Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 29. mars 2000 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 25

Harald T. Nesvik (Frp): Jeg vil få lov å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Da politimesteren på Sunnmøre la frem statistikk for virksomheten på Sunnmøre, var dette en statistikk som vakte oppsikt ikke bare når det gjaldt den dårlige oppklaringsprosenten for vinningskriminalitet, men det som også var alvorlig, var den lange saksbehandlingstiden i distriktet. Ifølge Sunnmørsposten 8. mars 2000, har nå departementet reagert på den lange saksbehandlingstiden ved å inndra en juriststilling ved politikammeret.

Vil statsråden ta et initiativ slik at denne stillingen kan opprettholdes?»

Statsråd Hanne Harlem: Det er ikke riktig at Justisdepartementet har inndratt en juriststilling ved retts- og påtaleenheten i Sunnmøre politidistrikt.

På grunn av flere store og omfattende straffesaker har politidistriktet siden 1997 hatt en ekstraordinær politifullmektig i tillegg til de faste juristene. Vedkommende har nå krav på fast ansettelse ved første ledighet i en av de faste juriststillingene. Det som nå foretas, er altså å formalisere ansettelsesforholdet til den ekstraordinære politifullmektigen.

Ser man på Sunnmøre politidistrikt i forhold til andre sammenlignbare politidistrikter, ligger Sunnmøre politidistrikt på omtrent samme nivå som de øvrige når det gjelder jurister. Saksbehandlingstiden er imidlertid – som representanten Nesvik også nevnte – blant de lengste av de seks politidistriktene.

Departementet har imidlertid under vurdering å tildele Sunnmøre politidistrikt ekstraordinære midler til nedbygging av eldre straffesaker og til arbeidet med tyngre straffesaker i år 2000.

Harald T. Nesvik (Frp): Det er riktig, som statsråden sier, at det ikke har vært noen fast stillingshjemmel ved Sunnmøre politidistrikt, men det har vært – som det ble sagt – utplassert en ekstraordinær politifullmektig der i tillegg til de faste juristene.

Når man ser den utviklingen som har vært med hensyn til den lange saksbehandlingstiden, er det et betydelig antall straffesaker som føres i det politidistriktet, der dette faktisk også av de straffedømte, de som skal dømmes, blir sett på som beklagelig at det har tatt så lang tid å få fram saken og også når det gjelder straffenedsettelse.

Jeg vil be statsråden nok en gang svare på: Vi forventer at det kommer flere saker, og er det da den rette veien å gå å nedprioritere juriststillingene?

Statsråd Hanne Harlem: Jeg er enig med representanten Nesvik i at det er viktig å få ned saksbehandlingstiden i de politidistriktene der saksbehandlingstiden er lang.

Som jeg også sa i mitt første svar, er det slik at Sunnmøre politidistrikt med hensyn til antallet politijurister ligger jevnt med andre politidistrikter som en kan sammenligne med, og det gjelder også antallet anmeldte forhold, antall innbyggere osv. Da er det ikke sikkert at den beste måten å løse dette på kun er å øke antallet stillinger, men heller vurdere, som jeg også varslet, å tildele et ekstraordinært tilskudd for å få ned restansene, slik at Sunnmøre politidistrikt kan fortsette å arbeide på en måte som gjør at de kan få ned saksbehandlingstiden på sikt, på samme måte som de distriktene de kan sammenligne seg med.

Harald T. Nesvik (Frp): Jeg må si at svaret fra statsråden egentlig begynner å forvirre meg, for først sier man at det er riktig å fjerne denne stillingen fordi man ikke har flere stillinger enn andre steder, og så sier man at man i 2000 vil gi ekstrabevilgninger, slik at man skal få ned restansene.

Slik jeg forstår det, er det vel ved å tilføre juriststillinger en kan få ned saksbehandlingstiden. For å få enda flere saker inn til domfellelse og til behandling nytter det vel ikke med ytterligere ressurser til politiet hvis man samtidig fjerner juristbiten.

Spørsmålet mitt til justisministeren er: Vil man i framtiden legge mer vekt på å få enda flere juriststillinger inn i politiet, slik at den vanlige borger i dette land kan være trygg på at i de tilfellene man er så heldig – i hvert fall i mitt distrikt – at man tar vedkommende vinningskriminelle, blir det ikke sett på som et problem at det tar for lang tid å få saker fram til domfellelse?

Statsråd Hanne Harlem: For det første: Jeg er helt enig med representanten Nesvik i at det er viktig å få ned saksbehandlingstiden.

For det andre: Det er forskjell på å heve antallet faste stillinger ved et politidistrikt når man i utgangspunktet ligger jevnt med andre, og det å yte en ekstraordinær innsats for å bygge ned restanser i en kortere periode. Og det er det departementet har under vurdering.

Når det gjelder det tredje temaet representanten Nesvik tok opp, bevilgninger til politijuriststillinger generelt, så er det noe Regjeringen selvfølgelig kommer tilbake til i forbindelse med ordinære budsjettbehandlinger.

Hans J. Røsjorde hadde her gjeninntatt presidentplassen.

: