Stortinget - Møte onsdag den 11. mars 1998

Dato: 11.03.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 6

Synnøve Konglevoll (A): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til utviklings- og menneskerettighetsministeren:

Norge har siden 1995 deltatt i forhandlinger om Multilateral Agreement on Investment - forkortet til MAI. Forhandlingene legger opp til en svært omfattende avtale som skal sikre investorers rett til å investere i avtaleområdet uten å behandles dårligere enn innenlandske investorer. Det skal heller ikke stilles betingelser overfor investorer.

Vil utenriksministeren gi en redegjørelse til Stortinget om MAI-forhandlingene?

Statsråd Hilde Frafjord Johnson: Innledningsvis vil jeg vise til mitt svar til representanten Gjul. Det er verdt å understreke at det i dag ikke er mulig med sikkerhet å si hvorvidt forhandlingene vil føre til en MAI-avtale. Som jeg var inne på i mitt svar til representanten Gjul, gjenstår det en rekke vanskelige spørsmål som må finne sin løsning før forhandlingene kan nærme seg avslutningsfasen. Det er grunn til å tro at OECDs ministerrådsmøte i slutten av april dette år høyst sannsynlig vil forlenge mandatperioden for forhandlingene.

Dersom det blir en MAI-avtale, vil utenlandske investorer - det være seg bedrifter eller personer - bli stilt overfor de samme betingelsene som nasjonale investorer. Når noen ønsker å etablere seg i Norge, forutsettes man på vanlig måte å holde seg til norske lover og regler. En eventuell avtale vil bygge på prinsippet om at utenlandske investorer ikke skal behandles dårligere enn nasjonale investorer, og at partene i MAI-avtalen ikke skal forskjellsbehandle utenlandske investorer på grunnlag av nasjonalitet.

Avtalen tenkes lagt opp med en avtaletekst som inneholder forpliktende bestemmelser - og jeg ber representanten merke seg dette - men med adgang for hvert land til å gjøre spesifikke unntak for områder hvor de ikke er rede til å forplikte seg til likebehandling mellom egne og utenlandske investorer.

Dersom utviklingen i forhandlingene eller andre forhold skulle tilsi det, vil utenriksministeren være innstilt på å gi en redegjørelse for Stortinget om situasjonen.

Det er mye som tyder på at det er langt fram, og at det derfor vil være noe prematurt å gi en slik redegjørelse i dag. Utenriksministeren vil imidlertid komme tilbake til saken i besvarelsen av en interpellasjon om MAI-forhandlingene fra representanten Djupedal.

Synnøve Konglevoll (A): Jeg vil takke statsråden for svaret.

Jeg er glad for at vi vil få en redegjørelse om MAI-avtalen, men jeg vil understreke at det er viktig for oss å få en redegjørelse mens forhandlingene pågår.

I de få medieoppslagene som foreløpig har vært om saken, og fra statsråden i dag, blir det bl.a sagt at man kan gi unntak. Det blir bl.a sagt at det er et klart mål for Norge i forhandlingene å sikre at MAI er i samsvar med Havrettskonvensjonen, det blir sagt at Regjeringen vil vurdere å åpne for unntaksmuligheter for u-land som trenger det, og det blir sagt at Norge er opptatt av at MAI-avtalen skal ivareta miljøkrav og arbeidstakers rettigheter.

Tida i dag blir for kort til å få et svar på hvor Norge står og om vi får gjennomslag. Mitt spørsmål blir derfor: Vil Stortinget få en redegjørelse før avtalen er ferdigforhandlet og vil vi bli orientert om Regjeringens forhandlingsmandat og de norske krav og posisjoner i forhandlingene?

Statsråd Hilde Frafjord Johnson: Jeg ber representanten Konglevoll merke seg at utenriksministeren ikke har varslet en redegjørelse. Jeg har sagt at dersom utviklingen i forhandlingene eller andre forhold skulle tilsi det, vil selvsagt utenriksministeren være innstilt på å gi en redegjørelse for Stortinget om situasjonen. Men som jeg også sa, er det veldig mye som tyder på at det er langt fram. Det er lite hensiktsmessig for Stortinget å få en redegjørelse når man ikke har kommet langt nok til at man kan få en substansiell redegjørelse om utviklingen i forhandlingene. Den anledningen vi når har til å foreta en drøftelse av alle de spørsmål som representanten Konglevoll reiser, tror jeg vil være i den debatten som forestår om interpellasjonen fra representanten Djupedal. Men jeg må også få vise til at jeg i de svar jeg nå har gitt, faktisk har svart på en rekke av de spørsmål som Konglevoll reiste. Vi vil selvfølgelig gi all den informasjon som Stortinget måtte ønske, og vi vil også få en ny anledning til dette i interpellasjonsdebatten.