Stortinget - Møte onsdag den 28. april 1999 kl. 10

Dato: 28.04.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 20

Asmund Kristoffersen (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Kunnskap og erfaring gjennom lang tid har gjort Statens vegvesen til en spesialist i drift og vedlikehold. Det er bestemt at private aktører kan få konkurrere med Vegvesenets egendrift om driftsansvar, og private nyttes allerede i stor grad der Vegvesenet finner egendrift lønnsomt og der kostnadseffektiviteten allerede er høy.

Hvordan skal Statens vegvesen sikres muligheter til å få konkurrere på like vilkår med de private?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Statens vegvesens egenproduksjon og privat virksomhet har noe ulike rammevilkår. Private entreprenørers største fordel er friheten til å kunne konkurrere om oppdrag i hele bygge- og anleggsmarkedet. De har dermed mulighet til å skaffe seg fortjeneste fra andre virksomhetstyper enn vegarbeid. Vegvesenets egen produksjonsvirksomhet har den fordel at den kan planlegge på lang sikt, men på den annen side er produksjonsvirksomheten bundet opp til Statens vegvesens virksomhetsområde.

Det er også andre forskjeller i rammebetingelser for privat og statlig virksomhet, som sykelønnsordningen og reglene for merverdiavgift og investeringsavgift. Avgiftsforskjellene blir nå kartlagt av Vegdirektoratet. Den statlige sykelønnsordningen er også oppe til vurdering. Samferdselsdepartementet vil arbeide for en harmonisering av rammebetingelsene for Vegvesenets egenproduksjon og tilsvarende privat virksomhet. I første omgang må man imidlertid avvente resultatet av de pågående utredningene angående avgiftsforskjeller og sykelønnsordningen.

Jeg kan videre opplyse at Statskonsult for tiden gjennomgår konkurransesituasjonen i Statens vegvesen. Blant annet vil Statskonsult i forbindelse med denne utredningen dokumentere og klargjøre hvor stor del av ressursbruken i trafikk- og produksjonsavdelingene som er underlagt tilfredsstillende konkurranse. Videre er Statskonsult gitt i oppdrag å skissere mulige tiltak der det eventuelt avdekkes en utilfredsstillende konkurransesituasjon.

Samferdselsdepartementet vil informere Stortinget på et senere tidspunkt om resultatet av utredningen fra Statskonsult. Jeg vil også komme tilbake til spørsmålet om konkurranseflatene mellom Statens vegvesen og private.

Asmund Kristoffersen (A): Jeg er tilfreds med statsrådens hovedsvar i forhold til at en nå vil ha en gjennomgang av reglene for avgiftssystemet og også vurdere en harmonisering av avgiftsforskjellene, som synes ikke å skulle være der. Ellers synes jeg også det er riktig med den undersøkelsen som statsråden viste til.

Jeg har merket meg – så langt det er mulig å skaffe seg oversikt over det – at det rundt omkring i Norge er forsøk i gang i kanskje større skala enn det jeg trodde var Stortingets forutsetninger. Så det jeg egentlig undres på og vil spørre statsråden om, er om det at det gjøres omfattende forsøk, betyr at det legges opp til en økt privatisering av vedlikehold og drift.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: I dette spørsmålet forsøker departementet å følge Stortingets føringer, sist fra desember i 1998, da det ble fattet vedtak om at Samferdselsdepartementet skal utrede og legge fram en vurdering av mulige prøveprosjekter for privat finansiering, bygging og drift av veiprosjekter. En utredning om dette emnet vil etter planen starte opp i mai måned i år. På den måten kan man si at det som har skjedd tidligere, utvides nå etter Stortingets føringer.

Når det gjelder konkurranseforholdene for øvrig mellom privat virksomhet og Statens vegvesen, kan ikke statsråden peke på at den har annerledes omfang enn den har hatt tidligere. Vi har vært inne i en utvikling på dette området. Og som jeg nevnte i mitt første svar, vil vi komme med en klargjøring når Statskonsults tilråding og gjennomgang foreligger.

Asmund Kristoffersen (A): Jeg vil takke statsråden for både dette og det forrige svaret.

Jeg har registrert at Vegvesenet har problemer med å skaffe seg investeringsmidler. Dette betyr at maskinparken synes å være noe aldrende, og langt eldre enn det som en stort sett ser i den private entreprenørvirksomheten. Jeg frykter at dette kan rive grunnlaget unna for en effektiv drift i Vegvesenets regi.

Hvordan ser så statsråden på muligheten for å sikre at Statens vegvesens maskinpark er slik at Vegvesenet, i den grad det legges opp til reell konkurranse, er i stand til å konkurrere på like fot? Bakgrunnen for spørsmålet er da relevant og tidsmessig utstyr.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Dette er en stor og omfattende sak. Den er prinsipiell, og den har vært drøftet ganske mange ganger i denne salen. Jeg er helt enig i at skal Statens vegvesen kunne konkurrere på lik linje med de private, må de ha en maskinpark som er i stand til å ta de utfordringer og de oppgaver man står overfor, og ikke utrangert materiell. Det igjen krever investeringer, vedlikehold og oppfølging.

Jeg opplever det slik i dag at det naturlige tidspunkt å komme tilbake med nærmere utredning om dette på, vil være i forbindelse med statsbudsjettet for 2000, og jeg vil da signalisere at jeg vil komme tilbake til de spørsmålene som Kristoffersen har reist i den forbindelse.