Stortinget - Møte onsdag den 24. februar 1999 kl. 10

Dato: 24.02.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 14

Bendiks H. Arnesen (A): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Forskrift om obligatorisk opplæring i glattkjøring for førere av tunge kjøretøy § 1 gjelder for personer som skal erverve førerkort for første gang i klassene C, CE, D eller DE. Denne forskriften gjelder bare for personer som er bosatt i 13 av landets fylker, mens de øvrige fylker er fritatt for obligatorisk opplæring i glattkjøring. Til tross for manglende opplæring i glattkjøring har disse ubegrenset adgang til å kjøre i alle landets fylker.

Hva vil statsråden gjøre med dette misforholdet?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg er i utgangspunktet enig med representanten Arnesen i at det på landsbasis foreligger et misforhold i kravet til glattkjøringsopplæring for kandidater til førerkort i tungbilklassene. Jeg har forståelse for at det kan oppfattes som urettferdig at noen deler av landet ikke er omfattet av denne ordningen med obligatorisk opplæring, mens kandidater andre steder i landet er pålagt kurs selv om reisevegen til banen er lang. Jeg vil imidlertid presisere at det ikke er noe som tilsier at de kandidater som ikke har glattkjøringskurs, medfører noen økt risiko i forbindelse med ulykker på vegnettet.

Jeg ser det som nødvendig å gi en kort redegjørelse for bakgrunnen for den geografiske avgrensning som er gjeldende for dette opplæringskravet i dag.

I 1993 ble obligatorisk opplæring på glatt føre for førere av tungbil innført som en prøveordning i elleve fylker i de sørlige deler av landet. For å vurdere ordningen er det gjennomført evalueringsstudier, herunder i forhold til om kurset har ulykkesreduserende effekt. Resultatene med hensyn til sistnevnte foreligger i TØI rapport 334/1996. Tendensen i resultatene fra denne undersøkelsen var at glattkjøringskurset gir en ugunstig effekt med hensyn til ulykkesrisiko, og at kurset ikke reduserer risikoen på glatt føre.

Disse resultatene ble framhevet overfor Stortinget i tilknytning til spørsmålet om tilskudd til bygging av ytterligere en glattkjøringsbane for tungbil, Nord-Norsk Trafikksenter AS i Lenvik i Troms, jf. St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 7 for 1996-97.

Samferdselsdepartementets tilråding var den gang at det ble foretatt en kritisk gjennomgang av kursets innhold og framtid før det eventuelt ble bygd et nytt anlegg i Lenvik og glattkjøringsopplæringen gjort obligatorisk.

Komiteens flertall bad imidlertid i Budsjett-Innst. S. nr. 14 for 1996-97 departementet komme tilbake med forslag til nødvendig bevilgning for bygging av banen i Lenvik. Komiteen bad videre departementet vurdere kursopplegget som benyttes i forbindelse med glattkjøringsopplæring på tyngre kjøretøyer.

På denne bakgrunn foreslo departementet i St. prp. nr. 1 Tillegg nr. 7 for 1996-97 bevilget 18 mill. kr til bygging av banen i Lenvik. Det ble lagt til grunn at virkeområdet for opplæringen skulle utvides til også å omfatte Nordland nord for Saltfjellet, Troms og Finnmark, men at det deretter ikke skulle foretas ytterligere utvidelse av virkeområdet for krav om slik opplæring før det var foretatt en ytterligere vurdering av kursopplegget.

Vegdirektoratet har etter dette i et samarbeid med glattkjøringsbanene i Sør-Norge arbeidet med en justering av kursene, og det legges vekt på at opplæringen må følges opp og vurderes kontinuerlig.

Vegdirektoratet har utarbeidet en rapport om samlet vurdering av føreropplæringen, hvor også glattkjøringsopplæring for tunge kjøretøy er omtalt. Rapporten er nå til vurdering i Samferdselsdepartementet. Jeg vil komme tilbake til spørsmålet om hvorvidt obligatorisk glattkjøringsopplæring skal innføres for hele landet, etter at departementets vurdering av rapporten er ferdig.

Bendiks H. Arnesen (A): Jeg takker for svaret.

Slik jeg har oppfattet denne saken, er det slik at personer som er bosatt i Hordaland, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og deler av Nordland, er fritatt for kravet om glattkjøringskurs for å kunne få førerkort for tyngre kjøretøy. Likevel kan disse sjåførene kjøre uten noen begrensning i hele landet hele året. Er personen bosatt i et av de andre fylkene, vil vedkommende ikke få sitt førerkort uten et slikt glattkjøringskurs, selv om kjøreopplæringen foregår i de fylkene som er fritatt for kravet om glattkjøringskurs. Jeg syns at dette virker litt rart. Og jeg har et konkret eksempel på at folk som har gått kurset i Trøndelag, men er bosatt i Nord-Norge, ikke får utstedt sertififkat. Hva kan man gjøre for å få dette mest mulig rettferdig?

Statsråd Odd Einar Dørum: Som jeg gjorde rede for i mitt svar, har saken en noe kronglete forhistorie. Det er ingen tvil om at det er rett som representanten sier, at det eksisterer et slikt misforhold, men forhistorien har vist at en teorirapport ikke dokumenterte at glattkjøringskurs nødvendigvis var positivt for å unngå ulykker.

Da tidligere regjering la fram dette, vedtok Stortinget at man skulle gå videre med et senter i nord. Det gjorde man, men så sa man også at man skulle gå gjennom hele opplegget, og det er faktisk det som skjer. Vi gjennomgår nå opplegget fordi vi har fått en tilbakemelding fra vegmyndighetene om føreropplæring generelt, og jeg sier på nytt at vi i den sammenhengen også vil se på glattkjøringskravet, slik som det nå praktiseres. Det er en del av dette opplegget. Men jeg vil ikke uttale meg nærmere om det før vi i departementet er ferdig med arbeidet med den rapporten som nå foreligger fra Vegdirektoratet om føreropplæring generelt og som en del av dette, også om glattkjøringsopplæring for førere av tunge kjøretøyer.

Bendiks H. Arnesen (A): Jeg syns at det er et såpass stort misforhold her at vi må få en snarlig ordning på dette. Hva ser statsråden som tidsramme for det arbeidet som nå foregår i departementet?

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg kan ikke nå eksakt angi tidsrammen, bortsett fra å si at vi skal gjøre det så raskt som det er mulig ut fra faglig forsvarlige hensyn. Vi har en rekke trafikksikkerhetsspørsmål på bordet i departementet. Føreropplæringen er en del av dem. Vi skal få dem fram for Stortinget i tur og orden.

Jeg har merket meg synspunktene som er framført, men jeg kan ikke i dag si noe nærmere om tidsrammen. Føreropplæringen er imidlertid viktig, og vi skal gjøre det så raskt som vi kan.