Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 29. mars 2000 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 16

Odd Holten (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«I tilknytning til Østfoldpakken fase I er det gitt samtykke til en felles dugnad med 50 pst. statstilskudd.

Vil statsråden i revidert nasjonalbudsjett påse at det innarbeides startbevilgninger til denne viktige veipakken, slik at arbeidene kan påbegynnes i 2000?»

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Ved Stortingets behandling av Østfoldpakken fase 1 ble det forutsatt at nivået på den statlige investeringsrammen for utbyggingen av E6 og E18 i Østfold for perioden 2002–2011 vil bli avklart i forbindelse med behandlingen av Nasjonal transportplan. Når rammen er avklart, vil det bli utarbeidet en utbyggings- og finansieringsplan for utbyggingen. Endelig valg av enkeltprosjekter og bevilgninger til disse vil bli foretatt i de årlige budsjettproposisjoner.

Statens vegvesen arbeider ut fra en arbeidsplan der man tar sikte på å starte bompengeinnkrevingen mot slutten av 2000 og utbyggingen av de første parseller på E6 og E18 i 2001.

Ut fra dette anser jeg det riktig at oppstarten på Østfoldpakken fase 1 behandles i statsbudsjettet for 2001.

Hans J. Røsjorde hadde her gjeninntatt presidentplassen.

Odd Holten (KrF): Jeg takker for svaret, men det var egentlig ikke så veldig mye nytt.

Å få enighet og vedtak om å bygge ut E6 og E18 samt jernbaneløsningen i Moss har vært en svært tung og vanskelig sak lokalt i Østfold. En hovedforutsetning var denne spleisesaken, med 50 pst. fra statens side. Det er klart at det nå har oppstått en stor utålmodighet, for vi ser at det er et klart skille på veistandard mellom Akershus og Østfold når vi tar f.eks. E6. Det medfører at vi har et stort behov for å få dette viktige arbeidet igangsatt så fort som mulig, og det må i hvert fall ikke skje slik at vi oppretter bomstasjoner først, før arbeidene kan påbegynnes. Jeg er fristet til å utfordre statsråden på om han kan gi noe klarere signal om sin personlige holdning i dette viktige spørsmål, slik at Østfolds befolkning har noe å se fram til.

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg er enig med representanten Holten i at det har vært en vanskelig sak, og jeg forstår utålmodigheten og også ønsket om snarlig igangsetting. Den framdriften som jeg har redegjort for, er imidlertid i samsvar med stortingsbehandlingen av Østfoldpakken fase 1, og den vil jeg forholde meg til.

Jeg vil ellers følge opp så hurtig det er mulig, og jeg har i den sammenheng allerede tatt fatt i spørsmålet om bomplassering på Fv 311 ved at jeg har invitert de berørte kommuner og fylkeskommuner til et snarlig møte.

Odd Holten (KrF): Jeg takker igjen for svaret.

Jeg synes det er nyttig og hyggelig at det er tatt et initiativ, slik at en i hvert fall får fastsatt den konkrete biten som går på bompengeløsningen. Men ut fra statsrådens eget bosted regner jeg med at han er svært godt kjent med at dette er svært belastede veier, både når det gjelder alvorlige ulykker og stor trafikktetthet. Da er det viktig for oss at vi nå kunne få en erkjennelse av at det er ikke bare for disse to veiene å bli stående i en lang, lang kø i de kommende planer. De må gis en klar prioritering ut fra viktigheten av disse to veistrekningene og ikke minst også tunnelløsningen i Moss. Det forventer jeg at statsråden vil ta hensyn til når han begynner med sitt arbeid når det gjelder budsjett og veiplan.

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Det er helt riktig at dette er svært belastede veistrekninger, både hva angår trafikktetthet og også når det gjelder ulykkesfrekvens. Derfor vil vi fortsatt fokusere sterkt på dette.

Når det gjelder jernbanetunnelen i Moss, vil den bli håndtert i forbindelse med behandlingen av Nasjonal transportplan.

: