Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 29. mars 2000 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 6

Jan Tore Sanner (H): «Det har kommet frem i media at flere bileiere ikke har fått tilsendt krav om innbetaling av årsavgift for 2000. Dette skal skyldes at man i Toll- og avgiftsdirektoratet har brukt gamle postnumre. Til tross for at manglende innbetaling skyldes en åpenbar feil fra Toll- og avgiftsdirektoratets side, ilegges det likevel purregebyr som følge av manglende betaling.

Hva vil statsråden gjøre slik at det ikke kreves inn purregebyr for de tilfeller der manglende innbetaling skyldes statens egen feil?»

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Etter Stortingets avgiftsvedtak skal det betales årsavgift til statskassen. Avgiften forfaller til betaling den 15. mars, og avgift som ikke er betalt innen forfall, skal forhøyes med 250 kr, som da kalles tilleggsavgift.

Ved utsendelse av årsavgiften for 2000 ble en del krav sendt til feil eller mangelfulle adresser. Bakgrunnen for dette var Tollvesenets mangelfulle tilpasning av datasystemene til nye postnumre.

Av årets 2,3 millioner årsavgiftskrav ble ca. 53 000 krav sendt med denne postnummerfeilen. De aller fleste ble likevel brakt fram til mottaker. Tollvesenet mottok ca. 2 500 krav i retur, som etter avtale med postverket siden ble omdelt. Stikkprøver har ikke avdekket feil av ovennevnte omfang, og på dette grunnlag antas bare et relativt begrenset antall bileiere berørt.

Finansdepartementet har vært i kontakt med Toll- og avgiftsdirektoratet om saken. Det er enighet om at ileggelse av tilleggsavgift kan virke urimelig i de tilfeller der det er Tollvesenets feiladressering som er årsaken til at bileieren har fått betalingsblanketten for sent, og at det er dette som er grunnen til at betalingsfristen er oversittet.

Toll- og avgiftsdirektoratet vil derfor etablere en ordning, slik at tilleggsavgiften frafalles når bileieren i slike tilfeller betaler den ordinære årsavgiften snarest mulig etter fristen.

På denne måten legger jeg til grunn at saken blir løst på en fornuftig måte.

Jan Tore Sanner (H): Jeg vil takke for svaret. Statsråden fortjener honnør for at han ikke bare går løs på de store og viktige sakene, men også tar seg tid til å løse det som kan kalles for småsaker.

Dette burde aldri vært en sak. Når staten har begått en feil, er det urimelig at privatpersoner skal belastes. Jeg forstod statsråden dit hen at det nå blir etablert en ordning i Toll- og avgiftsdirektoratet slik at vi kan unngå denne type pinligheter i fremtiden, og at dette vil få generell betydning for statens innkreving av gebyrer når staten er årsak til at det blir forsinkelser, at privatpersoner altså da ikke blir belastet med purregebyr. Jeg ber statsråden bare bekrefte at dette vil få generell betydning og ikke bare i dette tilfellet som gjelder årsavgift på bil.

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Jeg er enig med representanten i at dette ikke burde ha blitt noen sak, og jeg er glad for at vi klarte å få løst den veldig raskt.

Etter Grunnloven er det slik at skatter og avgifter vedtas av Stortinget, og de fleste særavgiftene gjelder nærmere angitte varer og blir oppkrevd etter det såkalte deklarasjonsprinsippet, dvs. at den avgiftspliktige selv må beregne og innbetale korrekt avgift innen nærmere angitte frister. I denne saken har det altså vært min vurdering at rimeligheten tilsa at man ikke påla et tilleggsgebyr i de tilfellene hvor det ikke var den som skulle innbetale, som selv var skyld i at innbetaling ikke var foretatt. Derfor er det ryddet opp i forhold til denne saken. Når det gjelder det generelle, tar vi med oss erfaringer fra det som skjedde i denne saken, og så skal vi få lov til eventuelt å gi en nærmere redegjørelse.

: