Stortinget - Møte onsdag den 29. mai 2002 kl. 10

Dato: 29.05.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 22

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Det kan synes som om regelverket for ombygde biler ikke er godt nok. Alderen på bilen bestemmer kravene til sikkerhet ved en eventuell ombygging. Er bilen gammel nok, slipper man f.eks. å installere sikkerhetsbelter når man monterer flere seter.

Er statsråden fornøyd med dagens regelverk, eller vil statsråden se nærmere på dette?»

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg er ikke fornøyd med dagens regelverk, og har bl.a. på bakgrunn av årets russebilulykker satt i gang et arbeid for å se på hva som kan gjøres bedre for å ivareta passasjerenes sikkerhet. Det vil bl.a. bli vurdert om det kan fastsettes regler som hindrer ombygging av eldre varebiler til store personbiler, eller om det skal knyttes spesielle sikkerhetsmessige betingelser til slike ombygginger, f.eks. krav til bilbelter på alle sitteplasser.

Jeg deler representanten Bredvolds engasjement, og vil legge vekt på å få en rask framdrift i dette arbeidet, slik at tiltak kan settes i verk før neste års russefeiring.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker statsråden for et positivt svar. Vi har samme ønske og mål om at vi skal redusere antall ulykker.

Når man ser litt stort på dette, kan det jo f.eks. være litt frustrerende at når man kjører traktor ute på et jorde i maksimalt 30 kilometer, så er det påbudt med sikkerhetsbelte, men ikke i slike biler som vi nå omtaler. Dette gjelder ikke bare biler som blir ombygd, men også busser som er blitt nedklassifisert fra buss til personbil.

For så vidt er det vel ikke mer å si om det. Jeg er fornøyd med svaret, og jeg håper vi kan ha en dialog videre om dette, slik at vi når det felles målet som jeg oppfatter at vi har.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg kan bare bekrefte at her er vi helt på linje, at vi har et felles mål i trafikksikkerhetsarbeidet på dette området. Her er det satt i gang et arbeid, og det kommer til å gå videre. Målet er at vi med tiltak som dette skal få ned antallet drepte og skadde i trafikken.