Stortinget - Møte onsdag den 29. november 2000 kl. 10

Dato: 29.11.2000

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 27

Torbjørn Andersen (Frp): Jeg skal få be om å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Arendal politidistrikt har en høyst alarmerende utvikling hva ungdom og narkotikamisbruk angår. Arendal politikammer har i dag et narkoavsnitt bestående av 4 personer på heltid. I forhold til narkotikasituasjonen er disse personellressursene langt fra tilstrekkelige. En minimum utvidelse av narkoavsnittet fra 4 til 6 stillinger vil være svært viktig for politiets muligheter til å bekjempe det betydelige og raskt økende stoffproblemet som Arendal har.

Hvordan vurderer statsråden denne situasjonen?»

Statsråd Hanne Harlem: Økende narkotikamisbruk blant unge synes dessverre å ha blitt en alvorlig trend over det meste av verden – så også i Norge. Politiets innsats mot narkotikakriminalitet må derfor gis høy prioritet både hva angår forebyggende arbeid og straffesaksbehandling. Dette blir tydelig kommunisert i Justisdepartementets styringsdokumenter til politidistriktene og på andre måter samt fra Rikadvokaten. De sentrale mål er retningsgivende for politimestrenes planlegging. Det forutsettes imidlertid at målene konkretiseres lokalt, og at man i tillegg fastsetter mål med bakgrunn i lokale forhold.

Denne planleggingen i henhold til sentrale prioriteringer er gjort i Arendal politidistrikts virksomhetsplan for år 2001, som spesifikt og omfattende omhandler bekjempelse av narkotikaproblemer. Politidistriktet har i større grad enn tidligere integrert den generelle narkotikabekjempelsen i den ordinære ordenstjenesten. Dette har medført en meget positiv effekt som synliggjøres bl.a. gjennom økning av antall narkotikabeslag og anmeldelser for overtredelse av narkotikalovgivningen i politidistriktet. Da narkotikakriminaliteten sjelden blir anmeldt av andre enn kontrollinstansene selv, gjenspeiler statistikken relativt godt politiets og tollvesenets ressursbruk overfor denne kriminalitetsformen.

I tillegg har distriktet i sin virksomhetsplan økt fokus på at den ordinære uniformerte ordensstyrken i størregrad skal bli del av den forebyggende innsatsen mot narkotika.

De fire nåværende «særskilte narkotikastillingene» som er plassert ved Arendal politistasjon, arbeider distriktsovergripende. En flytting av ansvaret for kontroll med brukermiljøene og den forebyggende innsatsen mer over til den uniformerte styrken, gir disse «spesialetterforskerne» mulighet til i større grad å prioritere innsatsen mot de mer alvorlige narkotikaforbrytelsene. Arendal politidistrikt ble for øvrig tilført tre nye stillinger over revidert nasjonalbudsjett i inneværende år.

Justisdepartementet legger stor vekt på det forebyggende arbeidet når det gjelder ungdom og narkotika. Hovedstrategien er på den ene siden en aktiv innsats for å hindre at nye grupper unge rekrutteres til disse miljøene, og på den annen side at narkotikakriminalitet, ofte kriminalitet i organiserte former, også forfølges med effektive virkemidler for å ramme bakmennene.

Politiet har nå fått vesentlig bedre verktøy i arbeidet med å bekjempe slik kriminalitet. Jeg nevner her kort nye regler om etterforskningsmetoder og endrede regler for bedre å ramme det økonomiske utbyttet fra slike kriminelle handlinger. Jeg forventer også at samordningen av de totale ressurser i kriminalitetsbekjempelsen kan bli bedre også gjennom oppstarten av Politidirektoratet 1. januar 2001.

Torbjørn Andersen (Frp): Jeg takker statsråden for det svar hun gav, og oppfatter det dit hen at hun har forståelse for den urovekkende narkosituasjonen som er i Arendal, og de problemer politiet der står overfor.

