Stortinget - Møte onsdag den 11. februar 1998

Dato: 11.02.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 49

Trond Helleland (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

Ringerike og Hole kommuner har gått sammen om en handlingsplan for å bedre vannkvaliteten i Steinsfjorden. I den forbindelse ønsker kommunene et møte med statsråden, og at Miljøverndepartementet bidrar til å gjennomføre handlingsplanen. Kommunene har sendt brev til departementet 9. oktober 1997 og 9. januar 1998, så langt har kommunene ikke fått svar på henvendelsene. Vil statsråden ta et initiativ overfor de nevnte kommuner, slik at nødvendige tiltak for å redde Steinsfjorden blir iverksatt?

Statsråd Guro Fjellanger: Miljøverndepartementet er kjent med behovet for å bedre vannkvaliteten i Steinsfjorden og det engasjementet Hole og Ringerike kommuner har vist.

Miljøverndepartementet er også kjent med den handlingsplanen kommunene har utarbeidet, der et av hovedtiltakene for å bedre vannkvaliteten i Steinsfjorden er å erstatte veifyllingene i Kroksundet med bruer. Dette forventes å føre til en bedre gjennomstrømming mellom Tyrifjorden og Steinsfjorden, og dermed økt utskiftning av vannmassene i Steinsfjorden.

Jeg kan opplyse at Samferdselsdepartementet høsten 1997 satte i gang et forprosjekt for å se på ulike løsninger for å bedre vanngjennomstrømmingen mellom Tyrifjorden og Steinsfjorden. Nødvendige investeringskostnader vil også bli vurdert, og det skal utarbeides en skisse over hvordan finansieringen kan ordnes. Utredningen er lagt inn som en del av prosjektet ny E16 Rørvik-Vik. Resultatene av dette forprosjektet vil foreligge i løpet av høsten 1998. Det er Samferdselsdepartementet som har hovedansvaret for gjennomføringen av forprosjektet, og som vil ta standpunkt i saken når resultatene foreligger. Miljøverndepartementet vil bli trukket inn i vurderingene før et standpunkt blir fattet.

Jeg vil sørge for at det snarest blir tatt initiativ til et møte med de berørte kommuner, slik at det kan orienteres om forprosjektet og videre framdrift i saken.

Trond Helleland (H): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg er glad for at statsråden nå vil ta initiativ til å avholde et møte med den nevnte kommunen. Steinsfjorden er jo foruten å være et viktig friluftsområde kanskje Norges beste krepsevann. Ikke minst har Steinsfjorden nasjonal og internasjonal vernestatus som våtmarksområde, såkalt RAMSAR-område. Ettervinteren 1997 ble det registrert en kraftig oppblomstring av giftproduserende blågrønnalger. Vannet i innsjøen kan ikke lenger brukes som drikkevann, og advarsel mot krepsefiske og fiske ble sendt ut.

Jeg er også klar over den handlingsplanen som nå blir utarbeidet av Vegvesenet. Problemet er at dersom en skal vente på en ordinær vegplanperiode, kan ikke dette iverksettes før tidligst år 2002. Jeg vet at det i Trondheim i forbindelse med Tautra har vært et samarbeid mellom Samferdselsdepartementet, Miljøverndepartementet og berørte lokale myndigheter. Kan vi vente et liknende initiativ når det gjelder Steinsfjorden, for å redde fjorden?

Statsråd Guro Fjellanger: Det er viktige spørsmål som representanten her reiser. Som han helt sikkert er kjent med, er dette ganske sammensatte problemstillinger. I tillegg til at det er behov for økt vannflyt gjennom Kroksundet, er det bl.a behov for å sette inn tiltak når det gjelder reduksjon av avrenning fra landbruket, og det er også behov for å redusere kloakkutslippene. Og på begge disse to områdene er det nå i gang tiltak.

Som jeg sa i mitt tidligere svar, vil jeg ta initiativ til et møte med kommunene sånn at forprosjektet kan presenteres snarest, og det vil da også være naturlig å komme tilbake til en konkret vurdering av det forslaget representanten her reiste.