen som er bebudet, vurderer alle disse sakene i sammenheng, slik at vi kan oppnå det vi ønsker, nemlig at organisasjonene skal få bedre arbeidsvilkår, og at man først og fremst skal satse på den medlemsbaserte aktiviteten, som er primæroppgavene på lokalt nivå.