Det er en hovedoverskrift i dagens Agderposten at Arendal «flommer over av narkotika.» Lederen for narkotikaavsnittet uttaler i dag at det går gale veien, pilene peker rett til himmels, og narkotika er blitt et problem av dimensjoner i denne byen. Norge har i dag i forhold til folketallet flest overdosedødsfall i Europa. Heroinmisbruket er fordoblet i løpet av ti år, antall narkosaker er femdoblet i løpet av ti år, og heroinprisene har falt til en tredjedel av det de var for noen få år siden. Og stadig flere unge mennesker flørter nå med stoff.

Situasjonen er nå ute av kontroll, og jeg håper at statsråden ikke motsetter seg at det opprettes f.eks. en egen uavhengig narkokommisjon som kan gå bredt gjennom norsk narkotikapolitikk og analysere alle sider for å komme frem til en bedre forståelse hos politikerne av dette omfattende problemet.

Statsråd Hanne Harlem: Det er korrekt som representanten Andersen sier, at narkotikamisbruket i Norge er økende, og at vi har nye stoffer. Alt tyder på at det er mer organisert kriminalitet og langt flere anmeldelser knyttet til narkotika enn før.

Som jeg også sa i mitt første svar, er det ut fra antallet saker vanskelig å si noe om hvordan økningen i narkotikamisbruket er, nettopp fordi man ikke avdekker noe særlig narkotika uten at politiet selv gjør det. Ofte er det også sånn at jo mer ressurser politiet setter inn, jo flere anmeldelser og flere oppklaringer får de. Når politiet gjør en innsats, ser det med en gang ut som om det er mye mer slik kriminalitet enn det var før, enda det kanskje er fordi de rett og slett har høyere innsats på området. Og det er jo noe av det som har skjedd i Arendal. Men det er ikke tvil om at Arendal har et høyere antall registrerte narkotikaforbrytelser pr. 1 000 innbyggere enn landsgjennomsnittet.

Jeg er ikke imot noen forslag som kan bidra til å få bedre bukt med narkotikakriminaliteten, men før jeg hopper på forslaget om en uavhengig og bredt sammensatt narkotikakommisjon, er jeg avhengig av å diskutere innholdet nærmere og hva som skal være formålet.

Torbjørn Andersen (Frp): Jeg takker for det svaret. Jeg hadde jo helst sett når det gjaldt Arendal, at statsråden hadde fulgt dette noe mer konkret opp og sagt at hun skulle gjøre hva hun kunne for å hjelpe, siden hun tross alt hadde forståelse for at det var alvorlige saker vedrørende narkotika i Arendal.

Vi har yngre brukere, nye stoffer, flere brukere, billigere stoffer og økt tilgjengelighet, som ikke minst er en stor fare. Statsråden nevnte også i sitt svar at internasjonale narkotikasyndikater bidrar til at stoff kommer i store menger inn til Norge, og prisene faller. Det øker tilgjengeligheten.

Jeg vil gjerne til slutt få et svar på følgende: Har statsråden tenkt å foreta seg noe spesielt når det gjelder å demme opp for flommen av narkotika til Norge? Det er faktisk litt der et av de store problemene ligger, med lave priser og stor tilgjengelighet.

Statsråd Hanne Harlem: Utfordringene når det gjelder narkotikakriminalitet, er ikke noe som har oppstått de siste ukene, for å si det sånn. Derfor har Justisdepartementet og politiet kontinuerlig arbeidet med det man kan klare av tiltak for å demme opp for narkotikakriminaliteten. Både nye etterforskningsmetoder og nye hjemler for inndragning er eksempler på det. Et annet eksempel er opprettelsen av Rådet for organisert kriminalitet, som er formelt opprettet og så vidt i gang, og som også vil være knyttet til det nye politidirektoratet. Også opprettelsen av Politidirektoratet er i seg selv egentlig begrunnet i en bedre kamp mot bl.a. organisert kriminalitet hvor narkotika er et viktig virkemiddel.

Så det er ikke sånn at jeg i dag har et nytt tiltak som jeg skal presentere. I så fall hadde jeg kommet med det allerede for flere uker siden. Men det er en kontinuerlig oppmerksomhet og kamp mot narkotikakriminalitet, og alle forslag som er gode, som kan bidra videre, tas imot med takk.