Stortinget - Møte onsdag den 20. februar 2002 kl. 10

Dato: 20.02.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 30

Jorunn Ringstad (Sp): Eg skal få stille følgjande spørsmål til samferdselsministeren:

«I dag er ansvarsdelinga i vegsektoren tredelt, mellom staten, fylkeskommunane og kommunane. Vegdirektoratet har nyleg sendt ut høyringsforslag om ei todeling av vegnettet i statlege og kommunale vegar. Forslaget inneber at fylkesvegane blir fordelte mellom staten og kommunane.

Støttar Regjeringa forslaget frå Vegdirektoratet om ei todeling av vegnettet?»

Statsråd Torild Skogsholm: På oppdrag fra Samferdselsdepartementet i september 2001 startet Vegdirektoratet et utredningsarbeid om prinsipper for klassifisering av vegnettet. Dette er omtalt i St.prp. nr. 1 for 2001-2002. Vegdirektoratets rapport «Ny klassifisering av offentlig vegnett» er sendt på høring bl.a. til landets fylkeskommuner og kommuner, med høringsfrist 15. april. Her gjennomgås det prinsipielle grunnlaget for eventuell todeling av vegnettet. En drøfting av fordeler og ulemper ved et todelt vegnett er sentralt i denne gjennomgangen. Det har også vært naturlig å inkludere en vurdering av framtidig stamvegnett i arbeidet med klassifisering av vegnettet.

Regjeringen tar sikte på å forelegge en prinsipiell gjennomgang av spørsmålet om todeling av vegnettet for Stortinget våren 2002. Dette vil ta utgangspunkt i bl.a. Vegdirektoratets utredningsarbeid og innkomne høringsuttalelser. Regjeringen vil da tilkjennegi sin holdning i saken.

Jorunn Ringstad (Sp): Eg takkar for svaret.

Ei eventuell todeling av vegnettet slik at kommunane får ansvar for 40–60 pst. av dagens fylkesvegar, fører til at kommunane overtek eit større ansvar på samferdselsområdet. Etter dagens kommuneinndeling har vi ein del relativt små kommunar som då kvar for seg vil få ansvar for delar av fylkesvegane. Eg vil her streke under at vi har eit stort fleirtal på Stortinget som òg har sagt at vi ikkje skal endre på kommuneinndelingar med tvang. Ser statsråden problem med at relativt små kommunar må ta eit større ansvar for delar av vegnettet? Ei todeling av vegnettet vil òg redusere fylkeskommunane sitt ansvar på samferdselsområdet. Kva rolle har Regjeringa tenkt fylkeskommunane skal ha på dette området i framtida?

Statsråd Torild Skogsholm: De problemstillingene som her reises, er aktuelle, og jeg syns det er høyst naturlig å ta dem med i de vurderingene som Regjeringen vil legge fram for Stortinget. Det er vanskelig for meg å kommentere disse nå, for det vil være naturlig å ta dem inn i framlegget til Stortinget. Så jeg ber om forståelse for det.

Jorunn Ringstad (Sp): Eg takkar for svaret, som statsråden sjølv òg innrømde ikkje er særleg presist i høve til spørsmålsstillinga.

Vi veit at for heile vegnettet har vi eit stort etterslep når det gjeld vedlikehald. Når det gjeld riksvegnettet, veit vi at det er på 8–10 milliardar pr. i dag. Fylkesvegnettet har òg etterslep når det gjeld vedlikehald. Dette vegnettet er samtidig veldig viktig for store delar av næringslivet og for lokalbefolkninga rundt om i landet. I tilfelle kommunane skal overta store delar av fylkesvegnettet, blir det nye oppgåver for kommunane med trong både for økonomiske ressursar og arbeidskraft. Har Regjeringa pr. i dag tankar om korleis ein vil setje kommunane i stand til å overta ansvaret?

Statsråd Torild Skogsholm: Dette vil måtte tas opp i denne meldingen. Jeg kan ikke her og nå gå inn på realitetene, idet det pågår en prosess. Nå har vi fått innspill fra Vegdirektoratet, og vi venter på innspill i høringsrunden. Det vil være naturlig for oss og for meg å gå gjennom dem på en ordentlig måte før vi legger fram meldingen. Jeg legger da til grunn at problemstillingen som er reist her nå, naturlig vil inngå i dette.