Stortinget - Møte onsdag den 6. november 2002 kl. 10

Dato: 06.11.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 11

Kent Inge Stenberg Ryen (Sp): Jeg vil gjerne stille helseministeren følgende spørsmål:

«I St.prp. nr. 1 for 2001-2002 omtales behovet for en ny intensiv observasjonspost ved Statens senter for epilepsi. Dette understrekes i Budsjett-innst. S. nr. 11 samme år gjennom følgende: «Både ny sengeavdeling og en ny intensiv observasjonspost mener komiteen er viktig å få på plass i den aller nærmeste fremtid.» Nødvendig forprosjekt er nå sluttført og utbyggingen kan starte, men Helse Sør har ikke prioritert oppgaven i sitt budsjett for 2003.

Vil statsråden ta initiativ for å få i gang utbyggingen?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: For å kunne svare på spørsmålet fra representanten Stenberg Ryen vil jeg først si noe om det generelle styringssystemet for spesialisthelsetjenesten som er nedfelt i helseforetaksloven. På bakgrunn av budsjettvedtaket i Stortinget utformer departementet et styringsbudskap til de regionale helseforetakene for det påfølgende år. For å oppfylle lovens intensjon er det viktig at styringsbudskapet i størst mulig grad vektlegger krav til resultat i forhold til de mål som er satt for tjenesten, og ikke i detalj på hvilken måte resultatene skal oppnås. Når det gjelder investeringer i bygg og utstyr, er det avgjørende at de regionale helseforetakene selv får vurdere hvordan de vil investere midlene innenfor de ressursrammer og resultatkrav som er stilt, herunder hvordan det tas hensyn til rammer og retningslinjer som trekkes opp fra sentrale myndigheter.

Fra Helse Sør har jeg fått opplyst at man vurderer bygging av en ny intensivobservasjonspost ved Spesialsykehuset for epilepsi som et viktig tiltak. Helse Sør har imidlertid ikke funnet det mulig å inkludere utbyggingen ved Spesialsykehuset for epilepsi innenfor de foreslåtte rammer for 2003. Departementet vil med utgangspunkt i den omtale som har vært, både fra departementet og fra Stortinget, følge opp saken i den kommende styringsdialogen med Helse Sør, også med hensyn til den helhetlige vurderingen som Helse Sør har gjort så langt.

Helse Sør peker også på utfordringer ved finansiering av landsfunksjoner. En avklaring av finansieringen av landsfunksjoner vil gi et bedre grunnlag for å vurdere denne type investeringer. Jeg vurderer å komme tilbake til Stortinget med forslag om endring i finansieringsordningen for landsfunksjoner. Et slikt eventuelt forslag vil ta utgangspunkt i Hagen-utvalgets innstilling, som overleveres meg før jul.

Elisabeth Røbekk Nørve hadde her overtatt presidentplassen.

Kent Inge Stenberg Ryen (Sp): Det som må være styrende for virksomheten i helseforetakene og for hva departementet og statsråden foretar seg, må være det denne sal uttaler, og det sies ganske klart i Budsjett-innst. S. nr. 11 for 2001-2002. Jeg har jo sitert dette allerede.

I en annen flertallsmerknad som fremkommer i den samme innstillingen, sies det til og med at «departementet bør påse at Helseregion sør prioriterer bygging av en ny sengeavdeling og en ny intensiv observasjonspost ved Statens senter for epilepsi». Dette er jo et ganske klart politisk signal. Er det politiske signaler som skal være styrende for hva helseforetakene foretar seg, eller er det de resultatmål som statsråden omtaler?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Som jeg redegjorde for i mitt første svar, skal departementets styringsbudskap overfor helseforetakene basere seg på de vedtak som treffes her i Stortinget, og på de føringer som ligger bak de vedtak som treffes her. I en budsjettbehandling vil det dels være de bevilgninger som Stortinget beslutter, og det vil være de føringer som ligger og som følger med de bevilgningsvedtak som fattes.

Jeg vil følge opp budsjettbehandlingen i Stortinget for 2003 – for det er 2003 vi her snakker om – i tråd med dette styringssystemet. Det vil si at i den styringsdialogen som vi skal ha med Helse Sør, vil jeg basere meg på både det Stortinget har sagt tidligere, og det Stortinget gjør i forbindelse med budsjettbehandlingen for 2003, men med respekt for det helhetlige ansvar som Helse Sør må ha for å avveie bruken av de samlede investeringsmidler som Stortinget stiller til rådighet.

Kent Inge Stenberg Ryen (Sp): I St.prp. nr. 1 for 2002-2003 omtales et nytt system for styring og finansiering av investeringer i helsesektoren. Det fremkommer der bl.a. et særskilt avsnitt om store investeringsprosjekter, som viser til hvordan store investeringsprosjekter kan håndteres dersom helseforetakene ikke finner rom for disse investeringene innenfor ordinære rammer. Vil statsråden kunne anse utbygging av intensivobservasjonspost ved Statens senter for epilepsi som et slikt særskilt stort investeringsprosjekt?

Statsråd Dagfinn Høybråten: I utgangspunktet tenker en med «store investeringsprosjekter» på store sykehusutbygginger, som det vi er i gang med nå ved St. Olavs Hospital i Trondheim, og det som – det er omtalt i proposisjonen – planlegges i tilknytning til A-hus, altså sykehuset i Lørenskog, og ved Radiumhospitalet. Det er eksempler på en størrelsesorden som vil kvalifisere under det begrepet.

Så langt er jeg ikke kjent med at planene for en utbygging ved Spesialsykehuset for epilepsi er av et slikt omfang, men det betyr ikke at spørsmålet ikke vil kunne være gjenstand for en behandling i budsjettet i Stortinget. Det er jo i stor grad opp til Stortinget hvilke vedtak man vil treffe i forbindelse med statsbudsjettet – det er fullt ut opp til Stortinget.