Stortinget - Møte onsdag den 2. juni 1999 kl. 10

Dato: 02.06.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 2

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Arvid Falch til statsministeren, vil bli tatt opp av representanten Steinar Bastesen.

Steinar Bastesen (TF): Jeg har et spørsmål til statsministeren:

«I muntlig spørretime 3. mars 1999 lovte statsministeren å ta affære i en sak som gjelder fiskere under 18 år. Problemet for denne gruppen er at vergemålsloven setter grenser for hvem som får registrere seg i Enhetsregisteret og Foretaksregisteret. Statsministeren sa at han ville ta kontakt med de departementer denne saken berører: Finansdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet og Justisdepartementet.

Har statsministeren gjort noe med saken, og hva er i så fall gjort?»

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Etter kontakt med de aktuelle departementer kan jeg opplyse følgende: Av lov om vergemål for umyndige av 22. april 1927, vergemålsloven, § 2 fremgår at en umyndig som hovedregel ikke selv kan råde over egne midler eller binde seg ved rettshandel. Det vil i utgangspunktet være vergen som handler på den umyndiges vegne i formuessaker, noe som også fremgår av vergemålsloven § 38.

Enhetsregisterloven av 3. juni 1994 og foretaksregisterloven av 21. juni 1985 inneholder ingen klare regler om aldersgrense for registrering i Enhetsregisteret eller Foretaksregisteret.

En fisker under 18 år som vil etablere næringsvirksomhet, kan gjøre dette ved at vergen gir sitt samtykke, og deretter lar seg registrere på den mindreåriges vegne i Enhetsregisteret og/eller Foretaksregisteret. I de tilfeller hvor de aktuelle registre ikke godkjenner en slik registrering fordi foreldrene allerede selv er registrert, kan det være aktuelt å få oppnevnt en hjelpeverge for den mindreårige i medhold av vergemålsloven § 16. Denne bestemmelsen gir hjemmel for å oppnevne hjelpeverge for den mindreårige hvor vergen ikke kan ivareta den mindreåriges interesser i visse saker. Det vil være overformynderiet i bostedskommunen som foretar oppnevning av hjelpeverge, og den mindreårige og vergen kan henvende seg dit, etter lovens § 11.

Etter mitt skjønn gir vergemålsloven en praktikabel løsning på hvordan registreringsspørsmålet kan løses i forhold til en mindreårig.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker statsministeren for svaret, som jeg ikke er fornøyd med. Tvert imot – jeg var mer fornøyd med det første svaret han gav i den muntlige spørretimen. Da skulle han ordne opp.

Det er ikke så enkelt som å overlate registreringen til faren eller vergen når en ungdom på 16 år, som står på blad B i fiskermanntalet, skal fiske sin tildelte maksimalkvote, for hvis faren blir registrert som fisker for å fiske den kvoten, får ikke faren lov til å fiske sin kvote. Slik er regelverket i fiskerilovgivningen. Så gutten kan simpelthen ikke bruke faren som sin verge. Han kan heller ikke bruke en annen fisker som verge, for hvis fiskeren har fartøykvote, får han ikke lov til å fiske sin fartøykvote hvis gutten fisker sin maksimalkvote. Det må være mulig å forandre vergemålsloven og gi den et tillegg, gi mulighet for dispensasjon, slik at fiskere som står på blad B, får lov til å være registrert i registeret og får lov til å betale moms fra 16-18 år. Det må gå an å tilpasse vergemålsloven til fiskeriloven.

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Jeg beklager det jo hvis ikke representanten Bastesen er fornøyd.

Som jeg sa i mitt første svar, er vi klar over at foreldrene i noen tilfeller ikke vil kunne opptre som verge her fordi de selv er registrert i Enhetsregisteret eller Foretaksregisteret. Men som jeg da sa i mitt første svar, kan det i slike tilfeller oppnevnes hjelpeverge for den mindreårige – det finnes det hjemmel for i vergemålsloven § 16 – og da vil også disse mindreårige kunne utføre denne næringsvirksomhet og fiskerivirksomhet. Så etter mitt skjønn gir loven i dag de hjemlene som trengs for å finne en praktisk løsning på dette spørsmålet.

Presidenten: Spørsmål 3 vil bli besvart senere.