Stortinget - Møte onsdag den 30. januar 2002 kl. 10

Dato: 30.01.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 18

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Per Roar Bredvold til samferdselsministeren, vil også bli besvart av fiskeriministeren.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg ønsker å stille samferdselsministeren følgende spørsmål, som da vil bli besvart av fiskeriministeren:

«I Hamar Arbeiderblad av 17. januar 2002 kan vi lese om irriterte kunder av postverket som må betale leie for postboks etter at postkontoret er nedlagt og tilbudet opphørt. Beløpet er lite, men saken er prinsipiell.

Kan statsråden vurdere å la kunder som får tjenesten nedlagt, få tilbakebetalt ubrukt leiebeløp hvis de ikke ønsker annet tjenestetilbud?»

Statsråd Svein Ludvigsen: Jeg skal gi spørreren et kort svar, men vil samtidig knytte den merknad til det at av og til er det godt å kunne konstatere at Stortingets spørretime kan gi konkrete resultater, for det er et positivt svar jeg skal gi.

I forbindelse med at det aktuelle postkontoret ble erstattet av Post i Butikk, fikk den kunden som stod fram i Hamar Arbeiderblad tilbud om leie av postboks ved den nye Post i Butikk eller ordinær postomdeling. Kunden valgte ordinær omdeling, og leieforholdet ble derfor sagt opp fra Postens side.

Posten opplyser at selskapets interne regler på området viser seg å være uklare ved at de ikke skiller mellom oppsigelse foretatt av kunden og oppsigelse foretatt fra Postens side. Når leieforholdet sies opp fra Postens side, er det forståelig at kunden finner det urimelig ikke å få refundert en del av leiebeløpet. Derfor kan jeg bekrefte at Posten vil imøtekomme kundens krav og tilbakebetale leien som beløper seg til den nette sum av kr 62,50.

I tråd med dette vil Posten – og da er vi inne i det prinsipielle – umiddelbart gjennomgå og revidere sine rutiner og avtalevilkår for utleie av postboks, slik at lignende tilfeller kan unngås i fremtiden.

Ut fra dette regner jeg med at saken vil bli løst til alles tilfredshet.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker statsråden for svaret, som nettopp var det svaret jeg ønsket meg.

Som statsråden sikkert skjønner, var spørsmålet ikke så mye av økonomisk karakter, men mer prinsipielt, selvfølgelig. Og når statsråden sier at Posten umiddelbart vil gjennomgå og revidere sine rutiner og avtalevilkår, er jeg svært tilfreds med svaret.

Statsråd Svein Ludvigsen: Som jeg gav uttrykk for, har jeg forståelse for at denne kunden reagerte som den gjorde, men jeg synes også vi skal gi Posten ros for at når problemet ble avdekket, var Posten villig til å gå inn i det og rede til å omgjøre sin praksis. Det synes jeg forteller om at vi har et postverk og en offentlig etat som tar kundene på alvor.

Per Roar Bredvold (FrP): Det er umulig ikke å være enig med statsråden i det. Det var snakk om kanskje manglende tillit i forrige spørsmål, men i hvert fall har Posten og statsråden min fulle tillit hva gjelder denne saken!

Statsråd Svein Ludvigsen: Jeg tillater meg å dele den tilliten med samferdselsministeren!