Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 29. mars 2000 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 17

Marit Tingelstad (Sp): Jeg skal få stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Ifølge oppslag i ulike media i Oppland den siste tiden er Gjøvikbanens framtid truet. Det verserer utsagn om at strekningen Gjøvik–Jaren kan bli nedlagt.

Hvordan ser statsråden på dette i forhold til å styrke kollektivtrafikken og miljøet?»

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Togtrafikken på Gjøvikbanen inngår i statens kjøp av persontransporttjenester fra NSB. Det er inngått avtale mellom staten ved Samferdselsdepartementet og NSB for kjøp av persontransporttjenester for 2000, og det er i denne avtalen ikke lagt opp til en nedlegging av strekningen Gjøvik – Jaren.

I avtalen mellom Samferdselsdepartementet og NSB for 2000 er det lagt til grunn et statlig kjøpsbeløp på 68 mill. kr til Gjøvikbanen. NSBs holdning er at dagens drift på Gjøvikbanen ikke gir et godt nok tilbud til de reisende og er for kostbart for staten. Etter det jeg har fått opplyst, vurderer NSB derfor ulike alternative løsninger for den videre driften på Gjøvikbanen.

Dagens togtrafikk på Gjøvikbanen inngår i rammeavtalen staten har inngått med NSB for kjøp av persontransporttjenester for perioden fram til og med 2001. Jeg legger opp til at NSBs togtilbud på Gjøvikbanen i likhet med andre banestrekninger blir vurdert i forbindelse med en ny fireårig rammeavtale mellom staten og NSB for perioden 2002-2005. Hvis NSB før dette, i samarbeid med lokale myndigheter, blir enige om en alternativ løsning for dagens drift som kan dekkes innenfor dagens økonomiske rammer, er jeg imidlertid villig til å se nærmere på dette.

Marit Tingelstad (Sp): Jeg takker for svaret.

Statsråden sa at hvis man kunne komme til en avtale innenfor dagens rammer, var han villig til å se på saken. Vi fra Oppland ønsker et svar nå. I 1993 ble det sagt i rapporten om ny satsing på Gjøvikbanen at alt som var skulle rustes opp, både bane og kjøremateriell. Det har ikke skjedd. Det har bare vært usikkerhet. Så står jeg med dagens Oppland Arbeiderblad:

«NSB-direktør står på sitt: Én avgang»

– én avgang pr. dag fra Gjøvik, og buss. Vi fra Oppland vil ha en sikkerhet for at Gjøvikbanen skal bestå. Den har absolutt sin store verdi i trafikkmønsteret, og den er helt nødvendig for å sikre infrastrukturen i Vest-Oppland, som er svært dårlig. Jeg forventer nå et klart svar fra statsråden, om han ønsker at det skal være jernbanedrift på Gjøvikbanen.

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Mitt utgangspunkt er at nåværende rammeavtale ligger fast ut 2001. Men hvis NSB før dette ønsker å etablere et nytt tilbud som er minst like godt som dagens både for de reisende og for miljøet, og som ligger innenfor dagens økonomiske rammer, er det naturlig at NSB tar dette opp med Samferdselsdepartementet i forbindelse med kjøp av tjenester for 2001.

Marit Tingelstad (Sp): Jeg konstaterer at statsråden ikke har noen klar holdning til at det er viktig å ha Gjøvikbanen. Da viser jeg til dagens oppslag i Oppland Arbeiderblad, hvor Arne Wam understreker

«at det fortsatt er eieren, staten, som har siste ord. Samferdselsdepartementet avgjør om det lønner seg å fortsette med såkalt tjenestekjøp, som i praksis betyr at staten subsidierer driften av banestrekningen».

Jeg trodde dette med kollektivtrafikken var et overordnet prinsipp for å sikre miljøet. Jeg minner om at det er tverrpolitisk enighet om at Gjøvikbanen skal bestå. Oppland Arbeiderparti, det største partiet, har årsmøtevedtak om det, Oppland Senterparti det samme. Det er store folkeaksjoner i gang, og det ringer folk til meg daglig. For ikke lenger enn to timer siden ringte det en dame og sa at det jo er en stadig nedbygging av servicetilbudet. Nå er grønne avganger også redusert. Dette er en langpining av Gjøvikbanen, og jeg oppfatter det faktisk som en salderingspost i forhold til å sikre midler til krengetogene og til Gardermobanen. Jeg vil høre hva statsråden mener om dette, for det kommer til å bli et lurveleven hvis ikke Gjøvikbanen skal bestå.

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg har allerede gitt uttrykk for en klar holdning om at nåværende rammeavtale ligger fast. Som jeg sa: Jeg er kjent med at ulike alternativer utredes, også fortsatt bruk av tog gjennom en opprusting. Men det aller viktigste for meg er at man i disse vurderingene legger til grunn at man skal ha et minst like godt tilbud for de reisende i dette området.

: