Stortinget - Møte onsdag den 17. februar 1999 kl. 10

Dato: 17.02.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 11

Laila Kaland (A): Eg vil stille følgjande spørsmål til fiskeriministeren:

«Kontraheringstilskot til fiskebåtar er eit viktig statleg tiltak for å få til ei fornying i fiskeflåten. Kyst-/havfiskeflåten treng bygging av nye båtar, og det er naudsynt at fordelinga av midlar blir likt fordelt mellom ulike båttypar og mellom sør og nord i landet. Ved siste tildeling var det 11 søkjarar frå Møre og Romsdal og sørover, og eit fartøy fekk tildelt tilskot. Tilskota ser ut til å gå til dei nordlegaste fylka.

Meiner statsråden at han fordeler midlane til fornying av fiskeflåten på ein rettvis måte?»

Statsråd Peter Angelsen: Statlig medvirkning til investeringer med fornying av fiskeflåten har vært en nødvendighet for å ha en tilfredsstillende fornyingstakt. Dette er ikke noen spesiell situasjon for norsk fiskerinæring. EU gir betydelig støtte gjennom sine regionale ordninger. Det skal også innrømmes at de norske ordningene kanskje burde vært bedre og hatt større fleksibilitet fra år til år.

Etter at kontraheringsstøtten ble tatt ut av regjeringen Jagland, fikk den regjeringen som jeg er med i, Stortingets tilslutning til 75 mill. kr for ordningen for 1998. For inneværende år er det ikke en ordning med kontraheringstilskudd.

Ordningen administreres for 1998 av Statens nærings- og distriktsutviklingsfond. I de siste årene har det vært en stor økning i etterspørselen etter kontraheringstilskudd. I 1998 mottok SND en søknadsmasse tilsvarende utbetaling av kontraheringstilskudd på over 200 mill. kr. I en situasjon med begrensede midler er det derfor behov for stramme politiske prioriteringer i forhold til bruken av midlene.

Ved tildeling av tilskudd skal SND legge til grunn Fiskeridepartementets overordnede fiskeripolitiske retningslinjer for virkemiddelbruken overfor fiskeri- og havbruksnæringen. I retningslinjene for 1998 framgår det at SND skal legge til grunn følgende prioriteringer ved tildeling av kontraheringstilskudd:

  • kyst- og banklinefartøy mellom 15 og 34 m

  • reketrålere og kombinerte reke- og torsketrålere som kan fiske i isfylte farvann

  • prosjekt som sikrer råstoff til industrien i prioriterte områder

  • utskiftning av eldre fartøy

  • 50 pst. av tilskuddsrammen skal gå til prosjekter i de tre nordligste fylkene

I 1998 ble det utbetalt kontraheringstilskudd til fartøy under 34 m i nord for til sammen 14,5 mill. kr og i sør for 6,5 mill. kr. For fartøy over 34 m i nord ble det utbetalt kontraheringstilskudd for til sammen 25,4 mill. kr og i sør for 28,7 mill. kr. Dette gav en prosentvis fordeling på 53 pst. i nord og 47 pst. i sør.

Det er lagt opp til varsomhet i bruken av statlige midler til fornying innenfor flåtegrupper der økonomien ligger til rette for fornying uten statlig stimulering. Jeg viser i denne sammenheng til enhetskvoteordningen innenfor ringnotflåten, som gir insentiver til å fornye denne flåtegruppen. Ringnotflåten er imidlertid ikke utelukket fra ordningen.

På denne bakgrunn mener jeg at prioriteringene som har vært lagt til grunn ved tildelingen av kontraheringstilskudd for 1998, er rettferdige ut fra de rammer som er satt til disposisjon, og de politiske føringer som er gitt.

Laila Kaland (A): Eg vil takke statsråden for svaret.

For ei konkurranseutsett næring som fiskeria er, er det klart at dersom vi skal klare utfordringane internasjonalt med god, solid økonomi, god konkurranseevne og marknadstilpassing, treng vi i Noreg ein moderne hav- og kystflåte. Når no dei statlege løyvingane til kontraheringsstøtte er reduserte til 50 mill. kr for 1999 gjennom SND, er det viktig at ikkje den eine båttypen blir prioritert framfor andre, at t.d. vestlandsflåten blir nedbygd medan kystflåten held fram med å vekse. Når dei nye forskriftene for tildeling av midlar for i år ligg føre, bed eg fiskeriministeren ta omsyn til ei rettvis fordeling mellom landsdelane.

Eg er også glad for det som fiskeriministeren sa i svaret sitt, at ringnotflåten ikkje skal utelukkast i tildelinga frå SND. Eg har eit døme frå Sunnmøre, der ein fiskar faktisk sidan 1996 fekk avslag fem gonger frå SND før han fekk tillating til utskifting av ein gammal ringnottrålar. Denne står no og ventar på fornying, og det hastar.

Statsråd Peter Angelsen: Som det gikk fram av mitt første svar, gikk søknadsmassen langt utover de midlene som var stilt til rådighet. Søknadsmassen innebar et behov for midler på 200 mill. kr, mens bevilgningen var på 75 mill. kr for 1998.

Fiskeridepartementet går ikke inn i enkeltsaker. Det er lagt til SND å foreta de forretningsmessige vurderingene i de prosjektene som blir innvilget støtte og lån fra dem. Det er i tråd med Stortingets pålegg.

Når det gjelder inneværende år, er det bevilget i alt 50 mill. kr direkte over statsbudsjettet og 18 mill. kr over fiskeriavtalen til tiltak for fornying av fiskeflåten. På grunn av de små midlene det her dreier seg om, vil de bli avsatt som tilskudd til kondemnering av fartøy, både som en ren kondemneringsordning og som en tilskuddsordning for fartøy som tas ut av fisket i forbindelse med skifte til et annet fartøy.