Stortinget - Møte onsdag den 11. mars 1998

Dato: 11.03.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 32

Bjørn Hernæs (H): Jeg vil gjerne få lov til å stille følgende spørsmål til helseministeren:

Forskjellsbehandling av pasientgrupper når det gjelder egenbetaling på rehabiliteringsinstitusjoner føles urettferdig. Særlig gjelder det hjerteopererte, som må betale tusenvis av kroner for opptrening etter operasjon. Erfaringen tilsier at den fysiske og psykiske form etter en alvorlig operasjon henger nøye sammen, slik at økonomiske bekymringer hindrer en rask rekonvalesens.

Vil statsråden se på og rette opp denne ulikheten i tilbudene?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Som kjent finansieres oppholdsutgifter ved opptreningsinstitusjon ved bidrag fra folketrygden og egenandel fra pasientene.

For pasienter som overføres direkte fra sykehus og som har gjennomgått større ortopediske operasjoner, betales også egenandelen av folketrygden. Det samme gjelder pasienter med yrkesskader.

Departementet har mottatt flere henvendelser om at ordningen for ortopediske pasienter også bør gjelde for nylig hjerteopererte. Liknende henvendelser har også kommet på vegne av andre pasientgrupper. Jeg forstår at det kan synes urimelig at ulike pasientgrupper får forskjellige økonomiske vilkår under opphold i opptreningsinstitusjoner.

Folketrygdens tilskudd til opptreningsinstitusjoner har økt jevnt i de senere år. Økningen har i stor grad gått til økning i det samlede antall pasienter fra år til år.

Departementet holder nå på å forberede en stortingsmelding om rehabilitering, som skal legges fram i løpet av 1998. Spørsmålet om fremtidig organisering og finansiering av opptreningsinstitusjonene vil bli drøftet i denne sammenheng.

Jeg vil derfor komme tilbake til saken overfor Stortinget på et bredere grunnlag i nevnte stortingsmelding.

Bjørn Hernæs (H): Jeg takker for svaret og tror jeg må kunne trekke den slutning at statsråden har vært på et disiplinerende weekendopphold.

LHL skriver i brev bl.a til meg at

overfor det politiske miljøet og bevilgende myndigheter er økonomiske argumenter viktigere enn menneskelige

Statsråden sier nå at han vil komme tilbake med en stortingsmelding i løpet av 1998. Den gruppe pasienter det gjelder er jo vant til å stille forholdsvis langt bak i køen. For å ha det helt klart hva statsråden egentlig har svart - betyr dette at de ikke har noen ting å vente seg i forbindelse med statsbudsjettet som fremlegges til høsten? Jeg synes det er greit at de får klar beskjed om det. Det vil jo løse noen problemer, for flere av disse pasientene vil kanskje ikke trenge disse bevilgningene hvis man skal dra det langt ut i neste årtusen.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg setter pris på representantens omsorg for disiplinen i Regjeringen, men må opplyse om at det at man ikke i mars redegjør for innholdet i en budsjettproposisjon som kommer i oktober, er en kunnskap som statsråden lærte lenge før siste helg.

Når det er sagt, vil jeg bare si at jeg selv har vært opptatt av denne forskjellsbehandlingen og ønsker å sette den på dagsordenen i arbeidet med denne meldingen, fordi opptreningsinstitusjoner kommer til å bli et sentralt tema, og da er det riktig å gjøre det der.

Hva Regjeringen foreslår når det gjelder opptreningsinstitusjoner i statsbudsjettet, vil jeg få lov til å komme tilbake til Stortinget med svaret på. Det er det ikke naturlig å gi nå.

Presidenten: Vi går tilbake til spørsmål 1.