Stortinget - Møte onsdag den 11. mars 1998

Dato: 11.03.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 15

Tomas Norvoll (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kommunal- og regionalministeren:

Det borgerlige flertallet i Nordland fylkeskommune, med Senterpartiet i spissen, har vedtatt å konkurranseutsette all renhold-, kantine-, kjøkken- og vaskeritjeneste. Dette fører til at 800 arbeidsplasser settes i fare. Det er store internasjonale selskap som tar over deler av tjenestene. Senterpartiets stortingsvalgprogram sier: « Markedsliberalismen må avvises som virkemiddel i vår framtidige økonomiske politikk. »

Mener statsråden at Nordland fylkeskommune driver i tråd med Regjeringas politikk?

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: En undersøkelse fra Norsk institutt for by- og regionforskning viser at fylkeskommunene de senere åra har overlatt en del forretningspregede oppgaver til private, eller de har skilt ut oppgaver som egne aksjeselskap eller stiftelser. I 1996 overlot fem av de spurte fylkeskommunene vaskeritjenesten til privat virksomhet, mens tre av de spurte fylkeskommunene skilte ut vaskeritjenesten som egne aksjeselskap eller stiftelser. Når det gjelder kantinedrift og rengjøringstjenester, var det én av de spurte fylkeskommunene som i 1996 skilte ut tjenestene som egne aksjeselskap eller stiftelser. Nordland fylkeskommune er med andre ord ikke alene om å vurdere å konkurranseutsette enkelte tjenester.

Både før og etter at jeg ble kommunalminister har jeg gitt uttrykk for min skepsis til privatisering. Men min forankring i det lokale sjølstyret er sterkere enn min skepsis til privatisering. Jeg forsvarer en reell kommunal og fylkeskommunal handlefrihet, også i tilfeller der det er fattet vedtak som jeg personlig ville ha stemt imot. Jeg mener det må være opp til kommunalforvaltningen sjøl å vurdere om produksjon av tjenester skal skje i egen regi, eller om oppgaven skal overlates til andre.

Tomas Norvoll (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg er for så vidt godt fornøyd med det statsråden sa. Jeg hadde ikke forventet at hun skulle gripe inn overfor Nordland fylkeskommune og det lokale selvstyret der. Det var ikke min hensikt. Min hensikt var å få fram hvorvidt det borgerlige flertallet i Nordland, som innbefatter alle de tre regjeringspartiene, fører en politikk som statsråden og Regjeringen er enig i. Og det svaret jeg fikk, er jo litt påfallende. Statsråden sier at hun egentlig ikke er enig i det som foregår i Nordland fylkeskommune, og det er da litt påfallende at fylkesordføreren i Nordland, i spissen for resten av fylkesutvalget, går inn for å privatisere og sette 800 arbeidsplasser i fare. Dette står i sterk kontrast til de slagordene som var brukt i stortingsvalgkampen nå sist, som « Ny kurs for Norge » og « Vi trenger mindre høyrepolitikk ».

Men jeg er for så vidt fornøyd med svaret og har ikke noe direkte oppfølgingsspørsmål til statsråden. Jeg er enig i at det er lite hun kan gjøre. Jeg har fått det svaret jeg trengte, at statsråden er uenig i de prioriteringene som Nordland fylkeskommune har gjort.

Presidenten: Presidenten kan ikkje sjå at representanten Torbjørn Andersen er til stades i salen, og spørsmål 16 fell bort. *

* Spørsmålet tatt opp etter spørsmål 17.