Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 29. mars 2000 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 5

Ola D. Gløtvold (Sp): Jeg skal få stille finansministeren følgende spørsmål:

«Statens næringsmiddeltilsyn mener vår import av dansk storfekjøtt i fjor var på 14 tonn. Tallene baserer seg på opplysninger fra Toll- og avgiftsdirektoratet. Den danske kjøttbransjen har tall på at de eksporterte 55,8 tonn storfekjøtt til Norge fra januar til november 1999.

Hvordan kan slike misforhold oppstå, er toll- og kontrollordningen så tilfeldig og dårlig, og hva vil i tilfelle statsråden gjøre for å rette på forholdene?»

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Ifølge opplysninger Landbruksdepartementet har innhentet fra Statens næringsmiddeltilsyn, er det importert 15 890 kg storfekjøtt fra Danmark som er tolldeklarert overfor Tollvesenet som import til Norge.

I tillegg til dette kvantum eksporteres det storfekjøtt fra Danmark til norske tollagre som bl.a. er beregnet på salg til skip i utenriksfart og til oljeinstallasjonene i Nordsjøen. Videre importerer norsk næringsmiddelindustri storfekjøtt fra Danmark til bearbeiding i Norge for senere eksport. Denne importen er ikke beregnet på forbruk i Norge, og er ikke omfattet av statistikken over importert storfekjøtt fra Danmark i 1999.

Reisende fra Danmark som har vært utenfor Norge i minst 24 timer, kan som kjent medbringe inntil 3 kg kjøtt. Denne lovlig importerte kjøttkvoten er ikke tatt med i det statistiske materialet.

Det er ikke kjent hva den danske kjøttbransjen baserer sine tall på, men det antas at den samlede eksport til Norge baserer seg på den totale mengde storfekjøtt som eksporteres fra Danmark. Dette inkluderer som nevnt også kjøtt som ikke er tolldeklarert som import til Norge, men som tas med av reisende til Norge, kjøtt som tas inn til salg til skip i utenriksfart og til bruk ved de norske oljeinstallasjonene i Nordsjøen, og kjøtt som tas inn for bearbeiding av norsk næringsmiddelindustri for senere eksport. Tallene fra Toll- og avgiftsdirektoratet og tallene fra den danske kjøttbransjen vil derfor ikke være sammenfallende.

Toll- og avgiftsdirektoratet har nylig henvendt seg til danske myndigheter for om mulig å få en oversikt over eksport til Norge som er basert på de samme varenummere som den norske statistikken bygger på. Jeg legger til grunn at avvikene vil finne sin nærmere forklaring gjennom den kontakten som nå er etablert med de danske myndighetene.

Ola D. Gløtvold (Sp): Jeg takker statsråden for svaret.

Det er ikke riktig at de tall som en opererer med fra Danmark, baserer seg på den totale mengden storfekjøtt som eksporteres fra Danmark til Norge, bl.a. er den lovlig importerte kjøttkvoten pr. person er ikke tatt med her. Dansk kjøttbransje selv sier at de tall de bruker, kun omfatter eksport til en verdi over 6 500 kr – eksport av ferskt eller frossent kjøtt til menneskeføde, og eksport som baserer seg på eksportlisenser.

I 1998 ble det importert 47 tonn storfekjøtt – 47 000 kg. At importen skal falle med 33 tonn fra 1998 til 1999, stemmer dårlig i en tid hvor kjøttforbruket bare øker. Jeg må jo si at det er ting som tyder på at en her har så dårlige tall at det må gjøres noe i denne sammenhengen. Både Statens næringsmiddeltilsyn og Statistisk sentralbyrå baserer sine tall på Tolldirektoratets tall, og da må det kontrolleres og justeres opp i den etaten.

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Det er alltid ønskelig å ha en mest mulig korrekt statistikk, og det er også bakgrunnen for den henvendelse som Toll- og avgiftsdirektoratet har sendt til danske myndigheter for å få en oversikt over eksport til Norge som er basert på de samme varenumrene som den norske statistikken bygger på.

Likevel finner jeg grunn til å understreke at selv om den import som medbringes av reisende fra Danmark, ikke skulle vært tatt med i den danske statistikk, er det nok slik at det ligger betydelige volum i kjøtt som ikke tolldeklareres som import til Norge, men som altså enten anvendes til skip i utenriksfart, til oljeinstallasjonene, eller til næringsmiddelindustrien med sikte på videre eksport. Med bakgrunn i den informasjonen som jeg har pr. i dag, finner jeg grunn til å tro at det er det som forklarer de avvikende tallene. Man har rettet en henvendelse til danske myndigheter for om mulig å få ytterligere materiale.

Ola D. Gløtvold (Sp): Jeg registrerer hva finansministeren sier, men det står i tilfelle likevel igjen å forklare hvorfor importen har falt med 33 tonn fra 1998 til 1999, og hvordan 40 tonn skal forklares. Ole Meland, som representerer kjøttbransjen i Danmark, sier at han vanskelig kan forestille seg at ¾ av all deres eksport går til skipshandel og det som finansministeren her nevnte.

Det er en annen alvorlig side ved dette, som bl.a. Økokrim har tatt opp i det siste. Førsteadvokat Jørn Holme i Økokrim sier:

«Nettopp på grunn av Veterinæravtalen, som vi i fjor vurderte som en svekkelse av importvernet, mener Økokrim det er viktig å rette fokus mot de tiltak myndighetene gjør for å sikre befolkningen mot uønskede bakterier fra utlandet.»

Og han sier videre:

«Regelverket må håndheves, og praktiseres langt strengere enn i dag»

– dette også ut fra Folkehelsas synspunkt, at man i hvert fall må ha kontroll med den importen som foregår i stort. Og det er den jeg befatter meg med her.

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Nå tar representantens spørsmål til meg utgangspunkt i statistikk og omfanget av den samlede innførsel fra Danmark. Det er bakgrunnen for mitt svar.

Når det blir spørsmål om kontroll med de leveransene som skjer til skip, de leveransene som skjer til oljeinstallasjoner, og de leveransene som blir grunnlag for ytterligere eksport, blir det en annen type spørsmål. Jeg forutsetter at de relevante myndighetene ser til at kontrollen skjer på en betryggende måte.

: