Stortinget - Møte onsdag den 3. mars 1999 kl. 10

Dato: 03.03.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 5

Karita Bekkemellem Orheim (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til nærings- og handelsministeren:

«Tenker statsråden å innføre kontraheringstilskudd på fiskebåter og ferger i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 1999 eller i budsjettet for år 2000?»

Statsråd Lars Sponheim: Jeg vil først ta for meg spørsmålet angående kontraheringstilskudd til fiskebåter.

Fra 1. januar 1997 trådte det i kraft et nytt EU-direktiv for fiskeriene. Det setter forbud mot at det gis industristøtte til verft som bygger fiskebåter for levering i EU-området. I henhold til dette direktivet skal det bare ytes fiskeristøtte som faller innenfor EUs fiskeristøtteprogram, og denne støtten kan bare gis til fiskebåtrederen, som selv skal stå fritt til å bestemme hvor i EU-området fartøyet skal bygges. Både EU-kommisjonen og EFTAs overvåkingsorgan, ESA, vurderte saken slik at dette også måtte gjelde internt i EØS-området. Dette er reflektert i det nye skipsbyggingsdirektivet, det 8. direktiv, som eksplisitt sier at dette gjelder kun for fiskebåter til eksport utenfor EØS-området. Dette ble nærmere omtalt i Nærings- og handelsdepartementets budsjettproposisjon for 1998 og også vist til i departementets budsjettproposisjon for 1999.

Byggetilskudd eller kontraheringstilskudd for innenlandsleveringer av fiskefartøyer kan derfor bare gis under de fiskeripolitiske virkemidlene og da bare som tilskudd til rederen, som må stå fritt til å velge hvor i EØS-området han ønsker å bygge.

Når det gjelder ferger, var det fram til 1. april 1996 slik at en del ferger ikke fikk byggetilskudd fordi fergeselskapet fikk offentlig kompensasjon for å drive det fergesambandet som fergen ble satt inn i. Men etter dette har norske verft fått utbetalt byggetilskudd ved bygging av ferger, på samme måte som ved bygging av andre tilskuddsberettigede fartøyer. Jeg viser i denne sammenheng til Stortingets behandling av St.prp. nr. 15 for 1996-97.

Dersom Stortinget slutter seg til Regjeringens forslag i St.prp. nr. 35 for 1998-99 Om støtta til skipsbyggingsindustrien, vil tilskuddet bli økt til 9 pst. for fartøyer med en verdi over 10 mill. euro og 4,5 pst. for øvrige fartøyer.

Det er klart det er grunn til bekymring når det gjelder utviklingen i verftsindustrien. Det er nettopp derfor vi nå har fremmet forslag om en vesentlig heving i satsene for verftsstøtten. Når det gjelder spørsmål om kontraheringstilskudd for fiskefartøyer og for ferger, er det foretatt grundige vurderinger, som jeg har redegjort for i dette svaret. Regjeringen vil selvfølgelig følge utviklingen i disse markedene nøye videre framover.

Ursula Evje hadde her overtatt presidentplassen.

Karita Bekkemellem Orheim (A): Jeg er klar over at vi har både EU-direktiv og et EØS-regelverk å forholde oss til.

Bakgrunnen for mitt spørsmål var et utspill fra representanten Leif Helge Kongshaug fra Sponheims eget parti om at verftsstøtteordningen også måtte gjelde for fiskefartøy og ferger. Som kjent er deler av vår fiskeflåte og fergeflåte av en svært høy alder. I landets største fiskeri- og fergefylke, Møre og Romsdal, har fergeflåten en gjennomsnittsalder på 21 år. Videre er det en veldig stor underkapasitet som skaper store problemer for trafikkavviklingen. Norske verft har også gode og lange tradisjoner for bygging av ferger.

Kongshaugs utspill har skapt store forventninger i verftsindustrien, som nå som kjent opplever en stor ordretørke og dermed store konsekvenser for sysselsettingen i bl.a. Møre og Romsdal. Det er etter min oppfatning viktig at Regjeringen får en rask avklaring, og statsråden har jo gitt sitt svar på det i dag. Det verste som kan skje, er at industrien ikke vet hva slags rammebetingelser den har å jobbe etter. Derfor var utspillet til Kongshaug uheldig hvis det var slik at dette ikke var Regjeringens ønskede politikk.

Statsråd Lars Sponheim: Jeg deler replikantens syn på problemstillingen knyttet til verftsindustrien og nødvendigheten av å sette inn tiltak. Derfor handlet også Regjeringen veldig fort ved å fremme et forslag som nå ligger til behandling i Stortinget, om å øke verftsstøtten. Det så vi på som et strakstiltak. I tillegg har Regjeringen varslet, og sagt ved ulike anledninger, også i forbindelse med spontanspørretimen osv., at vi ser grundig på ulike andre tiltak for verftstindustrien som kan bøte på en situasjon hvis utviklingen nå blir slik som mange varsellamper tilsier. Det gjelder både den delen av verftsindustrien som er underleverandører til oljesektoren, og det gjelder den øvrige skipsbyggings-/verftsindustrien – også de som bygger fiskebåter. Det er et sett aktuelle tiltak som ligger på Regjeringens bord og som vurderes. Men de må være EØS-legale, slik som jeg redegjorde for i mitt svar. Forslaget om forsering av fergebygging osv., er et forslag som løpende vurderes av Regjeringen, og som gir mulighet til å se nærmere på dette. Men det er ingen presedens for at man begynner med budsjettlekkasjer i spørretimen noen måneder før budsjettet legges fram.