Stortinget - Møte onsdag den 3. mars 1999 kl. 10

Dato: 03.03.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 6

Jørgen Holte (Sp): Jeg vil stille fylgjande spørsmål til finansministeren:

«Skattedirektoratet sine vurderingar og forslag til framtidig organisering av likningsforvaltninga er teken opp i ein rapport som er til intern høyring i skatteetaten.

Er Telemark fylkesskattekontor sitt vedtak om å lokalisere tre likningskontor i Midt-Telemark i Bø kommune i tråd med dei lover og reglar som gjeld, og er det aktuelt å gjennomføre tilsvarande omorganisering ved andre likningskontor før den nemnde rapporten har vore behandla politisk?»

Statsråd Gudmund Restad: Etter ligningsloven skal det være et likningskontor for hver kommune, men plasseringen av hvert kontor er ikke lovbestemt. Samlokalisering er således tillatt i henhold til dagens regelverk, men det er krav om at det opprettholdes et separat kontor for hver kommune. Det er behov for lovendring dersom likningskontorer skal legges ned eller slås sammen til ett felles likningskontor for flere kommuner.

Det aktuelle spørsmålet må ses i en større sammenheng, og jeg vil i den anledning henvise til mitt brev av 9. desember 1997 til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, inntatt som vedlegg til Innst. S. nr. 67 for 1997-98. Her beskrives ganske inngående Finansdepartementets mål, opplegg og premisser for den organisasjonsgjennomgang av landets likningsforvaltning som nå finner sted i regi av Skattedirektoratet, etter initiativ av min forgjenger, Jens Stoltenberg. All den stund det dreide seg om en utredning eller gjennomgang, hvor konklusjonene skal trekkes senere, fant jeg ingen grunn til å stoppe saken da jeg tiltrådte som finansminister høsten 1997.

Skattedirektoratets rapport med eventuelle forslag til varige endringer i organiseringen av likningsforvaltningen forventes å være departementet i hende ca. 1. april i år. Jeg presiserer for ordens skyld at jeg ikke har tatt stilling til om det er formålstjenlig med noen omorganisering av likningsforvaltningen, eller hvilken framtidig organisasjonsmodell jeg i så fall vil anbefale. Direktoratets rapport vil bli vurdert i et bredt perspektiv, der mange hensyn må avveies mot hverandre, og rapporten vil bli sendt på høring til berørte instanser.

Som ledd i gjennomgangen av organiseringen av likningsforvaltningen er Skattedirektoratet bedt om bl.a. å prøve ut alternative organisasjonsløsninger for likningskontorene som er forenlige med gjeldende lov. Formålet er å vinne erfaring med praktisering av f.eks. samledelse og samlokalisering av kontorer, slik at man vet mer om virkningene av slike tiltak både lokalt og i en større sammenheng. Initiativet til en slik utprøving er overlatt til fylkesskattekontorene, som har den direkte administrasjon av likningskontorene i hvert fylke.

Det aktuelle forsøket med samlokalisering av tre kontorer i Midt-Telemark er med andre ord både innenfor regelverket og innenfor Stortingets og Finansdepartementets forutsetninger for organisasjonsgjennomgangen, jf. Innst. S. nr. 157 for 1996-97 og forannevnte innstilling med vedlegg. Tilsvarende forsøk gjøres også i andre fylker, men samlet sett i et relativt beskjedent antall. Tiltakene er foreløpige og har karakter av prøveordninger. Den varige organisering av likningsforvaltningen vil i alle tilfeller bero på utfallet av den politiske behandlingen av Skattedirektoratets rapport om organisasjonsgjennomgangen. Jeg har for øvrig bedt Skattedirektoratet om ikke å igangsette flere forsøk med samlokalisering utover dem som allerede er kommet i gang, i påvente av at rapporten blir politisk behandlet. Det skjedde i et møte jeg nylig hadde med Skattedirektøren.

Jørgen Holte (Sp): Eg takkar statsråden for svaret og oppfattar det slik at det som har skjedd i Midt-Telemark, er eit ledd i ei forsøksordning og ikkje ein mal for ei framtidig ordning.

Eg vil gjerne understreke at eg meiner effektiv ressursutnytting i likningsforvaltninga vår er rett, at vi må ha kompetent og vel grunngitt god likning, og at likningsbehandlinga må vere slik at vi har kort ventetid. Men likningskontora skal også vere ein etat i folk sitt nærmiljø. Det med nærkontakt med folk og næringsliv er viktig. Derfor har vi, slik det vart sagt, ei lovfesting av kontor i alle kommunar.

Eg er heller ikkje avvisande til det statsråden seier om samordningstiltak, som går fram av denne rapporten, men eg ynskjer ei innretning og ein modell som ikkje svekkjer den lokale tilknytinga til likningsetaten, og eg ynskjer at likningsetaten skal ha kontor i alle kommunar. Og eg vil gjerne spørje: Deler statsråden dette synet?

Statsråd Gudmund Restad: Ja, som jeg redegjorde for i mitt hovedsvar, er det som nå foregår i Midt-Telemark og for øvrig også i enkelte andre fylker, forsøksordninger for å høste erfaring, og er ledd i denne gjennomgangen som man nå har i regi av Skattedirektoratet. Når rapporten derfra kommer inn til departementet etter en intern høring i etaten, omkring 1. april, vil den bli vurdert grundig, og den vil bli sendt på høring så alle berørte instanser skal få lov til å komme fram med sitt syn.

Jeg er enig med representanten Holte i at nærkontakt med miljøene er av stor betydning, og at det derfor skal veldig mye til før man får et opplegg som ikke inkluderer at det finnes representanter for likningsforvaltningen i hver eneste kommune. Men konklusjonene får vi vente med. Jeg har for min del ennå ikke tatt noen stilling til hvordan man skal organisere likningsforvaltningen for framtida. Det vil jeg vente med til jeg ser rapporten – omkring 1. april.