Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 29. mars 2000 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 26

Dag Danielsen (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Et omfattende problem for drosjenæringen i Oslo er det omfattende antallet piratdrosjer som opererer i byen, gjerne i nærheten av drosjeholdeplassene. Dette blir i media anslått til å dreie seg om flere hundre piratdrosjer. Dette skaper problemer for drosjenæringen, samtidig som det svekker respekten for loven. De lovlydige undergraves av de som ikke respekterer loven.

Hvilke tiltak vil statsråden iverksette for å begrense piratdrosjevirksomheten?»

Statsråd Hanne Harlem: Piratdrosjevirksomhet vil være en straffbar overtredelse av samferdselsloven § 26, jf. § 7 nr. 1, som krever at den som med motorvogn vil drive persontransport mot vederlag, må ha løyve. Etter førerkortforskriften § 7 nr. 7 litra a er det videre et krav at fører av bl.a. drosje under persontransport mot vederlag må ha kjøreseddel i tillegg til førerkort. Det er også grunn til å tro at piratdrosjevirksomhet ofte er såkalt «svart arbeid».

Politiets innsats mot piratdrosjer vil i første rekke skje gjennom en strafferettslig forfølgning av slike forhold. Denne innsats må være gjenstand for prioritering, i likhet med innsatsen mot andre problemområder. Det er i første rekke politimesteren i det enkelte politidistrikt som må foreta denne prioriteringen, og som derfor løpende må vurdere i hvilken grad det kan og bør prioriteres innsats mot slik virksomhet.

Til orientering kan jeg imidlertid tillegge at Høyesterett har lagt til grunn at utførelsen av ett enkelt kjøreoppdrag faller utenfor bestemmelsene som retter seg mot den «som vil drive» persontransport, jf. samferdselsloven § 7. Det kreves derfor gjentagelse for å nå frem med domfellelse. Dette innebærer at det må nedlegges et ikke ubetydelig arbeid fra politiets side for å få domfellelse i slike saker.

Dag Danielsen (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, samtidig som jeg må innrømme at jeg er meget skuffet over det, fordi jeg mener at dette er en så alvorlig sak. Blant annet hevdes det fra informert hold at organisert kriminalitet står bak en del av denne piratdrosjevirksomheten. Jeg hadde derfor ønsket at man fra Regjeringens side hadde tatt initiativ til å finne fram til løsninger og å se nærmere på hvilke tiltak man kan iverksette for å få gjort noe med dette. Det åpenbare tiltaket er selvsagt å øke ressursene til politiet, men man kan f.eks. – bare for å nevne ett tiltak – kontrollere en del av de privatbilene som kjører i områder hvor bare drosjer har adgang til å kjøre, og bøtelegge disse. Bare på den måten kan man inndra fortjenesten og dermed gjøre det lite attraktivt å drive denne virksomhet.

Statsråd Hanne Harlem: Det som også overrasket meg – for å si det slik – da jeg gikk nærmere inn i dette spørsmålet om piratdrosjevirksomhet, var det kravet Høyesterett hadde lagt til grunn, og som dermed har blitt oppfattet slik at man er nødt til å ta samme bil to ganger for å føre saken til domfellelse. Dersom det er slik, som representanten Danielsen viser til, at dette i stor grad har utviklet seg til organisert kriminalitet, kan det hende at man på denne måten i større grad kan klare å føre det beviset som man vil trenge for domstolen, for å underbygge at dette er en gjentatt virksomhet hos den som kjører drosjen, og ikke et enkelt tilfelle, noe som altså ikke er tilstrekkelig for domfellelse. Akkurat den vurderingen og det å følge opp den biten for å finne ut om det er mulig på en enklere måte å ta de som kjører piratdrosjer i dag, ønsker jeg å gjøre.

Dag Danielsen (Frp): Jeg takker igjen statsråden for svaret. Det er positivt at statsråden ønsker å følge opp det hun sa.

Utover det er det etter min mening formålstjenlig at man ber politiet i større grad om å foreta stikkprøvekontroller, og også at man tar initiativ til et møte bl.a. med næringen og de lokale myndighetene i Oslo, slik at man kan utarbeide en handlingsplan som tar sikte på å løse dette problemet.

Det som er det paradoksale, og som etter min mening er litt skremmende med tanke på respekten for lov og orden i dette landet, er at for noen år siden foretok man en omfattende opprydding når det gjelder skattemessige ulovligheter i drosjenæringen med sikte på å få slutt på «svart» taxikjøring. Men i dag er det faktisk de som er lovlydige, og som driver renslig i denne bransjen, som er i ferd med å bli skviset ut på bekostning av de som driver ulovlig virksomhet, og som dermed undergraver næringen og respekten for lov og orden, og også det tilbudet som publikum bør ha krav på når det gjelder drosjevirksomhet. Så jeg håper at statsråden griper fatt i dette.

Statsråd Hanne Harlem: Jeg skal ta med meg de momentene som representanten Danielsen har nevnt. Men jeg vil likevel understreke at jeg i utgangspunktet er skeptisk til på noen måte å gå inn og overprøve den prioriteringen som det enkelte politidistrikt gjør av hvilke saker de i sitt distrikt ser det viktigst å prioritere, med de ressursene de til enhver tid har.

: