Stortinget - Møte onsdag den 2. juni 1999 kl. 10

Dato: 02.06.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 37

Inge Lønning (H): Jeg har følgende spørsmål til helseministeren:

«NOU 1997:18 Prioritering på ny foreslo å etablere et uavhengig og tverrfaglig sammensatt permanent utvalg for prioritering mellom pasientgrupper. Helseministeren har gitt uttrykk for at et slik utvalg kan være hensiktsmessig, men at det ikke bør etableres før mandat og tilknytning til helsetjenesten og forvaltningen er klarlagt.

Vil statsråden ta initiativ til å klarlegge mandat og tilknytning, med sikte på å fremme forslag for Stortinget om etablering av et slikt prioriteringsutvalg?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Helsetjenesten har en stor utfordring når det gjelder å avklare forventninger og sikre en god forankring for de prioriteringer som gjøres. Lønning II-utvalgets innstilling utgjør et svært viktig grunnlag for en åpen debatt om verdivalg og prioriteringer i helsetjenesten og om prosedyrene for dette.

Som nevnt, har Lønning II-utvalgets innstilling vært et viktig dokument i departementets arbeid med å lage et tidsmessig, hensiktsmessig juridisk og økonomisk rammeverk for helsetjenesten.

Når det juridiske og økonomiske rammeverket nå etter hvert kommer på plass, vil departementet arbeide med de viktige prioriteringsmessige utfordringene som for øvrig er belyst i innstillingen. Når det gjelder forslaget om å etablere et uavhengig og tverrfaglig sammensatt permanent utvalg for prioritering mellom pasientgrupper, er det riktig at jeg har gitt uttrykk for at et slikt prioriteringsutvalg kan være hensiktsmessig.

Dette er en av flere problemstillinger knyttet til konkrete ordninger for prioritering i helsevesenet som vil bli tatt opp i den stortingsmeldingen om verdier i helsetjenesten som er planlagt fremmet mot slutten av dette året. Det er mitt siktemål at den politiske avklaring som representanten Lønning etterlyser, skal komme i denne meldingen, og jeg har allerede tatt det initiativet.

For øvrig vil jeg vise til at Statens sykehusråd har mandat til å gi råd i prioriteringsspørsmål. Sykehusrådet har også uttalt seg i konkrete saker som bl.a. gjelder prioritering, på initiativ fra departementet.

Inge Lønning (H): Jeg takker helseministeren for et positivt svar.

Samtidig vil jeg ikke unnlate å bemerke at svaret både på dette spørsmålet og de to foregående illustrerer at vårt norske system ikke arbeider eventyrlig fort. Det er gått nokså nøyaktig to år siden denne innstillingen ble lagt fram, og det er gått ca. ett og et halvt år siden høringsrunden var avsluttet, og det må vel sies å være rimelig romslig tid. På den annen side: Den som venter på noe godt, venter kanskje ikke forgjeves, selv om det går lang tid. Jeg vil uttrykke håp om at den omtalte stortingsmeldingen kan gi Stortinget et grunnlag for å vurdere både de spørsmålene som nå er tatt opp i spørretimen, og en rekke andre konkrete forslag som ligger i innstillingen, bl.a. forslag om å utrede og ta i bruk graderte egenandeler i helsevesenet som et virkemiddel i prioriteringssammenheng. Og jeg ville være glad om helseministeren kunne bekrefte at også det spørsmålet vil bli belyst i meldingen.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Først til den smule kritikk som representanten Lønning nå retter mot helseministeren og departementet når det gjelder sendrektighet. Den kunne jeg nok akseptert hvis utredningen hadde ligget i en skuff og ikke vært brukt i noe av det departementet har foretatt seg i det halvannet år som har gått siden høringsrunden ble avsluttet. Men som jeg har vist til i de tre foregående svar, har innstillingen faktisk vært brukt både i utforming av forskrifter i forbindelse med ventetidsgarantien og i utforming av psykiatriplanen, rehabiliteringsmeldingen og pasientrettighetsloven. Så det har slett ikke vært et passivt dokument liggende på is, det har faktisk vært aktivt brukt. Men den helhetlige oppfølgingen vil komme i stortingsmeldingen som jeg nå gjentatte ganger har varslet, og spørsmålet fra Lønning II-utvalget som går på graderte egenandeler, hører med i en slik helhet.

Presidenten: Presidenten vil nå gå tilbake til spørsmålene 3 og 8.