Stortinget - Møte onsdag den 30. januar 2002 kl. 10

Dato: 30.01.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 11

Lodve Solholm (FrP): Eg vil tillate meg å stille følgjande spørsmål til fiskeriministeren:

«Ifølgje avisa Fiskaren har skotske fiskarar vedgått at dei har dumpa store mengder hyse og sei fiska på norsk side i Nordsjøen grunna at dei ikkje har kvote.

Kva tiltak aktar statsråden å setje i verk overfor EU-landa slik at ein får ein stopp på denne galskapen, som ikkje på nokon måte kan kallast berekraftig hausting?»

Statsråd Svein Ludvigsen: Norske myndigheter generelt, og fiskerimyndighetene spesielt, er svært opptatt av hensynet til at en bærekraftig forvaltning også blir etterlevd i fiskeriene. Nettopp behovet for og nødvendigheten av å vise ansvarlighet ved høsting av havets ressurser blir fremhevet fra Fiskeridepartementets side ved enhver anledning, også når vi deltar i nasjonale og internasjonale organer.

Dumping av fisk i Nordsjøen er ikke i samsvar med norsk regelverk eller med en generell atferdskodeks for god opptreden på havet.

Fra tid til annen blir vi kjent med påstander knyttet til uregelmessigheter under fiske, herunder påstander om at dumping av fisk skal ha funnet sted, slik som spørreren også henviser til. Dette er alvorlige påstander som vil resultere i kraftige reaksjoner fra norsk side dersom påstandene kan verifiseres.

Norske myndigheter har imidlertid ikke bevis for at dumping har funnet sted i det tilfellet som representanten Solholm tar opp. Dette begrenser våre muligheter til å reagere mot de ansvarlige for en eventuell dumping, og vi kan kun reagere ved påviselige brudd på regelverket.

Det betyr imidlertid ikke at norske myndigheter tar lett på påstandene om dumping, og Norge har innledet et godt samarbeid med EU, bl.a. for å kunne komme dette ondet til livs. I samarbeid med EU er det innført satellittsporing av fiskefartøy over 24 meter, hvilket etter mitt skjønn vil være et særdeles nyttig verktøy i det videre arbeidet med å forhindre uregelmessigheter på havet, slik som representanten Solholm her viser til.

Spørsmålet som blir reist, er også relevant i diskusjonen om utkastforbud i motsetning til utkastpåbud. Norge er en av de få nasjonene som har et forbud mot utkast, mens EU har et påbud om utkast. Vi er sterkt uenig i EUs politikk på dette området. Det har vi også gjort klart overfor EU ved en rekke anledninger, og det vil vi fortsette å gjøre.

Påstandene om dumping av fisk i Nordsjøen foretatt av EU-fartøy blir tatt opp med EU ved ulike anledninger. Så lenge fartøyene ikke blir tatt på fersk gjerning, er heller ikke EU i stand til, eller villig til, å foreta seg noe i sakens anledning. Det hender dessuten at det framsettes påstander den andre veien, hvor det vises til at også norske fiskere dumper fisk når dette anses som formålstjenlig. Men i begge tilfeller er det viktig at man tas på fersk gjerning, og at man har bevis for at det skal kunne holde.

Lodve Solholm (FrP): Eg stilte spørsmål om kva fiskeriministeren aktar å gjere. Slik eg tolkar svaret – eg takkar forresten for svaret – så aktar statsråden i grunnen ikkje å gjere noko meir enn det han har gjort så langt, og det synest eg er for passivt.

Vi er i ein situasjon der fleire fiskeartar i Nordsjøen no er trua, fordi ein kanskje ikkje har hausta berekraftig ut frå kvotetildeling osv. Om ein ikkje er villig til å ta eit krafttak no – og det trur eg faktisk ein bør når skotske fiskarar ifølgje avisoppslaget har innrømt at dei har dumpa – burde ein i alle fall i første omgang frå norske styresmakters side prøve å få verifisert om det er korrekt, eller om det ikkje er korrekt. Det burde i alle fall vere eit hovudmål for norske styresmakter å få undersøkt dette.

Dessutan synest eg det blir for passivt når ein liksom berre skal seie til EU at no må dei slutte, og det seier ein då år etter år, og så blir det ikkje gjort noko. Vil statsråden prøve å få verifisert det som no står i avisene om at skotske fiskarar har innrømt å ha dumpa store mengder fisk?

Statsråd Svein Ludvigsen: For det første er det ikke riktig at vi har en passiv holdning til dette. Problemet som sådant er så alvorlig at det er sentralt i enhver forhandling med EU hvor vi behandler ressursforvaltningen i områder som vi har felles ansvar for. Vi har f.eks. i Nordsjøen iverksatt strenge reguleringer i samsvar med avtale. Vi har vanskelige ressursfordelingsforhandlinger, for tiden bl.a. om kolmule, som nettopp bunner i at ressurser er truet. Da er dette med ulovlig fiske så absolutt en tilleggstrussel.

Men jeg vil understreke at når denne saken fra min side har vært tatt opp med Kystvakten, så gjentar de, som jeg også sier her, at det er helt nødvendig at synderne tas på fersk gjerning for at de skal kunne reagere. Når det skjer, gis det relativt høye bøter både til skipperen og til rederne i form av inndragning av fangst. Dette har vi fulgt opp i forhold til Kystvakten, men er kommet til at i dette spesielle tilfellet er det vanskelig å komme noe lenger.

Lodve Solholm (FrP): Eg takkar igjen for svaret.

Det får så vere at statsråden og eg ikkje deler synet på kva som er å vere aktiv og passiv. Eg synest framleis dei norske styresmaktene er for passive i dette, for dette er viktig. Eg trur at Noreg og Island, som burde vere ein samarbeidspartnar i denne saka, faktisk har makt her. Vi er så store, vi har så store ressursar, og vi har gyteområda for dei aller fleste fiskeslaga i området der EU, Noreg og Island har forhandla fram avtalar, og kanskje burde vi tenkje tanken å true EU, kanskje kan vi få med oss Island, med at om vi ikkje no tek tak i dette som er så skadeleg for ressursane, så blir det ikkje inngått nokon avtale.

Kan statsråden tenkje seg å bruke det maktmidlet, for det maktmidlet trur eg kanskje EU ville forstå?

Statsråd Svein Ludvigsen: Jeg tror det er viktig at vi her ser at i den grad vi skulle bruke maktmidler som ikke er forankret i jusen, ville motparten kunne bruke de samme maktmidlene overfor norske fiskere. Jeg tror det er viktig at vi holder fast ved at her må det være jus og internasjonalt regelverk som skal legges til grunn.

Men for igjen å illustrere at dette forholder vi oss ikke passive til, så er det fattet beslutning om at KVSØR fra 2003 på permanent basis skal få overført et Nordkapp-klasse-kystfartøy med helikopter, nettopp for å øke overvåkningen og for å kunne være bedre i stand til å ta dem som bryter regelverket, også hva angår dumping. Så dette har vi trykk på; dette er et tema som både EU og vi er opptatt av ved enhver anledning.

Jeg lover ut fra det påtrykk som representanten Solholm kommer med her, å skjerpe denne kritikken og denne overvåkningen ytterligere.