Stortinget - Møte onsdag den 20. februar 2002 kl. 10

Dato: 20.02.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 25

Torstein Rudihagen (A): Eg har følgjande spørsmål til nærings- og handelsministeren:

«I et foredrag holdt av statsministeren og i brev fra Kommunal- og regionaldepartementet sies det at størstedelen av de distrikts- og regionalpolitiske virkemidlene fra kategori 13.50 på statsbudsjettet skal legges til fylkeskommunen. SND er nå i ferd med å tilpasse seg de store nedskjæringene Regjeringen foreslo, og som stortingsflertallet vedtok i årets statsbudsjett.

Hvilke konsekvenser vil dette få for SND, og vil statsråden klargjøre rollen og omfanget SND skal ha i næringsutviklingen?»

Statsråd Ansgar Gabrielsen: Midlene til bedrifts- og næringsutvikling i distriktene forvaltes i dag i sin helhet av SND. Størstedelen av midlene tildeles SNDs distriktskontor via fylkeskommunene.

Regjeringen ønsker å styrke fylkeskommunene som utviklingsaktør ved å gi dem et større ansvar for å forvalte de distriktspolitiske virkemidlene. For SND vil dette innebære at føringene i sterkere grad vil komme fra fylkeskommunene istedenfor fra staten. Dette vil gi fylkeskommunene større frihet til å foreta vurderinger basert på lokale og regionale forhold.

Det pågår nå et arbeid med å utrede de administrative konsekvensene av operasjonsrammene SND fikk i forbindelse med Stortingets budsjettvedtak for 2002. Regjeringen tar sikte på å komme tilbake med en mer helhetlig vurdering av SNDs virksomhet, organisasjon og eventuelle tiltak i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett våren 2002.

Videre må dette ses i forhold til at det nå pågår en helhetlig gjennomgang av det offentlig finansierte virkemiddelapparatet rettet mot næringslivet. SND vil inngå i denne gjennomgangen. Det er behov for å vurdere om virkemiddelapparatet fungerer effektivt og er tilpasset næringslivets behov. Dessuten er det, i lys av økt vekt på de generelle rammebetingelsene, nødvendig i større grad å spisse innsatsen mot de områdene hvor de private markedene ikke fungerer effektivt. I denne sammenheng vil både eksisterende og nye virkemidler bli vurdert. Gjennomgangen ledes av Nærings- og handelsdepartementet og skal munne ut i et forslag om ny sammensetning av virkemidler og organisering av apparatet. Dette arbeidet skal være avsluttet til sommeren.

Torstein Rudihagen (A): Eg takkar for svaret. Det var ikkje så veldig klargjerande i forhold til SNDs framtidige rolle.

Det er riktig at verkemiddelapparatet sjølvsagt ikkje er noko mål i seg sjølv, det er den regionale næringsutviklinga som er målet. Men SND har gjort ein god og nødvendig jobb for utvikling av kompetanse og næringsutvikling, og det konkluderte faktisk òg stortingsfleirtalet med så seint som i fjor vår. Men vi veit òg at for å finansiere skattelette på 3,4 milliardar kr vart det m.a. kutta i Regjeringas budsjettopplegg med 1,7 milliardar kr totalt på utviklingsprosjekt i norsk næringsliv, og det faktisk i ei tid da vi slit med å få nødvendige etableringar, særleg i Distrikts-Noreg. Og det er ikkje slik at skatteincentiv hjelper særleg mykje for nyetableringar og småbedrifter i ein tidleg utviklingsfase. I denne prosessen fekk SND nedskjeringar på 25 pst., som vil medføre ein reduksjon på om lag 100 tilsette osb. Og så er det gitt ytterlegare signal no, og da synest eg at statsråden må klargjere SNDs rolle.

Statsråd Ansgar Gabrielsen: Som representanten er vel kjent med – det ligger jo i spørsmålet – holder vi på å justere SNDs organisasjon etter de vedtak som er fattet i Stortinget.

I tillegg har vi en gjennomgang av hele virkemiddelapparatet, herunder SND, for å se om vi har de rette tingene i fokus i forhold til de tilgjengelige ressursene. Da nevnte representanten Rudihagen et stikkord om tidligfasen i en bedrifts liv. Jeg har faktisk i formiddag hatt møte med SND, og det er helt åpenbart at fokuseringen kommer til å dreie mer i retning av oppstart, nyskaping og innovasjon, i forhold til det som går på den alminnelige driften i en bedrifts liv.

Resultatet av dette kommer til høsten etter at denne prosessen er ferdig, men konsekvensen av årets budsjettvedtak kommer i revidert nasjonalbudsjett.

Torstein Rudihagen (A): Eg takkar for svaret enda ein gong.

Det er greitt at det er ein prosess på gang, men Regjeringa gir jo òg ein del signal. I nemnde foredrag sa statsministeren at 800 mill. kr skulle leggjast inn til regionale utviklingstiltak i fylkeskommunen. Dessutan skriv Erna Solberg i eit brev ho har sendt ut, at ansvaret for BU-midlane skal over til primærkommunane – i seg sjølv er det 60 årsverk. Dessutan har Gabrielsen og Regjeringa tidlegare signalisert ei privatisering av låneporteføljen – som faktisk er på 30 milliardar kr – som òg vil gje eit stort inntektstap for SND. Kva blir da att til SND?

Det er interessant å høyre Gabrielsen prate om å styrkje fylkeskommunens rolle. Vi veit jo at Høgre har programfesta å avvikle fylkeskommunen. Det er ikkje mange dagane sidan eg høyrde fylkesleiaren til Høgre i Oppland seie at fylkeskommunen ville vere borte om 5–6 år. No snakkar Gabrielsen om å styrkje fylkeskommunens rolle. Pratar Gabrielsen frå hjartet?

Statsråd Ansgar Gabrielsen: Hvor i kroppen min tale kommer fra, er ikke spesielt interessant, etter mitt skjønn. Det er de ord som blir sagt, som må være det interessante. På samme måte som i det partiet som Rudihagen representerer, er det forskjellig syn på de fleste spørsmål. Det har vi jo fått anskueliggjort i betydelig grad i den senere tid. De synspunktene Høyre tidligere har hatt og har på fylkeskommunen, er også vel kjent.

Det statsministeren sa om å styrke fylkeskommunen som regional aktør, er det som ligger til grunn for det som skjer, med ca. 800 mill. kr anslått. Det betyr at det tildelingsbrevet som tidligere kom fra Kommunal- og regionaldepartementet, ikke vil ha den detaljeringsgraden det tidligere hadde, men det vil være fylkeskommunal prioritering som skal gi signaler til hvordan SND skal håndtere disse midlene.

Når det gjelder de BU-midlene, er det ikke 60 stillinger som er brukt på å håndtere det, det er ca. halvdelen. Men det er Stortinget som skal bestemme hvordan dette skal gjøres i siste instans. SND vil antakeligvis være en interessant aktør for å gjøre den jobben også i framtiden.