Stortinget - Møte onsdag den 21. januar 1998

Dato: 21.01.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 10

Karin Andersen (SV): Jeg vil få lov til å stille kommunal- og regionalministeren følgende spørsmål:

Samtidig med statsrådens gledelige liberalisering av asylpolitikken varsler Justisdepartementet » - og da skal det sikkert også være Kommunaldepartementet - « nedlegging av Tanum asylmottak. Røde Kors har etablert Tanum som et godt fungerende mottak. Det tar tid å bygge opp nettverk i forhold til skole, helsevesen, juridisk bistand og lignende, og nedlegging av Tanum kan svekke mottaksapparatet i en tid hvor vi trolig vil motta flere asylsøkere. Røde Kors er ikke tatt med på råd i saken.

Hva er begrunnelsen for å legge ned Tanum asylmottak?

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Regjeringen har besluttet å etablere en ny utlendingsenhet bestående av:

  • transittmottak for asylsøkere
  • administrasjonslokaler for Politiet og Utlendingsdirektoratet
  • internat for asylsøkere som skal uttransporteres etter endelig negativt vedtak
  • ny enhet som et alternativ til varetektsfengsling for forvaring av utlendinger med usikker identitet

For de to sistnevnte delene finnes det pr. i dag ingen akseptable løsninger. Når det først skal etableres noe nytt, ser Regjeringen det som en fordel at også transittmottaket tas med. På Onsrud vil enhetene bli etablert i atskilte lokaler, med fysiske avgrensninger, men med så kort avstand at det vil lette myndighetenes arbeid.

Stortinget sluttet seg til de foreliggende planene ved behandlingen av statsbudsjettet for 1997. Mitt eget parti var blant de partiene som den gang hadde merknader til forslaget i budsjettinnstillingen. Dette gjorde at Regjeringen på tampen av fjoråret fant det riktig å foreta en grundig gjennomgang av denne saken. Etter en helhetlig vurdering, hvor både justisministeren og jeg hadde møter med Røde Kors, fant Regjeringen det riktig å gi klarsignal til et videre arbeid med planene, basert på de vedtak som allerede var fattet.

Jeg er selvsagt enig i at det er viktig med et godt nettverk i forhold til skole, helsevesen, juridisk bistand og liknende. Samtidig er det viktig å huske at det er et transittmottak - jeg gjentar transittmottak - vi snakker om. Oppholdstiden i transittmottak skal normalt vare fra noen dager til tre-fire uker. Barn som er i transittmottak, tas derfor normalt ikke inn i skole i vertskommunen. Alle asylsøkere har krav på og får tilbud om juridisk bistand i forbindelse med at de fremmer asylsøknaden. Flyttingen til Onsrud har ikke innvirkning på dette. Det nye transittmottaket vil ikke kunne stå klart før år 2000. Dette innebærer at Ullensaker kommune og andre berørte instanser vil ha god tid til å forberede de oppgavene som er aktuelle, slik at tilbudet til asylsøkere som om to år kommer til Ullensaker, vil være like godt som det tilbudet som nå gis i Asker, Bærum, Kristiansand, Bergen og Trondheim, hvor transittmottakene i dag er lokalisert.

Samlokaliseringen av de ulike funksjonene som inngår i den nye utlendingsenheten, vil gi bedre rammebetingelser for både Politiets og Utlendingsdirektoratets oppgaver og innsats i tilknytning til ankomst av nye asylsøkere. Dette vil igjen gi grunnlag for mer effektive prosedyrer og raskere saksbehandling, slik at asylsøkerne kan få raskere svar på søknadene enn tilfellet er i dag. Og det tror jeg særlig kan være til fordel for asylsøkerne.

Ursula Evje hadde her overtatt presidentplassen.

