Stortinget - Møte onsdag den 11. mars 1998

Dato: 11.03.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 9

Torbjørn Andersen (Frp): Jeg vil gjerne få stille følgende spørsmål til finansministeren:

På Sørlandet og i landet ellers finnes et betydelig antall fritidsbåter som det nå er pålagt eierne å registrere i det nyopprettede småbåtregisteret.

Kan finansministeren antyde at dette båtregisteret fortsatt vil være kostnadsfritt for brukerne de neste årene, og således ikke tenkt til fremtidig inndrivelse av avgifter på småbåter?

Statsråd Gudmund Restad: Jeg viser til tidligere svar i spørretimen 17. desember 1997 om kostnadene knyttet til småbåtregisteret.

I lov av 19. august 1994 om registrering av fritids- og småbåter er formålet ved registeret nærmere angitt. Det fremgår der bl.a at småbåtregisteret kan nyttes til innkreving av skatt, avgifter og toll i tilknytning til båter og båtmotorer. Hvorvidt registeret vil bli brukt til slike formål, er en avgjørelse som eventuelt må fattes av Stortinget.

Loven åpner for at Finansdepartementet kan gi forskrift om betaling av gebyrer ved førstegangsregistrering eller omregistrering av båter. Det er ikke innført et slikt gebyr i 1998. Spørsmålet om et eventuelt registreringsgebyr for fritidsbåter i senere år må vurderes i forbindelse med framtidige statsbudsjetter.

Torbjørn Andersen (Frp): Jeg takker statsråden for det svaret, men det kan etter mitt syn ikke oppfattes som særlig betryggende for landets flere hundre tusen fritidsbåteiere.

Spørsmålet mitt dreier seg egentlig om prinsippene for avgiftspolitikken overfor det norske båtfolket. Båtene skal ikke være et skatteobjekt, og fra før av betaler båteierne både havneavgift, drivstoffavgift, hestekraftavgift og ordinær moms på båtene. I tillegg betaler flere fritidsbåteiere formuesskatt på båtene sine. Folk frykter med god grunn - og kanskje særlig etter statsrådens svar - at det nyopprettede båtregisteret primært er opprettet i det øyemed stadig å øke beskatningen av båtfolk.

Mitt neste spørsmål til statsråden er imidlertid basert på at det er grunn til å frykte at mange småbåteiere av ulike årsaker ikke får registrert båtene sine i år. Hvor hardt mener statsråden at myndighetene bør gå til verks mot dem som ikke registrerer småbåtene sine i henhold til forskriftene?

Statsråd Gudmund Restad: I loven om småbåtregisteret er det å kunne eventuelt utskrive en årsavgift bare ett av mange formål, så det er under enhver omstendighet behov for et mest mulig komplett småbåtregister. Foreløpig er jo dette på langt nær komplett, slik også spørreren var inne på.

Jeg vet ikke hvorfor det skulle være problemer med å få registrert båtene hvis man selv tar initiativ for å få det gjort, og jeg vil faktisk benytte anledningen til å oppfordre småbåteiere til å registrere båtene sine nå uten gebyr, for det kan skje i inneværende år. Hvorvidt det vil bli gebyrfritak også i 1999, vet jeg ikke noe om ennå. Men man er i hvert fall på den sikre siden hvis man sørger for å ta initiativ til å få båten sin registrert allerede nå i 1998.