Stortinget - Møte onsdag den 28. april 1999 kl. 10

Dato: 28.04.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 19

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Steinar Bastesen til samferdselsministeren, vil bli tatt opp av representanten Arvid Falch.

Arvid Falch (TF): Jeg vil stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Posten skal frem» har til alle tider vært Postens slagord. Etter omorganiseringen av Posten Norge BA har det gjentatte ganger blitt forsikret fra statsrådens side at kvaliteten på tjenesten ikke skal svekkes. Nordlands Framtid skriver 15. april 1999 at beboerne på Kråkmo i Hamarøy nå bare skal få postombæring hver annen dag, mot hver dag tidligere.

Synes statsråden at det er kvalitetsmessig tilfredsstillende å få 50 pst. reduksjon i tilbudet?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: I konsesjonen til Posten er det fastsatt at alle som bor ved vei som er farbar med bil eller annet befordringsmiddel som er hensiktsmessig for postomdeling, så vidt mulig i forhold til bosettingsstruktur skal få brevpost, herunder aviser og blad, samt meldesedler for registrerte sendinger, brev og pakker, levert i postkasse ved eller i nærheten av bosted. Omdeling av prioriterte postsendinger skal utføres alle virkedager, mandag til og med lørdag. I utgangspunktet bør derfor alle postmottakere få utlevert post hver dag ved eller i nærheten av sitt bosted.

Posten har opplyst at i Harstad postområde, hvor det er mye spredt bosetting, beholder man daglig betjening i alle områder som har minst to husstander pr. kilometer. Videre har Posten opplyst at på Kråkmo er det om lag ett hus pr. kilometer, og postomdelingen i dette området er annenhver dag, i samsvar med interne retningslinjer.

Jeg vil spesielt påpeke at Posten samarbeider med lokale myndigheter om å skape tilfredsstillende ordninger for posttjenestene innenfor de enkelte områder.

Posten står overfor vanskelige avveininger mellom et best mulig servicenivå på den ene siden og økonomiske realiteter på den andre siden. Jeg er som samferdselsminister innstilt på å gå inn i en dialog med Posten om disse avveiningene.

Arvid Falch (TF): Jeg vil takke statsråden for svaret, og er glad for at han vil se på forholdene, slik at de kanskje vil forbedre seg.

Det som forundrer meg, er at man sier at Posten følger det regelverket vi har. Men det som egentlig er merkelig i denne saken, er at postbilen passerer disse postkassene hver eneste dag, og det må jo være en viss mulighet for å stoppe og legge posten i disse kassene. De kan da ikke ha så stram postrute at det ikke skulle være mulig, og særlig når det er så få.

Det er ikke tilfredsstillende for oss ute i distriktet å få en slik behandling som her er tilfellet. Det er helt meningsløst å få aviser som er to dager gamle.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Først vil jeg generelt si at Post- og teletilsynet, som ble etablert 1. juni 1997, har ansvar for å føre tilsyn med at Posten oppfyller konsesjonsvilkårene. Det er derfor mulig å fremme klager til Post- og teletilsynet vedrørende servicenivået for posttjenester. Det var det generelle.

Når det så gjelder den lokale saken som er tatt opp, har jeg ikke i mitt svar gått inn på en konkret behandling av den her og nå, til det kjenner jeg den for dårlig. Det tilligger Posten som firma, som organ, å forholde seg til det. Det samferdselsministeren kan gjøre, er å gi en del signaler. Det Stortinget kan gjøre, er selvfølgelig å øke tjenestekjøpet hos Posten i de områder der det skulle vise seg at dette ikke står i forhold til kostnader og til det Posten kan levere. Dette får vi da komme tilbake til i budsjettsammenheng.

Jeg har registrert hva representanten Falch har sagt om den konkrete situasjonen og det at postbilen passerer, og tar dette til etterretning.