Stortinget - Møte onsdag den 30. januar 2002 kl. 10

Dato: 30.01.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 15

Bjarne Håkon Hanssen (A): Jeg vil da få lov til å stille sosialministeren følgende spørsmål:

«Stiftelsen Landsforeningen Rettferd for Taperne har en vanskelig økonomisk situasjon. Denne har etterhvert forverret seg. Det er vanskelig for foreningen å ikke ha en viss forutberegnelighet med henblikk på økonomisk støtte. I statsbudsjettet blir det hvert år avsatt midler til tilskudd til fordeling til foreninger over kap. 614 post 70. I årets budsjett er det avsatt 39,2 mill. kroner.

Vil statsråden kunne sikre foreningen passende støtte raskt?»

Statsråd Ingjerd Schou: Stiftelsen Landsforeningen Rettferd for Taperne ble stiftet i juni 1995, som en fortsettelse av «Aksjon rettferd for taperne».

Stiftelsen er en landsomfattende interesseorganisasjon med formål å bedre tapernes livssituasjon og legge forholdene til rette for å hindre at det blir flere tapere. Stiftelsen mottar henvendelser fra enkeltpersoner som bl.a. har hatt problemer med behandling ved sosialkontor/trygdekontor, mangelfull skolegang og feilplasseringer. Ifølge tall fra stiftelsen har nærmere 48 000 personer kontaktet organisasjonen siden oppstarten i 1993. Stiftelsen har også engasjert seg i arbeidet vedrørende krigsbarnas situasjon.

Stiftelsen Landforeningen Rettferd for Taperne er én av flere frivillige organisasjoner og stiftelser som representerer svakstilte grupper, og som har mottatt tilskott fra Sosial- og helsedepartementet over statsbudsjettets kap. 614 post 70. Foruten den statlige støtten er inntektene i det vesentligste basert på medlemskontingent.

Sosial- og helsedepartementet har siden 1994 gitt økonomisk støtte til drift av stiftelsen. Tilskottet har økt betraktelig, og de to siste årene, altså i 2000 og i 2001, er årlig tilskott tilstått med 800 000 kr. Dette beløp er innvilget i forståelse med organisasjonen for å møte deres behov for forutsigbarhet.

Stiftelsen søker for 2002 om 1,5 mill. kr til drift. Forvaltningsansvaret for midler på kap. 614 post 70 er overført til det nye Sosial- og helsedirektoratet med virkning fra 1. januar 2002. Med bakgrunn i dette er søknaden for 2002 oversendt Sosial- og helsedirektoratet for behandling. Fra direktoratet har departementet fått opplyst at stiftelsen Landsforeningen Rettferd for Taperne i disse dager får overført et foreløpig tilskott for 2002.

Bjarne Håkon Hanssen (A): Jeg vil få takke for svaret.

Det er ikke så ofte vi i denne salen har anledning til å gi ros til hverandre, men det føler jeg behov for å gjøre nå. Det som var mitt viktige poeng i spørsmålet, var at stiftelsen hadde behov for litt rask hjelp. Det har sosialministeren bidratt til at foreningen har fått, og det skal sosialministeren ha ros for.

Det mitt tilleggsspørsmål vil måtte gå på, er om sosialministeren har gjort seg opp noen tanker om hvordan statsbudsjettsystemet, som selvfølgelig følger årlige bevilgninger, skal kunne gi denne type foreninger noe mer forutsigbare rammer. De fleste har husleiekontrakter gående, de har regninger som forfaller med jevne intervall, og så får man dette tidsskillet rundt årsskiftet, der det først skal vedtas et nytt budsjett, og så skal på en måte systemet greie å få utbetalingene på plass. Nå har sosialministeren tatt et godt grep i denne saken, men har statsråden tenkt noe på lengre sikt?

Statsråd Ingjerd Schou: Stiftelsen Landsforeningen Rettferd for Taperne er én av mange foreninger og stiftelser som henvender seg med søknader om økonomisk støtte, og jeg har også hatt møter og samtaler med veldig mange av dem allerede. Den problemstillingen som representanten Hanssen tar opp, er også blitt presentert av disse.

Det som på en måte kan være det mest praktiske og greie grepet, er at det ikke bare er en årlig utbetaling, men at det er intervall, slik at man på en måte får noe å starte året med, og at man også har samtaler om forutsigbarhet i forhold til det å drifte. Men det handler litt om innretningen på søknaden, om organisasjonens, stiftelsens eller foreningens formål, og også om å ha en samtale om hvordan man faktisk driver i forhold til den målgruppen som vi felles er interessert i å ha en god holdning til.

Bjarne Håkon Hanssen (A): Jeg takker nok en gang for svaret. Jeg ser fram til at statsråden skal jobbe videre etter de linjer hun nå skisserte, og jeg stiller meg selvfølgelig til disposisjon for et samarbeid om dette.

Presidenten: Olaf Gjedrem er kommet i salen, og vi går tilbake til spørsmål 14.