Stortinget - Møte onsdag den 7. februar 2001 kl. 10

Dato: 07.02.2001

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 22

Presidenten: Dette spørsmålet fra representanten Einar Steensnæs til olje- og energiministeren, vil bli besvart av arbeids- og administrasjonsministeren som rette vedkommende.

Einar Steensnæs (KrF): Jeg vil gjerne få stille følgende spørsmål til arbeids- og administrasjonsministeren:

«Ifølge Haugesunds Avis 29. januar 2001 har det den siste tiden skjedd en sterk økning i innrapportering av såkalte uønskede hendelser på installasjonene i Nordsjøen. Både Oljedirektoratet og fagorganisasjonene kritiserer sikkerheten i Nordsjøen. Det stilles spørsmål både om sikkerhetskulturen i offshoresektoren og om forholdet mellom inntjening og krav til sikkerhet.

Hva er årsaken til denne negative utviklingen, og hva blir gjort for å rette opp dette?»

Statsråd Jørgen Kosmo: La meg først si at jeg deler den bekymring som representanten Einar Steensnæs her gir uttrykk for, og som også er kommet fram gjennom utspill fra Oljedirektoratet og arbeidstakerorganisasjonene. I den senere tid har også oljeselskapene ved sin industrisammenslutning Oljeindustriens Landsforening sluttet seg til disse bekymringene.

Myndighetene mener at virksomheten på sokkelen generelt, tross den negative utviklingen vi nå ser tegn til, fortsatt er forsvarlig. Den økte rapportering av nestenulykker kan i noen grad tilskrives bedre rapporteringsrutiner og kan i så måte bidra positivt til prioritering av sikkerhetsfremmende tiltak. Det er likevel en generell oppfatning at det er en reell økning i antall nestenulykker. Gjennom tilsyn har tilsynsmyndighetene avdekket mangler i forhold til regelverkets krav. Oljedirektoratets statistikk på personskader for petroleumsvirksomheten viser også en utflating i forhold til tidligere år. Det er derfor viktig at det nå iverksettes tiltak for å motvirke denne negative trenden.

Årsaken til den negative utviklingen er etter min vurdering sammensatt. Industriens effektiviserings- og endringsprosesser har medført at vurderinger av helse, miljø og sikkerhet i enkelte tilfeller ikke har vært tilstrekkelig fokusert. I tillegg må en også se disse problemene i lys av den generelle aldring av innretninger med utstyr som finner sted.

Det er i første instans næringen selv som må iverksette de nødvendige tiltak for å snu denne negative utviklingen. Oljedirektoratet har imidlertid tatt flere initiativ for å sette problemstillingen på dagsordenen, ved bl.a. å tilskrive alle rettighetshaverne i lisensene på sokkelen om deres felles ansvar for å ivareta helse, miljø og sikkerhet. Det er satt i gang et prosjekt for å kunne vurdere utviklingen av risikonivået på norsk sokkel og for å sikre en enhetlig forståelse av de problemer en står overfor. Videre er det nedsatt et eget partssammensatt forum, sikkerhetsforum, som skal gå nærmere inn i og drøfte ulike aspekter ved disse problemstillingene. Oljedirektoratet vil også i kommende år fokusere på denne utviklingen i tilsynssammenheng. Jeg har tillit til at Oljedirektoratet har den nødvendige oversikt og tar i bruk de påkrevde virkemidler.

Problemstillingene vil for øvrig også bli behandlet i større bredde i forbindelse med fremleggelsen av en egen stortingsmelding om helse, miljø og sikkerhet i petroleumsvirksomheten nå til høsten.

Einar Steensnæs (KrF): Den stortingsmeldingen som statsråden refererer til, ble det jo tatt initiativ til fra Stortingets side gjennom et eget Dokument nr. 8-forslag, og det vil bli et meget viktig dokument. Men det er tydelig at utviklingen på sokkelen har vært så negativ at det er grunn til å ta i bruk mer øyeblikkelige midler. Vi har faktisk ikke tid til å vente på en stortingsmelding.

I Aftenposten forleden refereres en flengende kritikk som Norsk Hydro får av Oljedirektoratet, der det heter:

«Eksisterende prosedyrer har ikke blitt etterlevd, og det synes å være en arbeidsplass på rørdekket som bryter med grunnleggende prinsipper for sikkerhet.»

Det heter også i det samme oppslaget i Aftenposten:

«I fjor registrerte vi 16-17 nestenulykker hvor det kun var millimeter og sekunder som skilte død og liv.»

Jeg syns dette er såpass alvorlige indikasjoner på en manglende sikkerhetskultur i Nordsjøen at jeg vil spørre statsråden om han ikke ser at det er nødvendig å gå inn i denne problematikken nå ved å stramme inn regelverket og kanskje også øke kontrollen, for å hindre at disse nestenulykkene faktisk blir ulykker og fører til tragiske utfall.

Oddbjørg Ausdal Starrfelt hadde her teke over presidentplassen.

Statsråd Jørgen Kosmo: Vi er allerede i dialog med Oljedirektoratet om hvordan vi på best mulig måte skal bruke de ressursene vi har for å ivareta kravene til helse, miljø og sikkerhet. Nettopp denne rapporten, hvor Oljedirektoratet er virkelig kritisk til et selskap, synliggjør med all tydelighet hvor alvorlig Oljedirektoratet tar utviklingen, og de er altså villig til å sette inn de nødvendige ressurser.

Om vi trenger regelendringer og om vi trenger ytterligere ressurser for å styrke kontrollvirksomheten, kan jeg ikke svare konkret på i dag. Det vil vi først svare på når vi har foretatt den fullstendige gjennomgangen som vi tar som en forberedelse til stortingsmeldingen.

Men jeg kan forsikre stortingsrepresentant Steensnæs om at hvis det skulle være behov for å gjøre omprioriteringer for å styrke kontrollen, så vil vi gjøre det.

Einar Steensnæs (KrF): Jeg er fornøyd med statsrådens svar i den forstand at dette blir tatt alvorlig. Jeg syns også de langsiktige strategier som departementet følger, vitner om at dette vil bli tatt på alvor og tenkt gjennom. Men jeg er mer usikker på om de øyeblikkelige tiltakene vil være tilstrekkelige for å unngå det som kan bli en meget negativ utvikling med – dessverre – muligheter for katastrofale følger i Nordsjøen.

Jeg vil gjerne spørre statsråden, i påvente av at en får se på regelverket og vurdere de innspillene som er kommet, om han også ser det som aktuelt å innføre bøter på norsk sokkel for de selskaper som ikke følger regelverket og de elementære, grunnleggende sikkerhetsforanstaltninger, slik som amerikanerne har gjort – etter det jeg skjønner med et vellykket resultat?

Statsråd Jørgen Kosmo: Det er helt åpenbart at hvis det er noen bedrifter som ikke er i stand til eller som ikke vil følge opp de pålegg som gis av tilsynsmyndighetene, må myndighetene vurdere reaksjoner. Det kan være reaksjoner i forhold til deres fremtidige muligheter på sokkelen, og det kan også være reaksjoner i form av bøter.

Presidenten: Me går nå tilbake til spørsmål 4.