Stortinget - Møte onsdag den 30. januar 2002 kl. 10

Dato: 30.01.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 17

Presidenten: Dette spørsmålet, fra Åslaug Haga til samferdselsministeren, vil også bli besvart av fiskeriministeren på vegne av samferdselsministeren.

Åslaug Haga (Sp): Mitt spørsmål er følgende:

«Siden åpningen av flyplassen på Gardermoen har det vært vesentlige avvik mellom målt og beregnet flystøy i mange områder rundt flyplassen. Støyisolering er gjort avhengig av beregnede støysoner og ikke faktiske målinger. Dette har resultert i at folk ikke får støyisolering sjøl om det faktiske støynivået ligger over grenseverdiene. For enkelte har støynivået resultert i sykdom.

Hva vil statsråden gjøre for å sikre støyisolering for dem som lever med støy over grenseverdiene?»

Statsråd Svein Ludvigsen: Støyisoleringsprogrammet gjennomføres med bakgrunn i vilkårene som er gitt i St.prp. nr. 90 for 1991-92 og reguleringsplanen for flyplassen. Flystøysonegrenser beregnes i henhold til retningslinjer fra Miljøverndepartementet, basert på forventet trafikk. Kontrollmålinger av gjennomført støyisolering viser at myndighetenes vilkår er godt tilfredsstilt for de 205 boligene som er omfattet. I 2001 ble støysonekartene oppdatert, og beregningene var da basert på faktisk flytrafikk. De nye kartene viste at ytterligere 15 boliger sør for østre rullebane nå ligger innenfor sone II, og derfor vil bli støyisolert innen 15. mars 2002.

Som representanten viser til, er forskrifter og retningslinjer basert på beregninger og ikke målinger. Kontinuerlige flystøymålinger med Oslo Lufthavns støy- og traséovervåkingsanlegg har for enkelte områder vist dårlig samsvar mellom beregnede og målte verdier. Derfor satte Oslo Lufthavn, Luftfartsverket og Forsvarets bygningstjeneste i 2001 i gang et prosjekt sammen med SINTEF for nærmere å avdekke årsakene til disse påviste avvikene. Resultater fra det arbeidet ventes å foreligge i løpet av første halvdel av 2002.

Når årsaken til avvikene mellom målinger og beregninger er avklart, vil beregningsmodellen, om nødvendig, bli justert og nye støysoner vil kunne beregnes. Først når det er klart, vil jeg kunne si om det vil være aktuelt med støyisolering av flere boliger rundt flyplassen.

Åslaug Haga (Sp): Jeg takker for svaret, men stiller meg fullstendig undrende til at det er beregninger som skal ligge til grunn for støyisolering, når de faktiske målingene viser at en faktisk ligger over grenseverdiene.

Dette er veldig alvorlig for folk. Vi har unger som er nødt til å bruke sovetabletter, og vi har voksne som blir syke av situasjonen. Jeg kan ikke forstå at det ikke skal være mulig å basere seg på det som er de faktiske målingene, i stedet for at en skal beregne etter teoretiske modeller. For meg er dette et klassisk eksempel på hvordan byråkratiet fungerer når det er mer opptatt av å forsvare teoretiske beregninger enn av det som er den virkelige verden. Jeg har vondt for å se at Regjeringa ønsker å gripe nærmere inn i denne prosessen.

Statsråd Svein Ludvigsen: Jeg skal fortelle samferdselsministeren om den utålmodighet som representanten Haga gir uttrykk for, som også er vel kjent for samferdselsministeren og Samferdselsdepartementet. Det er også derfor man nå gjennomfører den undersøkelsen som jeg viste til, slik at man i løpet av første halvdel av dette året skal ha avklart om det er grunnlag for å foreta ytterligere støyisoleringer, slik jeg redegjorde for.

Åslaug Haga (Sp): Jeg har fortsatt problemer med å forstå dette behovet for ytterligere beregninger for å få kartet til å stemme med terrenget. Terrenget er jo realitetene.

Arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman stod i Stortinget for en uke siden og sa at Regjeringa var opptatt av å skape en offentlig forvaltning som ikke er til for seg selv, men for de menneskene den er satt til å tjene. I denne saken kan Regjeringa faktisk bevise at den er grunnleggende opptatt av nettopp det, å skape en forvaltning som er opptatt av folkene den skal tjene, og ikke av seg selv. Jeg må si at hvis Regjeringen ikke er innstilt på å gripe nærmere inn i denne saken, mister den også troverdighet i forhold til det som var et av hovedpoengene til arbeids- og administrasjonsministeren da han var her i Stortinget forrige uke.

Statsråd Svein Ludvigsen: Jeg har problemer med å se hvordan man kan tolke svaret på den måten som representanten Haga her gjør. Det er nettopp Regjeringens vilje å avklare de støyproblemene som er, og dermed også avgrense de områdene som skal innbefattes i et eventuelt nytt området hva angår støysonen. Det er nettopp det ansvaret vi tar, som medfører at vi i løpet at dette halvåret som vi nå er inne i, skal ha de opplysningene som skal danne grunnlag for en beslutning om en eventuell utvidelse. Dette er etter mitt skjønn nettopp et uttrykk for en offentlig forvaltning som ikke skal tjene seg selv, men som skal tjene dem som er berørt, slik det blir referert til i Normans redegjørelse.

Jeg noterer meg den utålmodigheten som det gis uttrykk for, men den føler jeg også er godt ivaretatt.