Stortinget - Møte onsdag den 14. mars 2001 kl. 10

Dato: 14.03.2001

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 13

Ivar Kristiansen (H): Jeg tillater meg å fremme følgende spørsmål til fiskeriministeren:

«I forbindelse med det omorganiseringsarbeidet som i dag pågår i Kystverket, er det mange i nord som frykter at den kompetanse som losstasjonen og losformidlingssentralen i Lødingen besitter, kan gå mot en nedbygging. Med den økende skipstrafikken og det store uløste kontrollbehov, både i indre lei og langs den lange nordnorske kysten, er en eventuell slik nedbygging i Lødingen meget bekymringsfull.

Vil statsråden sørge for å forhindre at en slik nedbygging av losformidlingssentralen i Lødingen finner sted?»

Statsråd Otto Gregussen: Jeg legger stor vekt på en optimal organisering av Kystverket og de tjenester som de tilbyr sine brukere. I St.meld. nr. 13 for 2000-2001 Om organisering av Kystverket, som ble behandlet i Stortinget den 27. februar i år, fremholdes det at Kystverkets forvaltning og administrasjon på regionalt nivå bør gjennomgås. Poenget med et slikt arbeid er å se på mulighetene for effektivisering og spesialisering samt å sentralisere ulike funksjoner der dette er rasjonelt.

I Innst. S. nr. 127 for 2000-2001 slutter flertallet i samferdselskomiteen seg til at plasseringen av administrative funksjoner kan vurderes ut fra hensynet til effektiv drift.

Lostjenesten har i øyeblikket sju losformidlingssentraler langs kysten. Losformidlerne har som hovedoppgave å motta losbestillinger fra lossøkende fartøyer og å tilvise losinger på bakgrunn av bestillingene. Losformidlingsdatabasene anvendes til registrering av trafikken langs kysten og til å føre kontroll med bruken av farledsbevis. Sentralen i Lødingen har ansvaret for losformidlingen i Nordland, Troms og Finnmark.

Et viktig effektiviseringstiltak i lostjenesten vil være å sentralisere losformidlingen til færre steder. De siste års utvikling med innføring av datasystemer og mobiltelefoner har gjort dette mulig. Kystdirektoratet går i denne omgang inn for at tre steder skal drive losformidling. Disse stedene vil være Horten, Kvitsøy og Lødingen. Denne omleggingen forventes gjennomført i løpet av inneværende år. Erfaringer fra denne omleggingen vil være avgjørende for en eventuell videre effektivisering av tjenesten. En slik framtidig effektivisering kan oppnås ved at formidlingen legges til ett sted for hele landet.

Jeg understreker at den framtidige strukturen for losformidlingen selvsagt må ta hensyn til effektiv drift, samtidig som vi har et sterkt behov langs vår langstrakte kyst for å opprettholde høyest mulig sikkerhetsnivå. Lostjeneste og tilhørende losformidling er et viktig element i denne sikkerheten.

En ytterligere samling av funksjoner til én felles losformidlingssentral vil derfor først bli vurdert på bakgrunn av de erfaringer man vil trekke ved etableringen av tre losformidlingssentraler. Det er derfor ingen planer om å legge ned losformidlingssentralen i Lødingen.

Ivar Kristiansen (H): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg så langt oppfatter å være positivt.

Jeg går ut fra at den senere tids utvikling er kommet veldig mye av dette arbeidet som statsråden refererer til, i forkjøpet, ikke minst med de ulykker som vi har vært vitne til, som på mange måter dokumenterer et økt behov for nærvær, for kompetanse og for overvåking – ikke minst i det geografiske området som jeg tar opp i mitt spørsmål, som utgjør mer enn halvparten av den totale norske kyst. Jeg går ut fra for det første at statsråden vil sørge for at den kompetansen vi har i nord – altså nå lokalisert til Lødingen – ikke skal nedbygges, at miljøet og kompetansen i Lødingen får lov til å være med og delta i den videre evaluering, og at statsråden i dag kan garantere at den kompetansen og det miljøet som vi tross alt har på plass i nord, ikke i denne omgang, og i alle fall når vi ser fremover, på noe slags vis skal flyttes fra landsdelen og sørover.

Statsråd Otto Gregussen: Jeg er helt enig med representanten Kristiansen i at dette er et viktig kystområde, hvor det er viktig å ha en god kystberedskap, og lostjenesten er en del av dette. Sentralen i Lødingen er av veldig stor betydning og kommer til å være det også i fremtiden, og jeg kan ikke se at det vil være forsvarlig, med det vi kan overskue for tiden, å foreta noen endring i dette. Dette vil også være en del av et totalsystem som må ha andre elementer. Men vi har samtidig et krav på oss, siden dette er tjenester som er betalt av næringen, til å sørge for at dette drives på en rasjonell og fornuftig måte, slik at de totale losressursene vi har, utnyttes så godt som mulig. Og jeg slipper vel å gjøre oppmerksom på at til tider kan loskapasiteten være en flaskehals.

Ivar Kristiansen (H): Jeg takker igjen statsråden for svaret, som jeg igjen oppfattet som svært positivt. Jeg tror den siste tids utvikling bare dokumenterer at vi ikke skal gå i en retning hvor overvåking, kontroll og kunnskap skal reduseres; det skal og bør økes. Jeg slutter meg helt til overveininger som går på å ta i bruk ny teknikk. Men det må synkroniseres i en tid da vi får en økt trafikk med utenlandske fartøy som sikkert ikke, i hvert fall ikke i dag, men heller ikke på sikt, vil være operative med den samme type teknikk som vi vil være i stand til å ha på kontrollstedet nasjonalt. Vi får økt oljetrafikk, vi får trafikk sannsynligvis av atomavfall i de mest sensitive kystområdene vi har i hele Europa. Og da oppfatter jeg statsråden slik at han vil garantere at Lødingen ikke er det sted som skal nedbygges. Man slår ring om det miljøet og den kunnskapen vi har i nord.

Statsråd Otto Gregussen: Representanten har helt rett når han oppfatter dette som et positivt svar. Vi har behov for den kompetansen som ligger i Lødingen, og jeg kan ikke se at det foreligger grunner til å endre på dette, så langt som vi kan overskue.