Stortinget - Møte onsdag den 20. februar 2002 kl. 10

Dato: 20.02.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 26

Oddbjørg Ausdal Starrfelt (A): Eg har følgjande spørsmål til samferdselsministeren:

«I behandlinga av finansinnstillinga gjorde Stortinget vedtak om å be Regjeringa føreta ein gjennomgang av økonomien i Luftfartsverket og vurdera behov for tilleggsløyvingar eller andre tiltak i 2002. Regjeringa vart vidare bedt om å koma tilbake til Stortinget med dette på eigna måte så raskt som mogleg.

Korleis har statsråden planar om å følgja opp dette vedtaket, og kan ho forsikra om at det ikkje vert gjort større endringar i lufthamntilbodet før Stortinget har handsama denne saka?»

Statsråd Torild Skogsholm: I behandlingen av Innst. S. nr. 119 for 2000-2001 fra samferdselskomiteen om Nasjonal transportplan 2002-2011 sluttet Stortinget seg til å vurdere lufthavnstrukturen, bl.a. med henvisning til at nye samferdselsprosjekter og -tilbud de senere år har redusert reisetiden mellom flere lufthavner betydelig.

Luftfartsverket har etter oppdrag fra departementet, i regjeringen Stoltenbergs tid, utredet og lagt fram ulike sider ved sitt tilbud av tjenester i det regionale flyplassnettet. Videre drift og investeringer er vurdert ut fra ulike krav til standard i rutetilbudet og de tekniske/økonomiske utviklingsmuligheter som foreligger for den enkelte flyplass. Hensynene til de myndighetskrav som stilles til utforming og utstyr på flyplassene, vil stå sentralt.

Jeg tar sikte på å komme med framlegg for Stortinget om lufthavnstrukturen i april.

Jeg tar videre sikte på å legge fram forslag til revidert budsjett for Luftfartsverket for 2002 i en proposisjon i mai, i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

Stortinget vil på denne bakgrunn ha mulighet til å behandle de to framleggene samtidig.

Oddbjørn Ausdal Starrfelt (A): Eg takkar statsråden for svaret – det vart jo litt svar på det eg spurde om, heilt til slutt. Eg spurde ikkje om saka om luftfartsstrukturen, men faktisk om oppfølginga av eit romertalsvedtak som vart gjort, knytt til finansinnstillinga i Stortinget. Som statsråden sikkert hugsar, var luftfart eit ganske sentralt tema, og me – i alle fall Arbeidarpartiet og fleire andre parti – peikte på ein del problem som allereie var på gang. Kan eg i dette svaret lesa – det vil eg gjerne ha presisert – at det ikkje vert nokon innskrenkingar eller særlege endringar i tilbodet før Stortinget får saka tilbake? Me hadde fleire innspel, me hadde dette vedtaket om å koma tilbake om Luftfartsverkets situasjon, me hadde ein fleirtalsmerknad om at Sola-utbygginga skal gå sin gang, og me hadde ein arbeidarpartimerknad om Oslo Lufthamn, som eg skal koma tilbake til i neste tilleggsspørsmål. Kan me no veta at det ikkje vert innskrenkingar på diverse flyplassar, nattestenging og ulike tiltak for å spara pengar?

Statsråd Torild Skogsholm: Som jeg sa i mitt svar, vil jeg komme tilbake til Stortinget med denne saken i revidert budsjett, og da vil disse ulike sidene bli belyst. Luftfartsverket står til enhver tid ansvarlig for sin egen økonomi, og i den grad de er nødt til å ta tak i spesielle situasjoner, har de en viss frihet til det. Men de store, prinsipielle spørsmålene vil bli lagt fram for Stortinget, slik at Stortinget på en ordentlig måte kan forholde seg til dette. Luftfartsverkets økonomi er viktig, og det opptar meg mye i disse dager. Derfor er det også riktig og viktig at vi får lagt fram denne saken på en ordentlig måte for Stortinget.

Oddbjørg Ausdal Starrfelt (A): Eg takkar igjen for svaret.

I tillegg til å vera ansvarleg for sin eigen økonomi forvaltar Luftfartsverket eit område som har store samfunnsmessige konsekvensar. Difor er det eg bryr meg med dette i dag. Eg registrerer at luftfartsdirektøren seier at når det gjeld problema på Oslo Lufthamn, går det på stoltheita, dei skal klara det sjølve dersom det er mogleg. Og stoltheit er ein bra ting om det ikkje vert eigenrådig, og om det ikkje går så langt at det går langt utover dei fullmaktene som ein luftfartsdirektør har.

Korleis vil statsråden sikra at problema på Gardermoen vert løyste, men at dei ikkje vert løyste på ein måte som går ut over flytilbodet i resten av landet?

Statsråd Torild Skogsholm: Det er viktig at Luftfartsverket er i stand til å utøve sin funksjon på en rasjonell og god måte, og at deres tilbud skal være i tråd med det behovet som er i forhold til den lufttrafikken som er der. Ikke minst er sikkerhetsaspektet veldig viktig, og Luftfartsverket er veldig klar over at jeg som samferdselsminister legger veldig stor vekt på det. Så sikkerheten er viktigst i denne situasjonen hvor økonomien er veldig stram, og det er de kjørereglene som Luftfartsverket opererer med akkurat nå. Og da synes jeg det er viktig at Stortinget får forholde seg til den økonomiske situasjonen som de står overfor, og som representanten her er inne på.