Karin Andersen (SV): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er glad for at Regjeringa har grepet fatt i asylpolitikken og ønsker å bedre situasjonen, både for å få en riktig og ansvarsfull myndighetsforvaltning på dette området og også for å ta tak i de områdene der det er problemer. Det er imidlertid stor usikkerhet om man klarer å ta vare på den kompetansen som har ligget i det miljøet som er etablert, og jeg regner med at vi ikke har noen kompetanse å miste på dette området.

Jeg kunne ønske å stille statsråden et spørsmål om hvordan man kan tenke seg å ta vare på denne kompetansen videre, i og med at det kan se ut som om det glipper. Jeg har lest i bl.a avisoppslag at man funderer på å legge disse funksjonene ut på anbud på det nye lokaliseringsstedet. Da blir jeg litt bekymret, for hvordan skal man på samme måte som hittil kunne ivareta den kompetansen som man har bygd opp i forhold til asylsøkerne?

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Når det gjelder oppbyggingen av Onsrud, har Regjeringen ønsket et godt samarbeid med Røde Kors. Vi har allerede hatt mange møter med Røde Kors, og de har vært orientert om dette siden 1995. De har faktisk bistått oss ved å komme med forslag til romprogram og hva som kan være nødvendig når vi skal bygge opp en ny enhet. Vi regner med at vi i forbindelse med oppbyggingen av transittmottaket på Onsrud vil kunne trekke store veksler på den kompetansen Røde Kors har bygd opp på Tanum.

Jeg vil gjerne få lov å minne om at vi sjelden eller aldri har hatt så god tid som to år på å bygge opp et transittmottak. Tidligere har det skjedd meget raskt. De transittmottakene vi har i Norge i dag, drives av forskjellige. Norsk Folkehjelp har ett, kommunen har transittmottak og Røde Kors har det på Tanum, så her er det mange som har bygd opp kompetanse.

Karin Andersen (SV): Jeg ønsker å følge opp litt i forhold til hvordan man bygger dette opp. Det kan være så at man har erfaring med å legge dette ut på anbud, men jeg vil spørre om Regjeringas begrunnelse for å bruke denne metoden i denne spesielle saken. Jeg har også veldig stor sans for at man griper fatt i dette for å dekke de områdene på dette feltet som nå ikke er dekt tilstrekkelig. Statsråden nevnte jo internat som alternativ til varetekt for dem som hadde et vedtak om at de skulle ut av landet. Vi har stygge eksempler på at det der virkelig trengs et annet tilbud. Spørsmålet mitt er bare hvorfor man da har valgt denne lokaliseringen. Er det økonomiske hensyn som tilsier det, eller er det andre hensyn som har gjort at man har valgt denne lokaliseringen, som på en del områder kan se ut til å vanskeliggjøre oppbyggingen av den kompetansen og det nettverket som man trenger?

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Onsrud ble valgt også fordi området ligger i nærheten av den nye hovedflyplassen, og fordi det er slik at alle de som nå skal i transitt, skal utplasseres i vanlige mottak i andre deler av landet så fort som mulig etter asylintervjuet. De som da ikke får oppholdstillatelse og som skal ekspederes ut, som det heter, eller følges ut, og som hittil har dreid seg om halvparten av dem som har søkt asyl, de skal følges ut via en flyplass. Derfor har det vært naturlig at en har sett etter områder som ligger i nærheten av en flyplass, uten at det har vært noe avgjørende argument.

Det jeg gjerne vil gjøre oppmerksom på, er at vi ennå ikke har tatt stilling til hvor vi skal ha enslige mindreårige. Dem blir det stadig flere av. Det vi har funnet fram til, er at vi ikke vil ha dem på Onsrud, for de trenger et miljø som er stabilt. Det er der argumentasjonen til Røde Kors er relevant, nemlig at de skal ha undervisning, oppfølging på helse og det hele. Den avdelingen som vi må bygge opp for mindreårige enslige, har vi ennå ikke tatt stilling til hvor skal ligge.

Ellers må jeg få lov til å takke for at jeg fikk spørsmålet, for en del av det som har versert i pressen, har vært direkte ukorrekt.